Rondje Landtong
en door het nieuwe Calandpark

 

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En ook vandaag besloot ik om dicht bij huis te blijven. Sinds een jaar zijn ze druk bezig om van het eerste gedeelte van de Landtong een mooi park te maken voor alle Rozenburgers. In april 2014 moet dat allemaal klaar zijn en ik vond dat het nu een mooie tijd was om eens te kijken hoe één en ander er uit begint te zien.

 

Helaas was het niet zulk mooi weer als voorspeld, het was droog, maar wel erg somber. Ik heb zelfs nog even getwijfeld of ik toch niet bij het NK 50 km/10 km in Tilburg zou gaan kijken. Maar uiteindelijk heb ik toch besloten om in Rozenburg op pad te gaan.

 

Direct uit huis de groengordel ingedoken en zo'n beetje het Rozenburgpad gevolgd naar het begin van de Landtong. Het viel me wel op dat de markering van het Rozenburgpad hiaten begint te vertonen! Bij het begin van het nieuwe park (dat middels democratische stemming Calandpark is gedoopt) staat nog een paaltje met een markeringsplaatje dat zielig naar een paadje wijst, dat nu niet meer bestaat!  

 

Maar ik moet zeggen dat het nieuwe park er heel leuk uit gaat zien! Wat een verschil met vroeger en het opent ook heel nieuwe perspectieven voor m'n eigen "Rondje Rozenburg". Want vroeger was hier een complete woestenij, waar ik vaak vergeefs een doorgang heb gezocht omdat het weer eens kniehoog onder water stond. Nu liggen er diverse paden zodat ik de heen- en terugweg nog verschillend kan maken ook!

 

  Je kunt duidelijk zien dat het Calandpark voor diverse doelgroepen wordt aangelegd. De manege heeft hier een nieuw onderdak gevonden, er lopen verschillende ruiterpaden door het terrein en ook zijn er een paar veldjes, waar straks paarden rondlopen. Er is ook een moutainbikeroute en die is blijkbaar al open, er wordt tenminste al druk gemountainbiked (zeg je dat zo???). Ik hoop wel dat dat in de toekomst allemaal goed gaat, de route kruist vaak de normale wandelpaden.

 

Er is leuk gebruik gemaakt van de hoogteverschillen op het terrein en overal is de oorspronkelijke woeste begroeiing blijven staan, er zijn als het ware paadjes doorheen gelegd. Ook op de weitjes staan nog overal volwassen bomen, die er al stonden en zo heeft het park niet zo'n enge "kale, nieuwe" aanblik, maar oogt het als iets wat er allang is, leuk!

 

Over een vrij diepe "kloof" (hebben we niet alleen onze eigen Tafelberg op de punt van de Landtong, maar ook onze eigen Grand Canyon ) is een mooie vuurrode brug neergelegd. Hij is nog niet begaanbaar, maar je kan er wel vlakbij komen voor een fotootje. Ook is er een hoge uitkijktoren neergezet, maar die is van gewoon blank staal. Eigenlijk had ik het wel leuk gevonden als die ook vuurrood was geweest, maar wie weet gaan ze hem nog spuiten!  

 

Na het park doorkruist te hebben loop ik over het fietspad langs de Nieuwe Waterweg naar de picknickplaats zo'n beetje halverwege de Landtong. De zon komt nu net een beetje achter de wolken vandaan en ik loop heerlijk van het uitzicht over het water te genieten. Zoals gewoonlijk veel zwanen langs de oever en af en toe komt er een grote boot voorbij. 't Is hier een lang, recht stuk fietspad, maar ik vind het hier nooit saai!

Op de picknickplaats neem ik even rust, eet wat crackertjes en drink een drankje, waarna ik aan de terugweg begin. Het eerste deel loop ik boven over de grasdijk. Nu heb ik ook uitzicht naar de andere kant, over de Landtong (die hier al heel wat smaller is dan bij het park) en over het Calandkanaal aan de andere kant. Ik kom ook langs het modelvliegveld, ze zijn wel met vliegtuigjes en helicoptertjes bezig, maar net als ik langs kom is er niks in de lucht.

 

  Even verderop begint het fietspad door het begrazingsgebied, maar helaas zijn vandaag de Schotse Hooglanders nergens te bekennen. De Konikpaarden zie ik wel, maar heel ver op een afstand. Ik vermaak mezelf met het fotograferen van bloemetjes en paddestoelen en voor ik het weet ben ik weer terug bij het Calandpark.

 

Ik loop over het rechterpad terug en kom dan uit bij de nieuwe parkeerplaats bij het Calandkanaal aan de Noordzeeweg. Daar kan ik het fietspad langs het kanaal blijven volgen tot halverwege de Calandbrug. Daar steek ik de weg over en wandel de groengordel weer binnen. En dan nog een kleine kilometer door het groen en ik ben weer thuis.

Ondanks het wat sombere weer heb ik toch een fijne wandeling gehad. Het was leuk om het park in aanbouw te zien en ik weet zeker dat het er straks als het "officieel" open is, prachtig uit zal zien! En zoals ik al zeg, een mooie uitbreiding van mogelijkheden voor m'n eigen rondje.

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!