Lelystad - Almere
De Gooische Meisjes Tocht -3e editie

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En dan is het weer Pasen, tijd voor De Gooische Meisjes Tocht! Via een Pasen-Wandel-Club-Appje hebben we de dagen ervoor al druk contact gehad over hoe en wat. Besloten wordt om dit keer geen Rondje Gooimeer te doen, maar een lijnwandeling te maken van Almere naar Lelystad, over de Oostvaardersdijk langs de Oostvaardersplassen. Een GPS-route is snel uitgezet, lekker lang rechtdoor, daar houden we alle vier van!

 

Direct vanaf de Lektocht in Streefkerk vertrek ik zaterdag naar Veenendaal om daar de avond en nacht door te brengen bij Wim en Wilma, net als de GMT wordt dit ook al een traditie. Gezellig bijkletsen, lekker uit de frituur eten en onderuitgezakt op de bank naar Blauw Bloed en Golden Oldies kijken, we zouden bijna vergeten de klok een uur vooruit te zetten …

Jaja, de zomertijd gaat dit weekend in, hoewel "zomer" bij het weer van de afgelopen weken wel een te hoog gewaardeerd begrip is geworden! Ook voor deze Paasdagen wordt erg koud weer voorspeld, met nachtvorst en ook weer kans op sneeuwbuien. Maar ook is er kans op een zonnetje, dus we blijven optimistisch!

Na het nuttigen van een paasontbijtje vertrekken Wilma en ik rond 8 uur richting Almere. Bedoeling is om om 9 uur bij Sunny te verzamelen, daar de door Wilma gebakken paastaart met koffie soldaat te maken en dan met de auto naar de Oostvaardersdijk te rijden, vandaar uit naar Lelystad te lopen en dan met de trein terug te komen.

 

Het verloopt allemaal voorspoedig, in een sneeuwbui bereiken we, precies tegelijk met Anneke, Almere en bij Sunny thuis genieten we van taart en koffie, ondertussen ach en wee roepend bij het zien van de immer neerdwarrelende sneeuw. Witte Pasen, weer eens wat anders! Dan stappen we met z'n vieren in Kiaatje en rijden naar de dijk, zo'n 12 km. Parkeerplekje gezocht en dan kunnen we op pad.  

 

Al na een paar honderd meter blijkt dit toch niet zo'n goed idee te zijn, de wind staat hier pal tegen en is bij het water toch wel wat sterker dan de voorspelde kracht 2 à 3, wij schatten het eerder op kracht 5! Al heel snel besluiten we met de auto naar het eind van de dijk te rijden en dan terug te lopen naar Sunny's huis. Met de tuut van Anneke kunnen we daarna Kiaatje weer ophalen en zo lopen we lekker met de wind mee. Zo gedacht zo gedaan, en met een beetje vertraging kunnen we rond kwart over 10 vanaf de grens van Lelystad op pad.

 

  En wat een prima beslissing hebben we daarmee genomen! Het is een genot om langs de Oostvaardersplassen te lopen, heerlijk met het windje in de rug en in een stralend zonnetje (jaja, de sneeuwwolken zijn voor ons Gooische Meisjes, op de vlucht geslagen!).

 

Op de heenweg in de auto hebben we al kunnen zien dat er ongeveer iedere 4 km een parkeerplaats is met zitbankjes en hoewel het best koud is, is het toch wel te doen om af en toe een korte rust in te lassen en onze eigen meegebrachte koffie, warme chocomel, brood, cakejes, eitjes en chocolaatjes te nuttigen.

We zwaaien enthousiast naar voorbijrijdende automobilisten en schelden iedereen die niet terugzwaait uit voor chagrijn. Wij op onze beurt gaan keurig netjes opzij voor passerende en tegemoetkomende fietsers, één groepje wielrenners wenst ons zelfs een prettig Pasen. Wielrenners stijgen hiermee een héél klein beetje in m'n achting …

 

Het uitzicht is prachtig, met links de Oostvaardersplassen en rechts het Markermeer. Veel (grote) vogels natuurlijk, maar ook Schotse Hooglanders en een paar herten laten zich zien. In de verte zien we een hoog gebouw staan en we twijfelen of dit nou hetzelfde gebouw is als dat we zien als we ons Rondje Gooimeer lopen. Later blijkt het toch ergens anders te staan.  

 

  Wat later verdwijnt het zonnetje achter een hele dikke wolkenlaag en ook dit biedt een prachtig schouwspel. Eerst schijnt in de verte de zon nog op het water, wat voor duizenden twinkeltjes zorgt, later zien we in de verte regen- of sneeuwbuien uit de donkere wolken vallen. Gelukkig blijven die buien in de verte, hoewel niet zonnig meer, blijft het bij ons wel droog.

 

Na ca. 14 km zijn we terug bij het punt waar we vanmorgen eigenlijk hadden willen starten. In mijn GPS heb ik van hier af geen route terug naar Sunny staan, maar via de mobiele navigatie van Sunny stippelen we een route uit door de Lepelaarsplassen. Daarvoor moeten we eerst langs de Zuidersluis lopen en tot onze verrassing zit daar een vogelcentrum en dat is open!

 

We drommen naar binnen en op onze vraag of we hier ook koffie kunnen drinken wordt bevestigend geantwoord. Fijn, even lekker binnen zitten is met dit weer nooit weg! Nou, dat "even" werd een lang eventjes, want het duurde nogal een tijdje voordat eindelijk de koffie klaar was … Maar goed, de koffie smaakte prima, we mochten er wat lekkers bij pakken en dat alles voor 80 cent per bakkie! Inclusief fooi waren we met z'n vieren 5 euro kwijt …  

 

Van hieruit lopen we door de Lepelaarsplassen langzamerhand de woonwijken van Almere binnen. Eerst nog een stuk langs het water (de Noorderplassen), waarbij opvalt dat als je de ene kant op kijkt dat het hartstikke grijs is en de andere kant op is het water mooi blauw! We komen ook nog langs een restaurantje, maar dat zit te dicht op de vorige rust, dus we besluiten maar door te lopen.

Het is niet zo'n lange tocht vandaag, maar zo'n 22 kilometer, maar ik merk toch dat het lopen en praten tegelijk best vermoeiend voor me is en op mijn verzoek strijken we dan ook nog even neer op een bankje om energie op te doen voor de laatste twee loodjes. Maar goed dat we niet tegen de wind hebben gelopen, dan had ik echt op apegapen gelegen!

 

  Dan zijn we weer terug bij Sunny thuis, we hebben afgesproken om om 18.00 uur bij Van der valk te gaan eten en we hebben nog tijd zat om Kiaatje alvast van tevoren op te halen. Anneke en ik rijden dus samen terug en dan staan alle auto's weer op dezelfde plek. Met twee auto's rijden we daarna naar het restaurant en daar blijkt dat we allevier toch wel enorme trek hebben gekregen!

 

We laten het ons prima smaken en nemen allemaal nog een lekker nagerecht ook. Dan is het tijd om weer op te breken, Sunny brengt Anneke terug naar haar auto en Wilma en ik vertrekken weer richting Veenendaal. Die rit gaat ook weer voorspoedig, ik drink nog een kopje koffie bij Wilma en dan vertrek ik weer naar Rozenburg. Het is weer een geweldige dag geweest en voor volgend jaar hebben we al plannen gemaakt om de dijk Lelystad-Enkhuizen te doen …

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

En klik hier voor de foto's die Sunny heeft gemaakt.

 

Vergeet mijn gastenboek niet!