Stadswandeling Eindhoven
Avondwandeling GLOW Eindhoven

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Eindhoven was nu niet direct een stad die heel hoog op m'n stadswandelingen-to-do-lijstje stond, maar toen ik een berichtje op Facebook tegenkwam over GLOW Eindhoven veranderde dat de zaak! Op het fotoforum waar ik lid van ben heb ik daar wel eens prachtige foto's van gezien, en ik heb voor de maanden november/december weer een keuzedag bij de NS. Op naar Eindhoven dus maar, een stadswandeling overdag, aangevuld met een Glow-wandeling 's avonds.

 

De treinreis was weer een verhaal apart, ik was met de auto naar Maassluis gereden, omdat ik geen zin had om 's avonds laat nog naar de pont te moeten lopen, en de trein in Maassluis arriveerde keurig op tijd. Eenmaal op Rotterdam Centraal bleek echter dat een aantal intercity's uitviel vanwege een koperdiefstal. Gelukkig reed een trein naar Breda wel, daar kon ik de trein naar Tilburg nemen en van daaruit een sprinter naar Eindhoven. Daar arriveerde ik rond 12.00 uur, een half uurtje later dan gepland. Och, het viel dus nog wel mee!

Bij het VVV ben ik een stempeltje voor m'n wandelboekje gaan halen en natuurlijk heb ik ook twee vingerhoedjes voor m'n verzameling gekocht. Voor 50 cent kocht ik ook een plattegrond van de Glow-wandeling 's avonds, die stond al wel in m'n GPS, maar op de kaart stond ook toelichting over de Glow projecten waar je langs kwam.

 

Rond 12.30 ging ik op pad. Eerst maar eens wat aandacht besteed aan het station, gebouwd in 1956 in een prachtige jaren-vijftig-stijl. Het gebouw lijkt op een ouderwetse radio en dat zou heel toepasselijk zijn natuurlijk voor Philips-stad Eindhoven, maar die gelijkenis blijkt toch toeval te zijn. In een sculptuur aan de buitenkant van het station staan de woorden "Ik kom" en "Ik ga" een beetje verborgen, als ik het niet in de routebeschrijving had gelezen, was het me nooit opgevallen!  

 

Dan ga ik de stad in en al gauw blijkt dat het razend druk is in Eindhoven. Er is markt en alle bordjes naar alle parkeergarages tonen de rode letters VOL. Als ik het wat later aan iemand vraag, denkt die dat het komt doordat men in België een vrije dag heeft (eind van WO I). Veel Belgen zullen ook hun vrije dag combineren met Glow, vermoedt hij.

De stadswandeling is wel aardig, ik kom langs veel oude Philipsgebouwen zoals de Lichttoren, de Witte Dame en De Bruine Heer. Natuurlijk leidt de route langs het Philipsmuseum, met daar in de etalage een beeldje van "het Lampenmaakstertje". Ik bewonder het prachtige groene gebouw van de Bijenkorf en luister naar het carillon op de Demer. Een klein stukje oud Eindhoven in gebied "de Bergen" en dan ben ik bij de Catharinakerk.

 

  Een heel grote kerk, gebouwd in 1870 met twee verschillende torenspitsen, de één staat voor de zuiverheid van Maria, de ander voor de kracht van David. Ik zie dat de kerk open is en neem natuurlijk ook binnen even een kijkje. Inderdaad een imposante kerk, met prachtige gebrandschilderde ramen (waarvan eentje in felgroen, dat zie je toch niet veel!) en een schitterend orgel.

 

Weer buiten vind ik het wel tijd voor een kopje koffie en ik geniet van een volgens de regelen der kunst gemaakte Latte Macchiato. Weer op pad kom ik bij de plaats waar de oorsprong van de stad Eindhoven ligt, het Heuvelterrein. Het oude Eindhoven lag op een soort terp, de Heuvel, er zijn nog resten van een oud kasteel aangetroffen. Nu staat er een super-de-luxe winkelcentrum, met prachtige kerstverlichting.

De route gaat dwars door het winkelcentrum, ff lekker winkeltjes kijken dus, en daarna begin ik aan het tweede deel van de stadswandeling, een stukje langs de Stadsdommel. Eerst langs de Tuin van de Effenaar, die helaas wegens bouwwerkzaamheden gesloten is en langs de villa, die het voormalige woonhuis is van de familie Philips. Een stukje langs het riviertje en dan kom ik op het keerpunt bij het van Abbemuseum.

 

Hier zijn de resten te vinden van het alleroudste stenen huis van Eindhoven en een ietwat mislukte amfibie vijver. Aan de voorkant van het museum staat een standbeeld van Honoré de Balzac, vervaardigd door Rodin en iets verderop een oude stuw in het riviertje, alsmede een aantal vistrappen. Ik steek de Dommel over en wandel langs de andere kant terug richting station.  

 

Het dagdeel van m'n Eindhovenuitje zit er nu op en ik moet nog wat tijd zoekbrengen omdat Glow pas om 18.30 begint. Tja, voor verlichte objecten moet het wel eerst donker zijn! Eerst maar even een bakkie doen in het prachtige Grand Café in het station, ook helemaal in retrostijl ingericht, genieten! Dan vermaak ik me nog eventjes met winkeltjes kijken en ik neem ergens een patatje, ik heb geen zin om in m'n eentje uitgebreid te eten.

Tijdens het winkelen krijg ik al een voorproefje van Glow: het lichtspel op de Catharinakerk is al begonnen en hoewel het nog niet helemaal donker is, ziet het er nu al schitterend uit! Dan wandel ik voor de tweede keer richting station en rond 18.30 ga ik op pad voor de avondwandeling, de verlichte binnenstad in.

 

  Aan m'n GPS en de kaart heb ik niet zoveel, maar de route is gemakkelijk te vinden: volg de meute, het lijkt af en toe de 4Daagse wel! Heel erg mooi vond ik de beide lichtshows op de Catharinakerk en de Augustijnenkerk, ik heb genoten van de gezellige sfeer in het Glow Café en het wandelen onder de spookachtige verlichte bomen van de Merellaan.

 

Natuurlijk heb ik heel veel foto's gemaakt, maar dit spektakel laat zich eigenlijk beter vangen op film, ook al voor de muziek die erbij hoort. In m'n fotoalbum staan dan ook twee links naar filmpjes die ik met m'n mobieltje maakte. De hele wandeling was exact 4 kilometer lang en rond 20.50 was ik weer terug bij het station, recordpoging slenteren geslaagd!

De terugreis ging gelukkig veel vlotter dan de heenreis, ik kon nu gewoon in één ruk naar Rotterdam, de aansluiting op de trein naar Maassluis ging ook vlot, Kiaatje oppikken, nog een stukje rijden en rond 23.00 uur was ik weer thuis na een welbestede keuzedag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

Klik op de links hieronder voor de filmpjes (links staan ook in het foto-alum)

Catharinakerk

Augustijnenkerk

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!