De Kersttocht van wsv Horzizon

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Traditiegetrouw ben ik op kerstavond bij Elly en Jan geweest om daar van het kerstdiner te genieten. Dit jaar had Elly ervoor gekozen om uit eten te gaan en zo hebben we heerlijk met z'n vieren (de broer van Jan, Wim, gaat ook altijd mee) in restaurant AA-zicht kerstavond gevierd. Natuurlijk was ik laat thuis, maar een blik op buienradar.nl leerde dat het op 1e kerstdag heerlijk weer zou worden!

 

Prima voor een wandelingetje dus, maar helaas wordt er in Nederland helemaal niks georganiseerd op 1e kerstdag. Op 2e kerstdag wel, maar dan komt de familie bij mij brunchen, dus dan kan ik niet. Tijd om weer eens naar onze zuiderburen uit te wijken en daar is te kiezen uit drie tochten. Om de reis niet al te lang te maken, kies ik voor Opwijk, toch altijd nog zo'n 150 kilometertjes rijden.

Om 6 uur loopt de wekker af en om 7 uur ga ik op pad. Het weer ziet er inderdaad veelbelovend uit, zeker als het licht wordt. In het begin van de rit vallen er nog wat regendruppeltjes, maar al snel wordt het droog. In Opwijk is de start snel gevonden, de parkeerplaats is al vol, maar dichtbij is nog parkeergelegenheid genoeg.

 

In het startbureau is het gezellig druk, ik schrijf me in, koop een sticker voor in m'n wandelboekje, laat m'n boekje stempelen en koop "bonnekes" voor consumpties. Ik begin al aardig aan de Belgische gang van zaken te wennen. Twee jaar geleden heb ik ook op 1e kerstdag in BelgiŽ gewandeld en net als toen verwonder ik me nu over de grote opkomst. Later zal blijken dat er maar liefst 1448 deelnemers waren!  

 

Dan ga ik op pad en hoewel het in het begin nog aardig bewolkt is, gaat wat later op de ochtend de zon volop schijnen. Het parcours is best leuk, we lopen drie lusjes rondom Opwijk en komen tweemaal in dezelfde rust, ook in Opwijk. In de lusjes lopen we voornamelijk langs akkers en weilanden en vlakbij de rust is er iedere keer een stukje woonwijk.

Normaal ben ik niet zo dol op gewandel door woonwijken, maar nu met de kersttijd is het leuk om de versierde huizen en voortuintjes te bekijken. Ook erg aardig om te zien dat die versiering in BelgiŽ toch heel anders is dan bij ons! Zowat in ieder tuintje staat een kerststalletje en er staan overal heel veel echte, met ballen versierde, kerstbomen, vastgebonden aan regenpijpen of lantarenpalen. Helaas kan ik nu overdag natuurlijk niet zien hoe een en ander verlicht is, maar het ziet er leuk uit!

 

  Na ca. 7 km kom ik voor de eerste keer bij de rust en geniet daar van een kopje koffie. Dan gaan we een lusje maken van ca. 6 km en was het op het eerste stuk hier en daar al erg modderig en nat, hier krijgen we een stukje natuurgebied voor de kiezen, waarbij het er af en toe om spant of ik wel droge voeten houd! Gelukkig blijf ik overal op de been, wel af en toe een glijpartij, maar geen valpartijen!

 

Langs een lange spoorlijn gaat het dan weer terug naar de rust en daar is het inmiddels beredruk geworden. In BelgiŽ zijn er altijd erg veel deelnemers op de korte afstanden en die zullen wat later gestart zijn en bevolken nu met z'n allen de rustlocatie. Gezellig is het wel en ik vind nog een lege stoel en geniet wederom van een bakkie koffie.

Dan volgt het laatste stuk van weer ca. 7 km en ik loop te genieten als we een heel stuk over asfalt langs weilanden en akkers gaan. Maar ook nu worden we weer een paar modderpaadjes op gestuurd en gelukkig kom ik ook nu weer overal met droge voeten doorheen. Wel zien m'n broekspijpen er ondertussen niet meer uit, ik ben blij dat ik een donkere broek aan heb!

 

Aan het eind van weer zo'n modderpaadje heb ik nog een hele leuke ontmoeting. Er staat een man te roepen en ik denk dat hij zijn hond roept, maar opeens komt er een vogel aan vliegen, die op zijn arm gaat zitten. Als ik dichterbij kom, blijkt het een roofvogel te zijn. Ik raak met de man aan de praat en hij vertelt me dat het een slechtvalk is. Hij heeft er geen bewaar tegen dat ik een fotootje maak en zo heb ik er twee prachtige plaatjes van gemaakt.  

 

Als we weer (voor de zoveelste keer, ik ben de tel kwijtgeraakt) in Opwijk arriveren lopen we door de Klaarstraat. Ik schiet in m'n eentje in de lach: klopt, ik ben er inderdaad wel een beetje klaar mee voor vandaag! Maar toch volgt er nog een smal modderpaadje en kan ik nog twee originele kerststalletjes op de foto zetten. Dan nog een rondje om de kerk en dan zijn we weer terug in het startbureau.

 

  Ook daar is het erg druk en ik koop nog twee laatste bonnetjes om mezelf te trakteren op een kopje koffie met kersenvlaai, lekker hoor! Inmiddels is er ook een koor(tje) gearriveerd, ze zingen onder andere "Stille Nacht, Heilige Nacht" en hoewel ik het niet goed kan verstaan valt me wel op dat de tekst heel anders is dan bij ons. Even later zingen ze "Jingle Bells", daar heb ik een kort stukje van gefilmd, klik daarvoor hier.

Na m'n koffie met vlaai bedank ik iedereen voor de leuke tocht en het feit dat ze dit allemaal op 1e kerstdag doen, en dan vertrek ik weer voor de lange rit terug naar huis. Eigenlijk een beetje gek, 300 km rijden om 21 km te wandelen, maar ik heb het er graag voor over gehad, want het was een heerlijke dag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!