Winterserietocht in Maasdam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Dit weekend stond er niet zo heel veel in de buurt te wandelen. Maar in Maasdam (Binnenmaas) vond ik een winterserietocht van Stg. Wandelsport Dordrecht e.o.. Daar was ik een tijdje niet geweest en zo toog ik in Kiaatje richting Maasdam.

 

Op de A15 stond me een verrassing te wachten. Een deel van de verbreding van deze snelweg is inmiddels klaar en het verkeer wordt nu rechts van een benzinestation omgeleid. Ik zit te kijken hoe één en ander nu volgens borden wordt aangegeven en mis prompt de afslag die ik moet hebben, die begint nu zo'n 700 meter eerder!

Enfin, even bij knooppunt Ridderster van de weg af en gelijk aan de andere kant er weer op, scheelt maar een paar minuutjes, Ook vlakbij de start raak ik het spoor bijster, ik weet geen huisnummer van de Sportlaan en rijd natuurlijk (wet van Murphy) de verkeerde kant op. Ook dit is snel gecorrigeerd, maar ik ben nu wel een kwartiertje later dan gepland en zie de grote bups wandelaars al naar buiten komen.

 

Eigenlijk vind ik dat wel fijn, ik hou er toch niet zo van om in de massa te lopen. Op m'n gemak zoek en vind ik een parkeerplaatsje en loop dan naar de voetbalkantine van FC Binnenmaas. Als eerste loop ik Suze tegen het lijf, ietsje verderop Ed en Geert, zodat ik al heel wat afgebabbeld heb voor ik nog maar één pas gezet heb!  

 

Binnen blijkt dat er door de drukte een tekort is ontstaan aan routebeschrijvingen van de 25 km en terwijl ik wacht op "vers-van-de-pers-exemplaren" strooi ik m'n kaartjes over de tafeltjes uit. Ook Mirjam staat (min of meer) geduldig op de routebeschrijvingen te wachten en ook Gerard en Carolien kom ik tegen.

Dan worden de nieuwe routes binnengebracht en kan ik eindelijk op pad, het is inmiddels bijna half 10 geworden! Maar goed, we mogen tot 5 uur binnenkomen, dus dat is geen probleem. Het is, zoals te verwachten in deze omgeving, een mooi polderparcours, waarbij er toch af en toe een modderig stukje genomen moet worden. Na het eerste blubberpaadje zijn m'n nog redelijk nieuwe schoenen definitief niet wit meer!

Na ca. 5 km zit er de eerste rust, een eigen verzorgingspost in een grote witte tent, waar je een consumptiemuntje wat je bij de start had gekregen, kunt inleveren. En daar neem ik dus maar een lekker bakkie voor. Ook staat hier een dixi en ook daar maak ik natuurlijk even dankbaar gebruik van! Op de routebeschrijving zie ik dat we hier ook voor de derde rust op ca. 22 km weer komen, vanaf hier gaan we dus een ronde lopen van zo'n 17 km.

 

  Het gaat nu richting 's-Gravendeel en hier kom ik op bekend gebied van de Seuter Winterwandeltocht. Fijn langs weilanden, slootjes en in de verte zicht op het havengebied. Ook een leuk dijkje waar schaapjes grazen die zich verzameld hebben rond een bord waarop staat dat je er koeien kunt verwachten … Leuk!

 

De tweede rust zit weer bij een voetbalvereniging, vv 's-Gravendeel en dit zit notabene naast de start van de Seuter Winterwandeltocht! Ook hier een lekker bakkie koffie en ik maak een praatje met Gerard en Carolien. En hoewel het al de tweede rust is, zitten we hier pas op 10 km, ik blijf dus maar niet al te lang hangen, op voor het volgende stuk van 12 km.

 

En dat is het stuk van de lange rechte wegen. Waar andere mensen dit verschrikkelijk vinden, loop ik juist volop te genieten en om me heen te kijken. En hoewel hier natuurlijk niet zoveel bomen staan, kom je toch (vooral in het dorpje Mookhoek) prachtige herfstkleuren tegen en ook nog wat paddenstoelen in de wegbermen.  

 

En even kleurt de hemel blauw en hoop ik op een zonnetje, maar helaas, het trekt weer helemaal dicht en zo verloopt de hele tocht nogal grijs en somber. Qua temperatuur is het ideaal wandelweer en ook is het de hele tijd droog geweest, maar voor de foto's was het leuker geweest als er een zonnetje had geschenen!

Dan ben ik weer terug bij de grote witte tent en hier tref ik Gerard en Carolien weer. Ook Mirjam ben ik onderweg regelmatig tegengekomen, maar die is hier geloof ik doorgelopen, ik zie haar tenminste niet meer. Bakkie koffie maar weer, en een gevulde koek, ik heb lekkere trek gekregen. Een laatste bezoek aan de dixi en dan op pad voor de laatste loodjes.

 

  Dat zijn er niet zoveel meer, nog ongeveer 4 km, en ook dit laatste stuk is lekker "buiten". Leuk vind ik vooral een schapendijkje bij een jachthaventje, de combinatie schaapjes en bootjes zie je niet zoveel! We passeren ook weer molen "De Lelie" (die info heb ik geleend van Ed, zelf had ik geen idee hoe die molen heette) en dan gaat het over een leuk schelpenpaadje terug naar de start.

 

Afmelden, boekje laten stempelen en een welgemeend bedankje voor een hele fijne tocht. Ook de bepijling was prima in orde, zodat ik vanmorgen eigenlijk niet eens op de routebeschrijving had hoeven wachten … Maar ik was toch niet zonder routebeschrijving op pad gegaan, vind het altijd wel prettig om te kunnen lezen waar ik uithang!

Als ik in Kiaatje wil stappen, komt daar net Ardie aangelopen en terwijl we staan te praten valt het op, dat het hier op de parkeerplaats precies een "Kia-Picanto-hoekje" is. Tegenover me staan er twee op een rij. Goh, zegt Ardie, eigenlijk moet je ernaast gaan staan en een foto maken.

 

Terwijl zij zich af gaat melden, maak ik inderdaad de bewuste foto. Speciaal voor Ardie dus: zoek de drie verschillen!  

 

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!