12,12 km om 12:12 uur op 12-12-12

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  De laatste mooie "triple-datum" van deze eeuw! Ik heb zo eens even de laatste jaren bekeken en ik heb er toch aardig wat in m'n wandelboekjes staan! 05-05-05 in Nieuwenhoorn, 07-07-07 heel toepasselijk de 7-Dorpentocht op Tholen, 10-10-10 in Putte, 11-11-11 in Bassevelde, BelgiŽ en ja, ook voor 12-12-12 stond BelgiŽ op het programma, want in Nederland was er niks, behalve dan een groepswandeling van wc Samen op Pad, maar ik hou nou eenmaal niet van groepswandelingen!. Ook in BelgiŽ was er weinig keus, de Kortste-Dag-Tocht in Neerharen was de enige tocht op deze datum in BelgiŽ.

 

Wel een heel eind weg, in Belgisch Limburg, vlakbij Maastricht. Dik 200 kilometer rijden, je moet er wel een beetje gek voor zijn … Maar goed, volgend jaar is deze ongein afgelopen, hoewel ik 11-12-13 ook nog wel heel erg mooi vind! Voor deze ene keer heb ik het er dus wel voor over, temeer daar ze best aardig weer voorspellen daar bij de zuiderburen!

 

Ik vertrek om iets na zessen van huis en heb weer een voorspoedige reis. Een paar heel kleine opstoppinkjes, maar die verdienen de naam "file" niet. Het weer ziet er voorlopig nog erg grijs uit, maar gelukkig is het wel droog en niet glad! Rond kwart voor negen ben ik bij het Ontmoetingscentrum in Neerharen en vind nog een mooi plekje voor Kiaatje, op het parkeerterrein pal voor de deur.  

 

De inschrijving gaat vlot en kost met sticker voor m'n wandelboekje mee € 1,20. Zelfs voor Belgische begrippen is dat goedkoop, meestal betaal je ťťn euro plus 50 cent voor de sticker. Koffie neem ik maar niet meer, ik had al een beker koffie meegenomen voor onderweg, zodat ik al aardig aan m'n koffietaks zit.

Ik bekijk de route die op de deur geplakt is en zie dat die bestaat uit drie lusjes, van 7, 6 en 5 km. Wat ik wel jammer vind is dat de 5 en de 7 km bijna helemaal hetzelfde parcours hebben, de 7 km maakt alleen een klein lusje ten opzichte van de 5 km. Nu ik zo'n eind heb gereden had ik wel graag wat meer van de omgeving willen zien! Maar goed, het is niet anders, kan hier moeilijk stampij gaan maken …

 

  Ik begin met de 7 km route en die gaat via een heel lange laan het dorp uit en dan de bossen in. Het is heerlijk wandelweer, maar in het begin nog wel erg grijs. Gelukkig komt na een uurtje de zon door en daar knapt het bos wel erg van op! Dat het toch behoorlijk koud is bewijst een vijvertje wel: het ijs is stevig genoeg om de eendjes te houden.

 

Het lusje van de 7 km komt langs de waterburcht "Pietersheim", waar een imposante ruÔne staat. Het bijbehorende kasteel doet dienst als hotel en zorgt voor mooie plaatjes in de net doorgekomen zon. De toegang tot de ruÔne zit hermetisch op slot, wel jammer, ik had tijd genoeg gehad vandaag om een kijkje te gaan nemen!

Ondanks dat er uitstekend gepijld is, presteer ik het toch om twee keer een klein stukje verkeerd te lopen. De eerste keer zie ik een pijl over het hoofd terwijl ik een praatje maak met een honden-uitlater, de tweede keer mis ik een haarspeldbocht, ik loop rechtdoor langs het water, terwijl ik via de haarspeld precies de andere kant op had gemoeten. Gelukkig word ik de eerste keer gewaarschuwd door een achteropkomende wandelaarster, de tweede keer heb ik het zelf snel in de gaten.

 

Na het fietspad langs het water gaat het over een gruispad terug naar het centrum van Neerharen en hier is het even oppassen voor de bevroren waterplasjes! Gelukkig vallen ze hier een stuk beter op dan in Leiden afgelopen zaterdag. En dan ben ik weer terug in het startgebouw en geniet van een lekker bakkie koffie met een punt kersenvlaai erbij. Ze hanteren wel eenheidsprijzen hier, want voor beide betaal ik alweer € 1,20 net als voor de inschrijving!  

 

Dan ga ik op pad voor de 6 km en terwijl ik nog aan de eerste kilometer bezig ben, komt de gedachte in me op dat ik ook alleen de 7 en de 5 kan lopen. Dan kom ik op 12 km op 12-12-12. Best wel leuk natuurlijk, maar wel een heel korte afstand voor 200 km rijden! Ik besluit dus maar gewoon alle lussen te lopen, maar wel het 12 km punt te markeren op m'n GPS.

Ik bekijk dat zo eens en zie dat ik wel zo'n beetje rond 12 uur op die 12 km zou kunnen zitten. Hmmmm, kan ik dat nog niet een beetje verfijnen? Zou natuurlijk hartstikke leuk zijn om 12,12 km afgelegd te hebben om 12:12 uur op 12-12-12! Een beetje rekenen leert, dat dat gemakkelijk kan, ik hoef me niet te haasten, moet zelfs een beetje traineren om er niet veel te vroeg te zijn!

 

  Gelukkig dat deze lus bijna helemaal door een leuk oud dorpje gaat: Oud-Rekem, volgend een muurplakkaat het mooiste dorp van Vlaanderen. Wel, of het het mooiste dorp is weet ik natuurlijk niet, maar het ziet er in het zonnetje inderdaad leuk uit. Ik maak lekker veel foto's, bekijk alles uitgebreid en overweeg zelfs om een kopje koffie te gaan doen, maar dat wordt toch net iets te krap met de tijd.

 

Als ik het bewuste 12,12 punt nader, loop ik weer langs het water, maar kom nu van de andere kant. Voor de zekerheid houd ik op 12,07 km stil, ik wil voorkomen dat m'n GPS spontaan naar 12,13 schiet terwijl ik op de tijd sta te wachten. Heel toevallig is het op het 12,07 punt ook 12:07 uur! Ik heb dus 5 minuten de tijd voor 50 meter. Mooi! Ik ben om 12:08 naar het 12,08 gelopen en om 12:09 naar het 12,09 punt. Daar heb ik gewacht tot 12:11. Andere mensen zullen zich wel afgevraagd hebben wat ik toch aan het doen was, ik heb stil gestaan, ik heb op een meerpaaltje gezeten en een beetje op en neer gedrenteld. En wel 7 foto's van het water gemaakt …

 

Op 12:11 ben ik naar het 12,11 punt gelopen. En daar heb ik weer gewacht tot GPS op 12:12 sprong en toen heb ik de laatste 10 meter gelopen. En ja hoor daar was ie: 12:12 uur, 12,12 km gelopen op 12-12-12! Gauw een foto van m'n GPS-schermpje gemaakt en toen maar weer in de normale wandelpas!  

 

Terug in het startbureau viel het me op dat het behoorlijk druk was. Er stonden best veel tafeltjes en ze waren bijna allemaal bezet! En het is toch gewoon een doordeweekse dag. Ik neem ook nog een kopje koffie en maak me op om het laatste lusje van 5 km te gaan lopen. Overigens zijn alle lusjes een beetje te lang, zodat ik toch op totaal 19 km uitkom in plaats van 18!

Het lusje van de 5 km is bekend terrein natuurlijk, alleen het doorsteekje bij de 7 km splitsing is anders. Zowel in de 7 als de 5 km lus zit overigens aardig veel onverhard. Al met al heb ik het een leuke tocht gevonden, hoewel ik het nog steeds jammer vind dat er zo weinig variatie was.

 

  Voor de allerlaatste keer kom ik terug in het startbureau en neem als afsluiting een kom snert. En ja hoor, ik had het geld al klaar: ook dit kost € 1,20! De snert smaakt me werkelijk heerlijk, het lijkt wel of hij wat zouter is dan de doorsnee Hollandse snert en ja, daar hou ik wel van, een beetje pittig! En hij zit barstensvol met worst. Geweldig soepje!

 

Omdat het vandaag maar een korte afstand was en ik ook nog eens vroeg gestart ben, kan ik nu ruimschoots voor de files gaan rijden. Dat gaat prima, het is nog steeds mooi helder weer en ik ben snel in de omgeving van Rotterdam. Dan blijkt dat de Botlektunnel wegens een ongeluk is afgesloten en gelukkig kan ik bijtijds uitwijken en rijd via Poortugaal, Spijkenisse en Zwartewaal naar huis. 12-12-12 is weer een welbestede dag geweest!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!