Strunen in het Westerkwartier
Oldehove

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  De maandag begint met een stralend zonnetje dat vrolijk m'n kamer in schijnt. Gauw m'n ochtendritueel afgewerkt en dan op naar het ontbijt. Ik blijk echter aan de vroege kant te zijn en m'n warme broodjes zijn nog niet klaar. Niet getreurd, ik maak een lekker ochtendwandelingetje in de directe omgeving. Ik ontdek een schattig buurhuisje en geniet van de rust en de stilte van deze mooie ochtend.

 

Dan staat m'n ontbijt wel klaar en dat doe ik alle eer aan, lekkere warme broodjes, kaas en vleeswaren, een bakje yoghurt en een versgelegd eitje van eigen kippen! Natuurlijk een bakkie koffie erbij en met een goede bodem in m'n maag kan ik op pad.

Vandaag vertrek ik vanuit Oldehove en ga eerst een korte lus maken naar Saaksum en daarna een langere lus. Vandaag blijft het veel zonniger dan gisteren, de lucht is weliswaar niet egaal blauw, maar er drijven prachtige wolken in en hoewel sommige behoorlijk donkergrijs worden, blijft het droog en met een fris windje erbij is het perfect wandelweer!

 

Saaksum is een schattig dorpje, met een beschermd dorpsgezicht en een kerk die weliswaar samen met het dorp op de wierde staat, maar niet middenin het dorp zoals gewoonlijk. De kerk staat helemaal aan de zijkant, met van over het kerkhof uitzicht op de eindeloze weilanden en akkers. Prachtig! Bij een soort speeltuin en aanlegplaats voor boten is er ook een toilet, fijn!  

 

Via een lang betonnen fietspad loop ik weer terug naar Oldehove en hier volgt een stukje door het dorp. Mooie molens staan hier en ook een imposante kerktoren. Aan het eind van het dorp zie ik dat ik richting Niehove ga en daar ben ik wel blij om. Niehove is een beeldschoon oud dorpje, waar ik een paar jaar geleden ook eens geweest ben.

Helaas kom ik nu van een minder fotogenieke kant aanlopen dan toen, maar het dorpje zelf is een feest van herkenning. De herberg is jammer genoeg op maandag gesloten, maar van een vriendelijke schoonmaakster mag ik wel even gebruik maken van het toilet en ook mag ik gewoon op het terras m'n eigen eten en drinken gebruiken.

 

  Ik wandel het hele dorpje even rond en verlaat het dan weer, dit keer wel via de fotogenieke kant, dus dat is gewoon een kwestie van een paar keer omkijken. Inderdaad een prachtig gezicht, dat dorp zo, jammer dat iemand zo nodig een knalblauwe trampoline in z'n tuin moet zetten!

 

Ik zie het laarzenpad wat ik toen gelopen heb, maar nu volg ik het fietspad richting Kommerzijl. En de omgeving is net zo mooi als ik me van 5 jaar geleden herinner. In Kommerzijl aangekomen is ook daar alles gesloten, maar midden in het dorp staat een mooi bankje voor een bankjesrust. Dit hele stuk heb ik met wind tegen gelopen en ik verheug me nu op het stuk terug met wind mee!

En dat is inderdaad heerlijk, het zonnetje schijnt vaak door de wolken heen, de route gaat prachtig door de boerenlandschappen heen, ik kom langs een paar onwaarschijnlijk grote boerenbedrijven en dan kom ik bij een heel mooi gemaal: de Waterwolf. Hier is een ophaalbruggetje over het Reitdiep en hier las ik, in het gezelschap van een paar ganzen, een laatste bankjesrust in.

 

Er vaart net een zeilbootje door het bruggetje en het sluisje en dat kan ik mooi op de foto zetten. Dan is het nog een klein stukje naar Oldehove, al gauw zie ik de markante kerktoren weer staan. Na nog een kort lusje (om het fietspad langs de provinciale weg te vermijden) wandel ik het dorp weer binnen en ben al gauw bij Kiaatje.  

 

  Ik heb nog mooi tijd om even naar Pieterburen te rijden en daar een bezoekje te brengen aan de zeehondencrèche. Is ook best duur geworden, zeg! Liefst 8 euro moest ik betalen, ik kan me nog goed herinneren dat de entree gratis was en er alleen om een donatie werd gevraagd! Maar goed, ik ga toch even een kijkje nemen en zie dat er eigenlijk weinig is veranderd. Ik vind het eigenlijk geen 8 euro waard, dus ik zal hier wel niet meer terugkomen, vrees ik … De zeehondjes zijn wel schattig natuurlijk!

 

Ik drink een kopje koffie bij het officiële startpunt van het Pieterpad en rijd dan nog even naar Noordpolderzijl om daar de sluis en het kleinste open zeehaventje van Nederland te bekijken. Hier op het uiterste puntje van Nederland zit ook een restaurantje en ook hier neem ik even een bakkie. Zo, heb ik m'n koffietekort van vandaag even aangevuld!

Dan ga ik op zoek naar molen "De Goliath". Ik herinner me dat die als enige "ouderwetse" watermolen in een immens modern windmolenpark staat. Nou, die grote windmolens zijn al van verre te zien en ik rijd er zo naar toe. Even speuren over het vlakke land en ja hoor, je pikt de Goliath er natuurlijk zo tussenuit.

 

Ik rijd er naar toe en hoewel de molen eigenlijk gesloten is word ik hartelijk welkom geheten door de (vrouwelijke) molenaar. Van een later arriverende molenaar krijg ik een hele privérondleiding in de molen en na afloop drink ik weer samen met de vrouwelijke molenaar een kopje koffie.  

 

Dan zie ik tot m'n schrik dat het al bijna 8 uur is en ik moet nog wel zo'n 50 kilometertjes rijden voor ik weer "thuis" ben. En dan blijkt dat Groningen 's avonds wel heel erg pikkedonker is! Ik ben erg blij met BramBram, kaartlezen en rijden tegelijk was nu wel erg lastig geweest! Rond 9 uur ben ik terug bij de Boertel en na een vlugge douche duik ik eigenlijk rechtstreeks m'n bedje in. Lange en drukke dag geweest! De volgende dag is het erg slecht weer en in plaats van de vijfde struunroute te gaan lopen, besluit ik om na het ontbijt naar huis te rijden. De dag van Oldehove was een prachtige afsluiting van deze korte vakantie en op deze manier heb ik een mooie smoes om nog eens terug te gaan!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!