Strunen in het Westerkwartier
Nuis en Midwolde

 

 

Klik op de plaatjes om de routes in Google Earth te bekijken
Klik
hier en hier voor een gewone uitvergroting van de plaatjes

 

 

 

  En dan ga ik weer een paar dagen op stap. Reden voor dit reisje is simpel: de 15e september was Rob z'n verjaardag en die dag waren we altijd weg. Rob had er een hekel aan om z'n verjaardag te vieren! Die traditie heb ik in ere gehouden, de 15e september ben ik nooit thuis. Dat wil niet zeggen dat ik altijd dagenlang weg ga, ik ben wel eens een dagje op Tiengemeten geweest, of gewoon een dag wezen wandelen.

 

Maar nu had ik op internet een paar mooie GPS-routes in het Westerkwartier in Groningen gevonden en het leek me leuk om daar een paar dagen een tripje van te maken. Ik heb een leuke B&B gevonden, Boertel de Maarsdijk in een boerderij in Niekerk, een klein dorpje. Ik had natuurlijk ook naar Vierhuizen kunnen gaan, waar ik al eerder ben geweest, maar iets nieuws is ook leuk natuurlijk!

Zaterdag is er in Zuidlaren ook nog de Hunzeloop, misschien dat ik die ook wel ga lopen. Ik zie het nog wel. In ieder geval ga ik morgen zoals gewoonlijk weer onwijs vroeg op pad en dan zie ik wel wat de komende dagen gaan brengen! Heb er zin in!

 

Nou, vanmorgen heel mooi op tijd vertrokken: om zes uur reed ik Rozenburg uit! Het was zelfs nog donker … Het was rustig op de weg, niet alleen omdat het zo vroeg was, maar ook omdat het vrijdag was (volgens de file-voorlezer). BramBram stuurde me door de Noordoostpolder en dat vond ik wel leuk, omdat ik die weg niet zo vaak rijd. Ik heb wel stiekem af en toe een foto uit de auto gemaakt, foei …  

 

Iets voor negenen was ik in Nuis, waar de eerste struunroute op het programma stond. Ik heb in totaal vijf van die routes gedownload, twee korte van ca. 11 km en drie lange van 20-23 km. Vandaag wilde ik de twee korte doen, dan morgen de georganiseerde tocht in Zuid-Laren gaan lopen en dan zondag, maandag en dinsdag de andere drie struunroutes.

Dus zo gezegd, zo gedaan en daar ging ik op pad voor struunroute nummer 1. En hoewel het maar een kort tochtje was, was die erg leuk. Een mooie mix van verhard en onverhard, ik ben door de bossen gelopen en langs weilanden en door een dorpje, Niebert genaamd. Helaas was het wel erg somber weer en op het laatste stuk had ik wind tegen en juist toen viel de meeste regen. Beetje errug nat geworden!

 

  Maar goed, ik heb toch liever dit herfstweer dan die hitte van vorige week. En zo af en toe deed de zon heel erg z'n best en piepte tussen de wolken door! Toch kan je duidelijk merken dat de herfst z'n intrede doet, ik heb eikeltjes gezien, paddenstoelen en prachtig gekleurde herfstbladeren!

 

Terug in Nuis ben ik gauw in Kiaatje gestapt en een eindje teruggereden waar ik een restaurantje had gezien. Daar heb ik een heerlijke cappuccino gedronken en een schandalig grote aardbeienschelp met slagroom gegeten. Tjonge, jonge, daar had ik een complete lunch aan! Daarna nog een gewoon kopje koffie gedronken en dat alles voor het schappelijke prijsje van 6 euro!

Daarna op m'n gemakje naar de start van de tweede struunroute in Midwolde gereden en net als in Nuis kon ik daar Kiaatje bij de kerk parkeren. Op deze route lagen twee caches en ik kon kiezen of ik die in het begin ging zoeken of aan het eind. Nou, het was nu nog droog, dus ik ben maar gelijk aan het zoeken geslagen en ja hoor, allebei gevonden!

 

Dat alles was nog binnen de kilometer van de start en daarna begon dus eigenlijk het tochtje pas echt. In het begin waren er een paar lange asfaltwegen en daar kréég ik me toch een plensbui over me heen, niet normaal meer! Ik heb gewoon maar een beetje uit de wind onder m'n plu staan wachten tot de bui overdreef.  

 

Daarna werd de lucht zowaar behoorlijk blauw en toen ik in een dorpje met de prachtige naar Lettelbert arriveerde kon ik daar mooie zonnige plaatjes van de kerk maken. Helaas bleef het wisselvallig en de lucht trok al gauw weer dicht. Net voor er weer een plensbui naar beneden kwam, was ik bij een camping en daar heb ik geschuild en gebruik gemaakt van het toilet.

Na een behoorlijk winderig stuk, waarbij m'n plu zowat kapot woei, kwam ik bij landgoed Nienoord, waar ik over een paar behoorlijk modderige paadjes mocht wandelen. Eén voordeel: m'n nieuwe schoenen zie er nu niet meer zo eng wit uit … Het landgoed mocht je gratis op en daar heb ik dus een extra rondje gemaakt. Er was een bruidspaar aan het foto's maken en er was een leuk hertenkamp.

 

  Na dit ommetje was het niet zover meer, nog een stukje bos (met een leuke bosrotonde!) en toen was ik terug bij Kiaatje. Vlak daarbij was een restaurantje en daar heb ik een koffie-verkeerd gedronken en daarna ben ik nog een kijkje gaan nemen in de kerk.

 

Toen m'n logeeradres opgezocht en dat is een boerderij helemaal in the middle of nowhere. Ik heb hier een mooie kamer, met alle luxe die je nodig hebt, alleen geen ligbad! Nou ja, douchen is ook wel lekker. Er is wel draadloos internet en ik heb TV op de kamer, dus ik kan straks GTST kijken. Koffie en thee mag je gratis pakken en als je een sapje wil, mag je dat ook pakken (voor 1,50) en zelf bijhouden hoeveel je neemt. Goed vertrouwen dus, dat mag ik wel!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!