Winterserietocht in Lexmond

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na gisteren in de prachtige bossen van Putte gewandeld te hebben, bleek het vanmorgen toen ik wakker werd een hele kleine wereld te zijn. Zoals voorspeld was het behoorlijk mistig, en ook behoorlijk koud zo vroeg in de morgen. Voor het eerst dit jaar heb ik een legging onder mijn broek aan gehad!

 

Vandaag stond er een winterserietocht van Stg. Wandelsport Dordrecht in Lexmond op het programma. In Lexmond heb ik al twee keer gelopen en allebei de keren is het me daar prima bevallen. De verwachtingen waren dus ook hoog gespannen vandaag, mistige polders, ik kan me niets beters wensen!

Ik arriveerde mooi op tijd bij het startbureau en ontmoette daar o.a. Arie, Peter en Linda en Bertus en Sandra. En nog een heleboel bekenden natuurlijk! Al snel werden de routes uitgedeeld en konden we op pad. En tjonge jonge jonge wat heb ik vandaag lopen genieten!

 

Vooral het eerste stuk was schitterend, eindeloze polderwegen, kale bomen in de mist, soms een hele enkeling midden in een weiland, amper zichtbaar, maar o zo mooi! Een molen aan een watertje wordt een sprookje zo in de nevel en voor mensen die niet van lange wegen houden is het ook een uitkomst: je ziet niet hoe lang een weg is!  

 

Wat ook heel leuk is, zijn de overvliegende zwermen ganzen. Je hoort ze aankomen aan het kabaal dat ze maken, en dan opeens komen ze uit de mist opdoemen, heel apart! Helaas heb ik hier geen foto van kunnen maken, wel geprobeerd, maar dat is niks geworden. Waar ik wel een foto van heb is een mooie rode paddenstoel, er stonden nog best veel paddenstoelen onderweg.

De eerste rust zat in een Natuurcentrum en daar heb ik een heerlijk bakkie koffie genomen. Er was een aanbieding om er appeltaart bij te nemen, maar ik heb heel standvastig "nee" gezegd. Het viel me wel op dat het een vrij kleine ruimte was. Toen ik er arriveerde was er wel plek, maar eerder zal het wel erg druk geweest zijn.

 

  Na deze rust volgde er onder meer een stuk door een stiltegebied, een prachtig graspad waar ik mooie foto's van eenzame bomen kon maken. Ik geniet er echt van dat de bomen weer kaal worden en je zo mooi de takken tegen de hemel kunt zien afsteken! Omdat ik vrij achteraan liep (zoals gewoonlijk) was het gras al lekker plat gelopen, het was dus prima begaanbaar.

 

We kwamen ook langs een kleine vijver, waar twee zwarte zwanen zwemmen. Daarvan heb ik ooit een prachtige foto gemaakt, maar nu kwamen ze veel te dichtbij en kon ik niet om het hek heen fotograferen. Eentje zwemt echter een klein eindje weg en zo heb ik die ene dan toch nog op de foto!

We komen over de Bolgerijnsebrug en dat herken ik van de route van verleden jaar en ja hoor, een eindje verderop staat bij een kaasboerderij de eigen rust in een grote witte tent. Tegen inlevering van een bij de start gekregen muntje krijg je hier een speculaaspop. Lekker, maar ik stop hem toch maar in m'n rugzak, een hele speculaaspop opeten is me een beetje teveel.

 

Het laatste stuk van ca. 7 km is zo'n beetje hetzelfde als verleden jaar, inclusief een paar kilometer over een lange dijk. Verleden jaar regende het en heb ik hier weinig foto's kunnen maken, nu is het prachtig in de mist! Want ja, de mist is de hele dag blijven hangen, de zon is er niet doorheen gekomen.  

 

Na een allerlaatste graspad gaat het de laatste twee kilometer langs de weg terug naar de start. GPS blijft stilstaan op ruim 26 kilometer, maar ik heb vandaag van iedere kilometer lopen genieten. Ik weet echt niet wat ik mooier heb gevonden, die zonnige herfstkleuren van gisteren of die mistige polders van vandaag. Feit is dat ik binnen 48 uur twee prachtige gezichten van de herfst heb gezien!

Ik meld me af, laat m'n boekje stempelen en bedank iedereen voor de geweldige tocht die ze ons vandaag weer voorgeschoteld hebben. Mooi parcours, leuke rusten, goed gepijld en een speculaaspop als extraatje, het was weer picobello vandaag!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!