Stadswandeling Leeuwarden

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Bijna eind oktober en ik moest nog steeds m'n tweede vrij-reizen-dag een invulling geven! In gedachten wist ik allang dat ik naar Leeuwarden wilde, maar een precieze datum prikken was nog niet gelukt. Voor een stadswandeling vind ik het wel fijn als het mooi weer is en zo koos ik voor dinsdag 28 oktober, volgens de weerberichten zou dat een stralend zonnige dag worden!

 

Nou, en dat is ook helemaal uitgekomen, althans, in Leeuwarden dan. 's Morgens vroeg was het nog koud en mistig toen ik op de pont stond te wachten, maar zo rond 10.30 uur in de omgeving van Utrecht-Amersfoort trok de lucht open en werd het prachtig mooi weer. Later hoorde ik dat het in Rotterdam/Den Haag en omgeving de hele dag mistig is geweest, lucky me!

Voor m'n stadswandeling in Leeuwarden had ik gekozen voor een NS-wandeling, zo'n 6,5 km echt door de binnenstad en een tweede gedeelte wat meer buiten de stad. De reis was comfortabel dit keer, m'n vrij-reizen heb ik eerste klas genomen en ik hoefde alleen in Rotterdam over te stappen, daarna kon ik de hele rit blijven zitten. In Rotterdam had ik net tijd genoeg om een Latte te gaan kopen en net toen ik in de trein trek begon te krijgen in een tweede bakkie, kwam er een meisje met een DE-rugzak langs. Pico bello geregeld dus!

In Leeuwarden aangekomen loop je eigenlijk direct richting het VVV, daar heb ik even een stempel gebietst voor in m'n wandelboekje, maar helaas zag ik geen leuke souvenirtjes. Veel Friese hebbedingetjes had ik al gekocht tijdens de 11-Stedentocht en zoveel nieuws vond ik er nou ook weer niet liggen. Na deze korte tussenstop stak ik de Wester Stadgracht over en wandelde zo het centrum binnen.

 

Nou, ik heb volop lopen genieten, wat een prachtige stad is Leeuwarden en wat een leuke wandeling heeft de NS ervan gemaakt! Op allerlei manieren ben ik door de stad gekronkeld, de route was uitstekend te volgen aan de hand van de GPS-track die ik gedownload had en de routebeschrijving. Ik denk dat ik wel zo'n beetje alle mooie historische plekken in de oude binnenstad heb gezien en ik heb ontelbare mooie geveltjes gefotografeerd.  

 

Even was er een beetje paniek. Toen ik bij de Jacobijnerkerk was sloeg opeens m'n GPS op hol. Voor m'n ogen schoot de GPS-track alle kanten op over m'n schermpje en binnen de kortste keren had ik een 5 km extra "gelopen". Gauw de GPS uitgezet en weer opnieuw aan. Na nog twee uitschieters kwam m'n schermpje tot bedaren, maar door alle lijntjes die er nu stonden, was ik even het spoor bijster en wist ik niet welke straat ik in moest. Er stond ook nergens een straatnaam en toen ik twee politieagenten zag lopen besloot ik hen even naar de weg te vragen.

Toen zag ik dat zij met een soort portofoons in hun handen liepen en ik heb ze even vriendschappelijk de huid volgescholden voor het verstoren van m'n GPS-signaal. Gedrieën zijn we toen op jacht gegaan naar "huisnummer 36, waarboven een gevelsteen van een kleermakersgilde moest hangen", en toen we die gevonden hadden, hadden zij er net zoveel plezier om als ik! Gelukkig kon ik later thuis op de PC alle rare lijntjes weer wegpoetsen en kwam ik op een totaal van 13 km, wat keurig klopt met de opgave van de NS.

Een mooi verhaal is ook een foto die ik van een gedichtje van D.A. Tamminga maakte, op het hoogste punt van Leeuwarden. Het was uiteraard in het Fries en ik kon zelf niet goed uit de vertaling komen, ook niet met de Friese vertaalhulp op internet. Met hulp (waarvoor dank) van een aantal Friese vriendjes van me op Facebook is het uiteindelijk toch gelukt en kwamen we uit op deze (een beetje vrije) vertaling:

 

  Werd Rome destijds op zeven heuvelen gebouwd,
op drie terpen, die de zee tegen houden,
groeide Leeuwarden door de tijd uit zijn grachten.
Kijk, hoe het leeft en zich langzaam ontwikkelt.

 

Wat ik ook erg leuk vond warden de putdeksels in de St. Jacobsstraat die de weg naar Santiage de Compostela wezen, en de piksteen in één van de nauwe grachtjes, die voorrang gaf aan degene die er het eerst met z'n pikhaak in prikte. Zulk soort dingen zou je zonder routebeschrijving gewoon over het hoofd zien! Ik zal best nog wel wat dingen gemist hebben, maar al met al denk ik dat ik een vrij complete indruk van historisch Leeuwarden heb gekregen!

 

  Het tweede deel van de wandeling ging voornamelijk langs het riviertje de Potmarge, waar ik erachter kwam dat "schiphuizen" drijvende pakhuizen zijn. Het was heerlijk wandelen zo in het late middagzonnetje langs het water, er was zelfs een klein stukje onverhard in de route opgenomen! Het allerlaatste stukje ging door het voormalige dorpje Huizum, met een mooi kerkje uit de 11e eeuw.

 

Rond kwart over vijf was ik weer terug op het station, waar ik een klein hapje heb gegeten en daarna netjes de trein van 17.44 haalde. Ik kon weer helemaal tot Rotterdam blijven zitten, haalde de aansluiting naar Maassluis op m'n slofjes en ook het overvaren met de pont ging snel. Rond 21.30 was ik thuis, een lange, maar ontzettend leuke dag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!