Eropuit in 't Groen in Spijkenisse

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Eigenlijk was ik van plan om vandaag een tocht in Abbekerk te gaan lopen, maar na die lange dag op het Watersnoodpad gisteren had ik eigenlijk niet zoveel zin om weer voor dag en dauw op te staan. En zo heb ik de keus laten vallen op een tochtje in de serie "Eropuit in 't Groen" van de Groenservice Zuid-Holland.

 

Dit keer was de start in Spijkenisse, lekker dichtbij en omdat je pas rond een uur of 11 kunt starten heb ik eerst heerlijk uitgeslapen! Ik had ergens gelezen dat de bibliotheek "De Boekenberg", waar de start was, later op de dag geopend zou zijn om te bekijken. En daar was ik wel nieuwsgierig naar, heb al veel over die bibliotheek gehoord!

 

Parkeren in de buurt was een beetje lastig, weliswaar is het hier op zondag gratis parkeren, maar veel parkeerplaatsen waren bezet door kerkgangers. De kerk staat recht tegenover de bibliotheek vandaar. Maar iets verder in de woonwijk vond ik toch nog een mooi plekje.  

 

Inschrijving kost één hele euro, daar staat tegenover dat de tocht niet gepijld is. Wel krijg je een goede routebeschrijving mee en een ingetekende plattegrond. Ik heb al eerder deze tochten gelopen en uit ervaring weet ik dat het prima te volgen is aan de hand van deze beschrijving en plattegrond.

Ik vind het hartstikke leuk als blijkt dat er vandaag een "Drie-Bruggen-Route" op het programma staat! We gaan achtereenvolgens over de Spijkenisserbrug, de Botlekbrug en de Hartelbrug. De Botlekbrug had ik al eens gelopen, maar de andere twee stonden nog steeds op m'n wish-list. Die kunnen daar na vandaag dus vanaf, leuk!

Er komt eerst een klein stukje stad en dan gaan we linea recta naar de eerste brug: de Spijkenisserbrug. Persoonlijk vind ik dit een prachtige brug! Hij is gebouwd uit vier delen van de oude Moerdijkbrug en het open ijzerwerk doet me altijd aan het ouderwetse meccano denken. Overigens wordt de brug in de volksmond (net als de oude brug) de "Brug der Zuchten" genoemd, vanwege de lange wachttijden.

 

  Als ik aan kom lopen hoor ik de bel al rinkelen en ja hoor, de bomen gaan naar beneden en de brug gaat open. Het is heerlijk weer, dus bepaald geen straf om even te wachten en ik benut de tijd om naar het monument van de oude brug te lopen en daar een fotootje te maken van de geopende brug, gezien door de poort van de oude brug. Mooi kleurenspel ook, rood en groen tegen een blauwe lucht!

 

Dan gaat de brug weer omlaag en mogen we erover. Op de brug zie ik de volgende brug, de Botlekbrug, al liggen. Maar eerst gaan we nog over de lange vlonder langs de Oude Maas. Om daar te komen moet je een soort haarspeldbochten naar beneden door en daar heeft een familie Schotse Hooglanders een ligplaatsje uitgezocht. Ze verblikken of verblozen niet en blijven rustig liggen herkauwen terwijl de wandelaars passeren, dus ik kan een paar prachtige foto's maken.  

 

De vlonder is dit keer gelukkig eens niet glad en het ziet er ook allemaal erg opgeruimd uit, ik denk dat hier eens stevig onderhoud is gepleegd. De begroeiing langs de Oude Maas is nog erg open en zo heb je leuk uitzicht over het water. En ja hoor, in de verte zie ik ook brug nummer 3, de Hartelbrug al liggen!

 

  Aan het eind van de vlonder volgt nog een klein stukje park en dan staan we opeens bij het plaatsnaambord Hoogvliet en torent de Botlekbrug hoog boven ons uit. Ook dit is een heel aparte brug en ik vind hem er altijd heel ingewikkeld uitzien. Het zal trouwens één van de laatste keren worden dat de brug bewandeld kan worden, ze zijn druk bezig met de bouw van een nieuwe brug.

 

Eerst gaan we onder de brug door en dan direct via een hoge trap de brug op. Er is een vrij lang aanloopstuk van het begin van de brug naar het hefgedeelte en terwijl ik daar loop, gaat ook hier de bel rinkelen … En ja hoor, vlak voor m'n snufferd gaat de brug open. Nu tijdens het wandelen vind ik dat niet zo erg, maar ik heb me hier wel eens zitten verbijten als ik na m'n werk deze weg als sluiproute nam en voor de open brug stond terwijl de inmiddels opgeloste file vrolijk door de tunnel zoefde …

Het is een vrij lage boot die er onderdoor moet en de brug gaat dan ook maar een stukje omhoog. Al met al duurt het niet zolang en al gauw zijn we weer op pad. Ik maak een fotootje van m'n schaduw op het water en van de Spijkenisserbrug in de verte.

 

En dan lopen we natuurlijk opeens midden in de Botlek! Toch een stukje parcours waar je nou niet dagelijks een wandeltocht loopt en ik vind het best leuk. Ik heb geen hekel aan het uitzicht over de installaties en raffinaderijen, zeker met een blauwe lucht op de achtergrond vind ik het er allemaal imposant uitzien.  

 

  Verderop gaan we de Hartelbrug over. Dit vind ik wel de minst mooie van de drie, uit de verte is hij leuker om te zien dan om er overheen te wandelen. Het uitzicht wordt belemmerd door de stormvloedkering die ernaast hangt en er is ook geen imposant hefgedeelte om te bewonderen. Wel leuk zijn de kleurtjes van de aparte fietsersbrug en ik maak een fotootje van de kering door de spijlen heen gezien.

 

Na de bruggen gaat het het groen weer in en ik kom op bekende plekjes van m'n GPS-route vanuit Zuidland. We komen weer door een gebied met grote grazers en voor de tweede keer vandaag kan ik een paar mooie foto's maken. Er zit geen rust in de route, maar na ongeveer acht kilometer heb ik even een bankjesrust ingelast. Het laatste stukje gaat langs een nieuwe woonwijk van Spijkenisse met nog een leuke vlonder dwars door het water heen. Ik vind deze woonwijk er heel fris uitzien, met mooie witte flats.

 

En dan zijn we weer terug bij de Boekenberg en die is, zoals beloofd, open. Ik ga dus even binnen een kijkje nemen en de bibliotheek doet inderdaad z'n naam alle eer aan! Boeken zover als je kunt kijken en helemaal tot aan het plafond en het dak toe. Door de open piramide-achtige structuur kijk je van beneden helemaal naar boven en ja hoor, het klopt: een berg boeken!  

 

Ik meld me af en krijg een zakje bloemzaad als beloning. Ik heb het weer een leuke tocht gevonden en praat nog even na met de parcoursbouwer, hij was blij dat de routebeschrijving met name bij de bouw van de nieuwe Botlekbrug goed te volgen was. Dan wandel ik terug naar Kiaatje en ben binnen de kortste keren thuis (jaja, over de Spijkenisserbrug ). Leuke dag geweest!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!