De Haervejsmarchen, in Denemarken

   

 

 

 

  Dit jaar stond de IML tocht in Denemarken, de Haervejsmarchen op het programma. Die was in het weekend van 23 en 24 juni, terwijl 17 juni dit jaar ook in een weekend viel. Een combinatie van beide was gauw gevonden: eerst twee dagen naar Vlieland en van daaruit naar Denemarken, daar een mooie rondreis maken en de Haervejsmarchen daarin plannen.

 

Zo gezegd, zo gedaan en na twee heerlijke dagen op Vlieland en een paar TOP-dagen in Denemarken ben ik op donderdag 21 juni gearriveerd in Viborg. De laatste drie dagen had ik heel mooi weer gehad, maar voor m'n tijd in Viborg werd veel regen en somber weer voorspeld, helaas. De vrijdag heb ik dan ook besteed aan binnenactiviteiten: ik heb een bezoekje gebracht aan het Deense Zoutcentrum en daar heerlijk in een zoutbad liggen dobberen! Terwijl ik terugreed naar Viborg trok de lucht weer open en begon zowaar de zon weer te schijnen!

 

Aanmelding en openingsceremonie

Na terugkomst van m'n bezoek aan het Zoutcentrum ben ik gelijk doorgereden naar de Viborg Kaserne om me aan te gaan melden voor de Haervejsmarchen. BramBram loodste me er natuurlijk prima naar toe en er bleken vlakbij enorme parkeerterreinen te zijn, allemaal gratis!

 

De aanmelding was in een grote hal en het was niet druk. Dat was maar gelukkig ook, want het duurde allemaal nogal lang voor je je kaart had! Er zat een dame, die het nog niet helemaal door had, geloof ik. De eerste bekende was ik ook al tegengekomen, Henk Vink maakt Viborg de komende dagen ook onveilig.  

 

Ook maar alvast een T-shirt gekocht en toen naar huis om boodschapjes te doen en een hapje te eten. Het was inmiddels weer zulk heerlijk weer geworden, dat ik besloot om naar de Kaserne te gaan lopen voor de openingsceremonie. Kon ik bekijken of het niet te ver was zodat ik helemaal niet met de auto hoef. Zo gezegd, zo gedaan en het bleek amper een kilometer verder te zijn! Nou, dan ga ik morgenochtend ook lekker lopen.

De openingsceremonie vond plaats in een grote tent. De Deense vlag met daarop het embleem van de Haervejsmarchen werd onder het spelen van het Deense volkslied de tent binnengedragen, daarna waren er speeches en muziek. Buiten vond er een demonstratie gymnastiek plaats, waar gymnasten mooie sprongen lieten zien. Je kon een hapje eten (ik heb een broodje worst genomen) en een slokje drinken. Ik was n van de weinigen die koffie dronken, tjonge jonge wat wordt hier veel bier gedronken!

 

  Ook nu twee bekenden gezien, Hans en Nelly Steeman van het Walkers4Walkers forum. Na nog even naar de Ierse muziek geluisterd te hebben, ben ik teruggewandeld naar huis. In de stad is vanavond ook feest, maar toen ik over het centrale plein kwam, vond ik het daar nog erg tam.

 

Nou, al m'n spulletjes zijn gepakt voor morgen, startkaart zit in m'n rugzak, eten en drinken heb ik bij me, nu alleen nog een korte, maar hopelijk goede, nachtrust en dann geht's los!

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's van de aanmelding en de openingsceremonie.

 

 

Note: Ik heb dit keer een online reisdagboek bijgehouden.
De verslagen die ik daar neer heb gezet, heb ik hier hetzelfde overgenomen,
inclusief sms-updates die ik in de loop van de dag heb gedaan.

 

Dag 1 - 23 juni 2012

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

Het is heel, heel, heel vroeg, net kwart over 4 en ik ben bijna zover om naar de start te gaan. Ik geloof dat het een beetje regent, maar niet zo'n plensregen als gisteren. Voor zover ik uit het raam kan zien is het een beetje miezer. Nou ja, we zullen niet smelten toch? Als het niet al te nat is, zal ik vandaag wel regelmatig updaten per sms!  

 

SMS update: 23 juni 2012 : Het kanon is afgevuurd, de Haervejsmarchen is gestart, en het is droog! Ik wacht even de ergste drukte af en ga dan ook op pad voor de 30 km.

SMS update: 23 juni 2012 : 1e rust op 6,6 km. Best bultig hier! 6 km droog gehad, nu miezert het een beetje #pluopgezet

SMS update: 23 juni 2012 : 2e rust bij de splitsing met de 40/45, zit nu op 16 km dus ongeveer op de helft. Het is weer helemaal droog geworden, maar wel bewolkt. Parcours is prachtig, glooiend dus mooie uitzichten! Wel af en toe een pittige stijging, maar ook hele lange afdalingen. Genieten dus!

SMS update: 23 juni 2012 : Net een enorme bui gehad, nu weer droog. Hier is pas de 2e officile rust, maar ff een bakkie doen dan! Bij de vorige "rust" hadden ze alleen maar Sprite, nou, daar heb ik na 3 slokjes wel genoeg van. Flesje was wel met dop, dus ik kan het verder meenemen.

SMS update: 23 juni 2012 : Nog 10 km en GPS staat al op 22,6! #Deenselastiek Het wordt nu trouwens druk, de 20 km komt erbij.

SMS update: 23 juni 2012 : Laatste koffiestop voor vandaag. Opeens was het stuk tussen 10 en 5 km maar 3 km! #Deenserekenkunst Dus nu zou het weer kloppen, maar ik hou rekening met het ergste. Komt trouwens weer boel grijze lucht aan ook!

SMS update: 23 juni 2012 : Nou, Denen kunnen duidelijk beter bier drinken dan afstanden opmeten! Totaal kwam uiteindelijk uit op 31,61 km. Ik was om kwart voor 1 binnen en ben gelijk een patatje gaan halen, had honger als een beer!

 

Zoals ik al eerder schreef was ik vanmorgen heel vroeg wakker en toen ik naar buiten keek was het bewolkt en leek het ook een beetje te miezeren. Maar gelukkig niet van die enorme plensregen als gisteren! Al m'n spulletjes stonden al klaar en na overal opgeladen batterijen ingedaan te hebben kon ik op pad. Eerst nog even een bakkie koffie en een yoghurtje als ontbijt.

Toen ik de deur uitstapte bleek het toch droog te zijn en de lucht begon open te breken. Wel zag ik een beetje ochtendrood in de lucht … was het nou ochtendrood of avondrood dat water in de sloot bracht? Na de inmiddels bekende weg naar de kazerne gelopen te hebben arriveerde ik rond kwart voor 5 op het startterrein. De start wordt aangekondigd door het afvuren van een kanon en dat wilde ik op de foto zetten, dus ben ik nog niet het starthok ingelopen, maar ben daarbuiten blijven wachten, vlak bij het kanon.

 

  En ja hoor, daar werd het vuur bij het kanon aangestoken en BOEM we konden van start! Maar zoals gewoonlijk heb ik de ergste drukte even afgewacht en heb eerst nog even een dixi opgezocht. Rond kwart over 5 ging ik ook op pad.

 

Het was heerlijk weer om te lopen en ook de drukte viel me heel erg mee. Het was net druk genoeg om gezellig te zijn en niet zo druk dat horen en zien je verging. Er was ook uitstekend gepijld en ik vond het een heel leuk parcours. Wel was het vooral in het begin best bultig en (in mijn ogen) fikse klimmetjes werden afgewisseld met heerlijk lange afdalingen.

Om de 5 km stond er een bord hoe ver je nog moest en het eerste bord was op de meter exact gelijk aan m'n GPS. Het tweede en het derde bord weken iets af en het vierde bord (waarop stond dat je nog 10 km moest) week maar liefst 2,6 km af. Het vijfde bord was er opeens weer heel snel, maar uiteindelijk was de afstand toch aan de lange kant. Na afloop stond GPS op 31,61 km.

 

Er waren 3 officile rustposten, de eerste zat op 6,6 km, de tweede op 18,06 km en de derde op 25,64 km. Daartussendoor stond nog een post bij de splitsing van de 40/45 en de 30 km. Op de rustposten was van alles te krijgen, voor een koffieleut als ik was het vooral prima dat koffie erg goedkoop was, 5 hele kronen, da's nog geen euro! Verder werd er erg veel bier geschonken en gedronken, ook tijdens het lopen, daar had ik al eerder verhalen over gehoord en nu kon ik het dus met eigen ogen zien.  

 

Ik heb twee buien regen gehad, eentje vrij in het begin, maar dat was een kwestie van plu opzetten en erger werd het niet. De tweede was net na de splitsing met de 40/45 en dat was wel een enorme plensbui. Poncho maar even aangetrokken en daarbij ook nog de plu op gehad. Het was een hevige bui, maar veel langer dan een half uur kan hij niet geduurd hebben, daarna is het droog geworden en droog gebleven.

Het laatste stuk vond ik nog knap lastig, vanaf het meer net buiten de stad moest je steil omhoog naar de Domkerk en foei, foei, dat valt niet mee met bijna 30 km in je benen! En bij de Domkerk was ik natuurlijk “thuis”. Het parcours bleek inderdaad pal langs m'n logeeradres te lopen en dus wist ik precies hoe ver ik nog moest. En is dat nou een voordeel of een nadeel?

Om kwart voor n was ik binnen en ik had de laatste kilometers honger als een beer gekregen. Ik ben dus linea recta een patatje gaan halen, dat deed me echt goed! Er waren geen bekenden op het finishterrein, dus ben ik al snel richting huis gegaan. Onderweg kwam ik Henk Vink tegen en ietsje verderop ben ik de stad in gegaan om een softijsje te halen. Met chocoladetopping, mmmmmmmm!

 

  Thuis ben ik lekker op de picknickbank voor het huis gaan zitten met een kopje koffie en heb de voorbijkomende lopers aangemoedigd. Er kwamen nog veel militairen en ook veel 20 km lopers met de beroemde “Deense kinderwagens”. En geloof het of niet, maar in sommige van die kinderwagens zit echt een kind …

 

Ook heb ik Hans en Nelly nog voorbij zien komen en toen ben ik lekker gaan douchen. Daarna heb ik even de Domkerk bezichtigd. Wat een schitterende kerk is dat van binnen, zeg! Dat zou je aan de buitenkant niet zeggen, maar de beschilderingen (en de hele kerk is beschilderd!) zijn prachtig. De mevrouw bij de kassa vertelde dat de hele bijbel in de kerk is afgebeeld. Nu weet ik niet zoveel van de bijbel, dus controleren kan ik het niet, maar ik geloof het grif!

Nu ga ik eerst straks maar een hapje eten en ik denk dat ik dan even m'n ogen dichtknijp, ben best een beetje moe!

 

Mijn optrekje in Viborg

Had ik trouwens al verteld over m'n leuke appartementje in Viborg? Ik heb hier een gedeelte van een huis naast de Domkerk gehuurd. Ik heb een zitkamer met keukentje en een halfopen slaapkamertje erbij. Aan de slaapkamer grenst de wc/douche.

 

Ik kan hier lekker helemaal m'n eigen gang gaan, met een eigen koelkast, magnetron en elektrisch fornuis. Voor mij is dat veel voordeliger dan een hotel, zeker wanneer ik met de wandeldagen zo vroeg opsta. Ontbijt, daar heb ik dan helemaal nog geen trek in en in een hotel heb je daar wel voor betaald natuurlijk. Ik heb een bovenbuurman die hier gewoon permanent woont (met poes Gizmo) en buren aan de overkant van de gang, die ook tijdelijk huren. 't Is een beetje een studentikoze bedoening, maar wel gezellig.  

 

Ik heb vandaag heerlijk gegeten van een kant en klare magnetronmaaltijd, Chicken Indonesia, was verrassend lekker! Voor morgen heb ik van hetzelfde merk iets met zalm en pasta. Ben benieuwd. Verder zet ik lekker m'n eigen koffie en maak m'n eigen brood klaar. Slapen gaat ook best, ik word in slaap gewiegd door het inmiddels vertrouwde geluid van de klok van de Domkerk. Ik heb het dus best naar m'n zin op m'n eigen stekkie.

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's van dag 1, de Domkirke en m'n huisje.

 

 

 

Dag 2 - 24 juni 2012

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

  Na een korte nachtrust (buurman's preparty duurde een stuk langer dan vrijdagavond) zit ik nu aan een bakkie koffie. Het is bijna 10 over half 5 en ik ga zo op pad voor dag 2 van de Haervejsmarchen. Buienradar liet gisteren niet veel goeds zien voor vandaag, maar op het ogenblik is het droog! Hopen dat het een beetje meevalt. Veel vrienden op Facebook en mijn mams per sms duimen voor mooi weer, dus dat helpt vast!

 

SMS update: 24 juni 2012 : 1e rust op 9,71 km. Tot nu toe is het droog geweest, dus duimen helpt echt! Heb wel een beetje last van m'n ademhaling vandaag, heuveltjes kosten meer moeite!

SMS update: 24 juni 2012 : 2e rust op 18,68. En de laatste uren vanaf de vorige rust alleen maar regen gehad. Doodzonde, want het is een prachtig parcours!

SMS update: 24 juni 2012 : Ben er een beetje klaar mee ... nog ca 6 km

SMS update: 24 juni 2012 : Laatste koffiestop. Nu nog ca. 4 km, hij is weer aan de lange kant!

 

Nou, het was wel een kort nachtrustje vannacht hoor! De bovenbuurman had me al gewaarschuwd, hij zou wat vrienden op bezoek krijgen, beetje praten, beetje muziek en dan om een uur of 10, half 11 zouden ze verder feesten in de stad. Vrijdagavond waren ze inderdaad rond half 11 verdwenen en kon ik rustig gaan slapen, maar gisteren duurde de preparty maar liefst tot half 1! Ik deed geen oog dicht met die herrie boven m'n hoofd en toen ik eindelijk om half 1 kon gaan slapen had ik nog maar 3 en een half uur voor de wekker weer afliep …

 

Ook hoorde ik het gisterenavond toen ik wakker lag alsmaar regenen, maar gelukkig was het toen ik om 4 uur wakker werd, droog! Al dat duimen van facebookvrienden en van mams leek geholpen te hebben. Rond kwart voor 5 vertrok ik naar de start en daar aangekomen ging de grote meute net op pad. Henk Vink nog even uitgewuifd en toen even een toilet opgezocht. Geen koffie deze morgen, ik moest gisteren wel heel erg vaak plassen …  

 

Gisteren had ik m'n witte kuitbroek aan gehad, maar het bleek dat die niet lekker zit als hij nat is, dus met de voorspelde regen voor vandaag heb ik m'n grijze lange broek aan gedaan. Nou, de eerste uurtjes had ik daar zowaar spijt van! Het was heerlijk wandelweer, weliswaar grijs, maar droog en een prima temperatuur.

We liepen het laatste stuk van gisteren zo'n beetje terug, dus nu lekker heuvelafwaarts en ik kwam dus ook weer vlak langs m'n huis. Toen door het park langs het meer en dat was een heel stuk redelijk plat parcours. Daar was ik wel blij mee, want het bleek dat ik vandaag last had met m'n ademhaling.

 

  Maar dat platte parcours was maar van korte duur, want al gauw gingen we het glooiende landschap weer in. Erg veel onverhard vandaag en weer pittige klimmetjes die dan ook weer voor prachtige vergezichten zorgden. Jammer dat het zo grijs en somber was!

 

Dan komen we bij de eerste rust op ca 10 km en ik moet wel lachen als ik zie dat ze op een “ongelukskruispunt” zijn gaan staan! Dat is vrgen om moeilijkheden natuurlijk … En ja hoor, nog terwijl ik van een kopje koffie zit te genieten worden de hemelsluizen opengezet en die zijn de rest van de tocht niet meer dicht geweest! Vooral het eerste stuk was afzien, tegen de wind in en maar plenzen! Ik was echt blij dat die eerste 10 km droog waren geweest, nu hoefde ik er tenminste nog “maar” 20 …  

 

Erg jammer, hoor, want juist vandaag zat er erg veel onverhard parcours in de route en met de juiste weersomstandigheden zou dit schitterend geweest zijn. Nu was het glibberen en glijden, en je moest wel heel erg oppassen waar je je voeten neerzette! Na een hele lange afdaling volgde er een immense klim en eenmaal bovengekomen was daar rustpost nummer 2. En dat vind ik dan wel weer jammer van deze tocht: je kan nergens even lekker binnen rusten, alle rusten zijn in de open lucht. Het was nu dan ook een beetje een armoedige bedoening, in de stromende regen van je consumptie genieten.

Je had hier trouwens wel een prachtig uitzicht over een meer en een medewandelaarster maakte een foto van mij met het meer op de achtergrond. Ook hierna kwam er een prachtig stuk parcours met schitterende uitzichten, maar ja, met dit weer komt dat niet echt uit de verf. Ik heb ook maar af en toe een fotootje gemaakt. Met het juiste weer zou ik hier heel wat meer gefotografeerd hebben …

 

  Weer op asfalt teruggekomen, kregen we weer een stuk afdaling en hier zag je het water in stromen van de berg aflopen. Na de splitsing met de langere afstanden volgde er weer een heel stuk natuurgebied, nu ook met een stuk bos erin. Bah, vies nat bos, je zag niks, behalve de 20 centimeter rondom je voeten, gladde boomwortels en modderige plassen. Ik had het hier echt wel ff gehad met de Haervejsmarchen …

 

De laatste kilometers gingen eigenlijk langs n lange rechte weg terug naar Viborg, met nog n laatste rustpost erin. Daar stond een heel rijtje dixi's waar ik nog even dankbaar gebruik van heb gemaakt. Ik vond het dixi-gehalte tijdens deze tweedaagse trouwens uitstekend! Op het allerlaatste stuk kwam de route van de kindermars erbij en het viel me op dat er ondanks het slechte weer toch veel gezinnen aan meededen, met kinderen van alle leeftijden die zelf wandelden en hele kleintjes in kinderwagentjes.

 

Aan een intocht wordt hier helemaal niet gedaan, er hingen wat vlaggen langs de weg, maar dat was dan ook alles. Gauw maar de finishknip gehaald en toen de droge sporthal in waar ik weer allerlei stempeltjes, een IML stripje, een IML cijfertje, een medaille en een diploma heb gescoord. Als souvenirtje nog een badge en twee speldjes gekocht en toen vond ik het wel welletjes. Ik had geen zin om nog op het drijfnatte finishterrein rond te blijven hangen en ben lekker naar huis gegaan.  

 

Daar merkte ik dat ik toch wel heel erg moe was, weinig slaap, een vermoeiend parcours en weinig gerust door de natte buitenrusten. Ik ben m'n bedje in gedoken en heb zowaar een paar uur geslapen. Voel me nu weer fris en fruitig en ga zo m'n spulletjes voor de komende dagen even organiseren!

Ook de rest van m'n vakantie is geweldig geweest, en ik heb eindelijk de krijtrotsen op het eiland Mn gezien, die stonden al z lang op m'n verlanglijstje! Ook ben ik weer over m'n favoriete Grote Belt Brug gereden en heb ik in het zuiden van Denemarken "ge-eiland-hopt", van Lolland naar Langeland naar r. Na een enorme file in Duitsland bij Bremen ben ik op 30 juni weer veilig in Rozenburg gearriveerd. Zondag Bram weer opgehaald van zijn vakantie-adres, die loop nu ook weer gelukzalig door het huis te banjeren!

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's van dag 2.

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!