Herdenkingstocht 37 jaar Waterramp
Ruisbroek, BelgiŽ

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  De zaterdag na de 4Daagse in Nijmegen is er in Nederland (haast) niets te wandelen. Op de wandelkalender prijkte ťťn tocht: De strand en duinentocht in Vlissingen. Die heb ik al twee maal gelopen en eigenlijk had ik niet zoveel zin in het strand. Veel te druk in deze tijd van het jaar! Tijd om weer eens uit te wijken naar onze zuiderburen dus!

 

Op zo'n 130 km afstand vond ik een tocht in Ruisbroek, in de omgeving van Bornem (waar ieder jaar de Dodentocht plaatsvindt). Er mocht al lekker vroeg gestart worden, om 07.30 en zo vertrok ik rond kwart voor zes richting BelgiŽ. In het begin was het nog heerlijk rustig op de weg, maar toen ik in de buurt van Antwerpen kwam werd het behoorlijk drukker. Vooral veel Nederlanders met schoonmoeders op hun dak. Niet verwonderlijk: in het zuiden van Nederland is gisteren de schoolvakantie begonnen!

Gelukkig ging al het verkeer linea recta naar het zuiden en op de weg die ik moest hebben na Antwerpen, was het weer gewoon lekker rustig. Bij de start was een parkeerplekje snel gevonden en bij het aanmelden heb ik gelijk een sticker gekocht en m'n boekje laten stempelen. Het viel me op dat op de sticker 21 juli stond, terwijl het toch echt de 20e is vandaag! Het blijkt dat ze hebben moeten wisselen van datum omdat ze samen met een andere tocht zaten en de stickers waren al gedrukt.

 

Bij de uitgang hing gewoontegetrouw een overzicht van de route en de rusten en het bleek dat de 25 km maar liefst vier rusten telde. Ik hoefde dus niet van honger en dorst om te komen! Het eerste half uurtje scheen de zon nog en ik was blij dat we af en toe lekker beschaduwde plekjes in het parcours hadden, want zelfs zo vroeg was het in de zon al warm!  

 

We komen ook een stukje langs een breed water. Deze tocht is de Herdenkingstocht 37 jaar Waterramp, en op de website heb ik gelezen dat we ook langs de plek van de dijkdoorbraak zouden komen. Of dat hier is, weet ik niet zeker, ik zie nergens iets staan en een routebeschrijving krijg je hier in BelgiŽ niet. Ik had het beter vanmorgen even kunnen vragen, maar dat ben ik vergeten.

Langzamerhand verdwijnt de zon steeds meer achter de wolken en hoewel het niet zo leuk is voor de foto's vind ik het voor de warmte wel lekker! Na ca. 5 km is de eerste rust, weer terug in het startbureau. Ik koop een muntje en ga daar een kopje koffie mee halen. Zo, dat smaakt best! Even toiletteren en me opfrissen en dan op pad voor het volgende stuk.

 

  Veel bos en natuurgebied, maar ook een soort gruispad langs een beek, het is echt een gevarieerd parcours. De kleine paadjes (wegels heten die in BelgiŽ) zijn prima begaanbaar, maar ik vermoed dat het parcours na een periode van regen best wel modderig kan zijn …

 

We komen in een klein dorpje, Eikevliet, en dat gaan we eigenlijk gelijk weer uit. Een lusje lopen met op het verste punt rustpost 2. Daar zit ik op ongeveer 10 km en het ziet er erg gezellig uit. Een cafeetje met een klein terras. Het is niet druk en al gauw zit ik weer met een kopje koffie voor m'n neus. Ik maak een babbeltje met een paar medewandelaars en laat de wereld via Facebook even weten waar ik uithang.

Dan gaat het weer terug richting Eikevliet en daar zie ik het eerste teken van de troonswisseling morgen: een vlag met de koppen van Albert en Filip erop. Van de mensen met wie ik net even heb zitten praten had ik al begrepen dat het niet echt leeft onder de Belgen en inderdaad, behalve deze vlag heb ik niets van een “troonswisselkoorts” gemerkt.

 

Ik kom hier in de omgeving trouwens allemaal bordjes naar bekende plaatsen tegen, Wintam, Hingene, St. Amands, Puurs, maar ik zie toch geen enkel plekje waarvan ik echt zeker weet dat ik er tijdens de Dodentocht geweest ben. Of het moet toen in de nacht geweest zijn, dan ziet het er natuurlijk heel anders uit. Heel frustrerend, dat gevoel van “bijna-herkenning”.  

 

De derde (en naar later blijkt ook de vierde) rust zit alweer in Ruisbroek zelf, eigenlijk vlakbij de start. Ook hier een gezellig cafť met een terras en ook hier maak ik een praatje met een paar Belgen. Het lusje van de 25 km loopt een heel stuk evenwijdig met de spoorlijn en daarna door een mooi en rustig natuurgebied terug naar de rust.

Dit keer neem ik geen koffie, maar een cola en dan ga ik op pad voor het laatste stukje. Ik moet een spoorlijn oversteken, gewoon via de rails en vlak voor het eind kom ik door een park waar op grote tableaus de kruisweg van Jezus is afgebeeld. In een ander deel van het park is de grot bij Lourdes nagebouwd, onnodig om te zeggen dat mijn camera overuren maakt!

 

  Via een stukje dat me erg aan de Rhoonse Grienden doet denken bereik ik de finish weer, waar de wandelaars middels een bordje hartelijk worden bedankt dat ze vandaag hier gewandeld hebben. Leuk gebaar! Binnen ga ik nog even naar de wc, maar ik neem niks meer te drinken, zit wel een beetje vol na al dat rusten!

 

Afmelden hoeft niet in BelgiŽ, maar ik ga nog wel even bedanken voor de leuke tocht natuurlijk! Dan zoek ik Kiaatje weer op, die van de zon die het laatste half uurtje nog even geschenen heeft toch behoorlijk warm is geworden. Lang leve de airco, binnen de kortste tijd is het weer heerlijk koel! De terugreis verloopt ook vlot en zo heb ik er weer een leuk dagje BelgiŽ op zitten! st

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!