Het Texelpad

Dag 3 - van De Cocksdorp naar Den Burg
Een zonnige dag

 

Klik op het plaatje om de route van dag 3 in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na weer een uitstekende nachtrust, werd ik vanmorgen rond 8 uur uit mezelf wakker. Nog wat nasoezend bemerkte ik dat het toch wel erg licht in de kamer leek en ja hoor, toen ik het gordijn openschoof scheen het zonnetje en lag er een laagje verse sneeuw! De wereld zag er prachtig uit en ik maakte een beetje vaart met me aankleden en ontbijten. Terwijl ik daarmee bezig was, hoorde ik de kippen buiten kakelen en de vogeltjes zingen. Wat een heerlijke rust hier!

 

M'n tas weer ingepakt en volgens afspraak beneden aan de trap gezet. Nog even op zoek naar gastvrouw Petra en ja, die was in de kippenhokken bezig. Ik knuffelde nog een beetje met poes Noa en de hond en maakte een babbeltje met Petra. En toen was ik weer op pad. Ik had deze ochtend twee mogelijkheden: teruglopen naar het punt waar ik gisteren de route had verlaten (ruim 2 km) of een tussendoorweg nemen. Als het nou hetzelfde weer was geweest als gisteren had ik zonder aarzelen de tweede mogelijkheid genomen, maar nu met dit mooie weer koos ik voor de langere route.

 

Ik had het windje nu in de rug, maar dat was een veel zachter windje dan ik gisteren tegen had. Ik hoefde zelfs m'n handschoenen niet aan, zo lekker was het! In De Cocksdorp aangekomen bleek daar nog meer sneeuw te liggen en ik kon het niet laten om even "lente" in de sneeuw te schrijven en op de foto te zetten! Ik liep de dijk op die ik gisteren afgevlucht was en genoot nu bovenop van het uitzicht over het wad. Geweldig, sneeuw en drooggevallen wad, een zonnetje en in de verte een streep Vlieland!  

 

Een klein stukje over de grasdijk volgde en toen moest ik de dijk af en zou ik over een graspad dwars door de weilanden moeten. Ik begon vol goede moed en het zag er ook erg leuk uit, tot ik na zo'n 800 meter op een compleet ondergelopen weiland stuitte. Daar was met geen mogelijkheid doorheen te komen, zelfs met m'n hoge schoenen was dit geen optie geweest. Ik was blij dat dit "al" na 800 meter was en niet na 4 kilometer.

 

  Ik ben dus teruggekeerd naar de dijk en heb het fietspad achter de dijk langs gevolgd. Schitterend, het pad door de weilanden kan nooit mooier geweest zijn dan wat ik nu gelopen heb! Windje in de rug, zonnetje in m'n gezicht, asfalt zover je kon kijken, ik heb van iedere meter genoten! Na verloop van tijd kwam ik bij de Schorren, daar mocht je niet meer achter de dijk langs, maar moest je aan de eilandkant van de dijk lopen. Ook geen straf, heerlijke uitzichten over de weilanden en iets verderop liep ik langs natuurgebied Utopia. Prachtig allemaal in het zonnetje, de sneeuw was inmiddels allang weggedooid.

 

Verderop mocht ik de dijk weer op en op dit punt pikte ik de officiële route weer op. Zoals ik al zei kan die nooit mooier geweest zijn dan wat ik nu gelopen heb, het enige wat ik jammer vind is dat ik het trekpontje gemist heb. Bovenop de dijk zie ik dat het vloed is geworden, de zon tovert nu duizenden twinkeltjes op het water. Na een gemaaltje verlaat de route de dijk en via het kleine dorpje Oost en een graspad wat wel begaanbaar is kom ik in Oosterend.

Ik zit hier inmiddels op zo'n 15 km en ik ben echt wel toe aan een bakkie koffie, maar alles in het dorp blijkt dicht te zijn. Na een fotografeerommetje door het dorp beland ik weer bij een bakker annex tearoom en nu zijn er wel mensen aanwezig, ze waren net even met lunchpauze. Binnen is het gezellig en ik geniet van een lekker bakkie met een grote slagroompunt erbij.

 

Verkwikt ga ik weer verder en door de weilanden, waar wel veel schapen staan, maar (nog) geen lammetjes, gaat het weer richting de Waddendijk. IJsdijk heet het waar ik er weer op mag, gisteren zou dat heel toepasselijk zijn geweest! Ik loop weer een heel stuk over de dijk, en dan weer een stuk benedenlangs, langs natuurgebied De Zandkes dit keer. Prachtig en in een heel beschutte bocht van de dijk las ik even een bankjesrust in. In het zonnetje is het hier gewoon warm!  

 

Dan kom ik op het punt waar de binnendoorroute van de ronde-route afwijkt en omdat ik in Den Burg logeer, moet ik dus die binnendoorroute hebben. Ik wuif de Waddenzee gedag en ga het binnenland in. Windje in de rug en genieten van de weidse uitzichten. Na twee dagen duinen en strand vind ik dit weer heerlijk! De route loopt naar een hoeve die De Wijde Blick heet, maar wat ik ook zie, geen hoeve met die naam. De straatnaambordjes kloppen wel, dus ik zal wel niet goed opgelet hebben.

Ik zie twee kerktorens in de verte en weet dat ik eerst naar De Waal moet en daarna naar Den Burg. Poeh, die kerktorens lijken nog best ver weg! En inderdaad is het een behoorlijk stukje naar De Waal en als ik er arriveer ben ik blij dat er een Brasserie zit en dat die open is. Gauw nog even een bakkie doen voor ik aan de laatste kilometertjes ga beginnen! Dit keer alleen koffie, geen punt, ik blijf niet bezig!

 

  Dan de laatste loodjes richting Den Burg, vlak voor het dorp moet ik een weg op waarop de wind van links komt en dan valt op dat die wind toch wel erg koud is, ondanks de zon. En volgens mij is de wind weer aangewakkerd ook ... Aan de weg lijkt geen eind te komen en in de verte zie ik de woonwijk liggen waarvan ik weet dat daar m'n logeeradres is. Eindelijk mag ik de wijk in en dan is "Onder de Pannen", waar ik vannacht slaap, snel gevonden.

 

Ook hier word ik heel gastvrij ontvangen door gastvrouw Marije en ik heb weer een prima kamer. Op de begane grond dit keer, met een deur naar de tuin. Niet dat ik daar veel aan heb met dit weer, maar zomers zal dat erg fijn zijn. M'n bagage staat er al, het taxibedrijf heeft zich tot nu toe prima van z'n taak gekweten. Als Marije hoort dat ik later nog naar het dorp moet om te eten biedt ze spontaan aan om een kopje erwtensoep met brood voor me klaar te maken. Wat een geweldige service, ik neem het aanbod dankbaar aan.

 

En zo heb ik net van een overheerlijke snert zitten genieten en zit ik fris gepoedeld te wachten tot straks het nieuws begint. Dag 3 van een geweldige Texel-trip zit er ook op en zowel qua weer als qua parcours is dit tot nu toe m'n favoriete dag geweest! Straks ook nog ff een lekker bakkie zetten en dan vroeg bedje toe, ik zal weer best slapen vannacht. En nu maar hopen dat het morgen ook nog een beetje goed weer is!  

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's van de derde dag.

 

Klik hier voor het verslag van dag 4

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!