De Eindejaarstocht in Puurs

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Al een paar jaar is het traditie dat de familie op 2e Kerstdag bij mij komt ontbijten. Wandelen met de Kerst zat er dus nooit in, 2e Kerstdag was ik druk bezig en 1e Kerstdag is er in Nederland niks te wandelen. Tot ik op 11 november een tocht in BelgiŽ liep en daar tot de ontdekking kwam dat er bij onze zuiderburen wŤl op 25 december wordt gewandeld!

 

Gauw op de Belgische wandelkalender gaan zoeken en daar bleken maar liefst 7 tochten te staan! Ik heb een beetje gelet op de afstand en of ik wel of niet door een dure tunnel moest en uiteindelijk viel de keus op de Eindejaarstocht in Puurs, welbekend als doorkomstplaats van de Dodentocht natuurlijk!

De rit verliep voorspoedig, heel erg rustig natuurlijk op de weg op deze 1e Kerstdag. Het weer was niet echt bijzonder, grijs en somber. Wel was er voorspeld dat het droog zou blijven, maar onderweg heb ik toch diverse keren m'n ruitenwissers aan gehad. In Puurs lag het hele centrum op de schop en waren er veel straten van rijrichting veranderd, zodat BramBram en ik het spoor bijster raakten.

Uiteindelijk heb ik de auto bij het station geparkeerd en ben van daaruit de borden naar de start gevolgd, was ongeveer 500 meter lopen, dus dat viel wel mee. Bij de start was het gezellig druk, veel drukker dan ik verwacht had, en ik schreef me in, kocht een sticker voor in m'n wandelboekje en liet het boekje alvast stempelen.

Ook kocht ik consumptiebonnen voor koffie, die waren zowel in het startbureau als op de rusten geldig. Best handig en niet duur, want voor € 4,80 had ik 4 bonnen. M'n eerste bakkie nam ik al bij de start, doe ik normaal nooit, maar ja, ik had er nu wel een lange rit op zitten natuurlijk!

 

Voor ik van start ging nog even de het overzicht van de route bekijken die op de deur van het startlokaal hing. In BelgiŽ is er namelijk alleen gepijld en krijg je geen routebeschrijving mee. Op de plattegrond in het startlokaal kun je dan de route bekijken en daar staan ook de afstanden naar de rusten op. Er blijkt een rust op 4,8 km en daarna na 8 km, dus op 12,8 km te zitten.  

 

Het is inmiddels helemaal droog geworden en iets na negen uur ga ik op pad voor de 21 km. Een klein stukje door Puurs, met z'n enorme watertoren en dan al gauw lekker de weilanden in. Jammer dat het zo bewolkt is, de foto's worden weer een beetje grijs vandaag!

Na ca. 2 km staat er een bordje met daarop de tekst "warme drank" en ik verheug me op een kopje koffie of een beker warme chocomel, maar nee, dat "drank" moet je heel letterlijk nemen, er wordt glŁhwein of warme jenever (gŤtsie) geschonken. Ik vind de alcoholdampen in het kleine gebouwtje niet te harden en vervolg al gauw m'n weg.

 

  Er volgen een paar flink modderige stukjes, maar ook mooie rustige asfaltwegen en dan arriveer ik voor de 1e keer in Oppuurs, waar de rust is. Ik wandel over een stukje terrein dat ik direct herken als rustplaats van de Dodentocht, wat ziet dat er anders uit als er geen honderden wandelaars zitten/liggen/wandelen/strompelen!

 

In de rust wissel ik een consumptiebon in voor een kopje koffie en bestudeer de foto van de plattegrond. We gaan hier een lus van 8 km lopen en komen hier dan weer terug voor de 2e rust. Ook laat ik de buitenwereld via m'n social media stream even weten waar ik uithang en wat ik doe.

Dan ga ik op pad voor de lus en die voert ook weer helemaal door de weilanden. Heerlijk rustige wegen worden afgewisseld met modderpaadjes en ik geniet van het uitzicht over het landschap. Ik zie een paar leuke bordjes, waaronder de Galgestraat, vind ik wel aardig in het land van de Dodentocht!

 

Ik zie ook weer paaltjes met een "H" erop en vraag me weer af wat dat betekent. Speciaal voor Bram fotografeer ik een bordje waar "Kattestraat" op staat en zo ben ik weer bij de rust voor ik het weet! Nu kom ik zowaar een paar bekenden tegen, Patrick en Linda zijn ook van de partij! Dat is een tijd geleden dat ik die gezien heb en we zeggen elkaar dan ook enthousiast gedag. Eind januari komen ze weer bij de RWV lopen voor de Rhoonse Griendentocht, verzekert Patrick me. Leuk!  

 

En dan het laatste stuk van 8,2 km. Eerst kom ik langs een prachtige, levensgrote kerststal en even later langs een soort 2ehands autobedrijf waar een groot hek voor staat, tot halverwege het terrein ongeveer, daarnaast kun je er gewoon langs … Ik zeg niks over domme Belgen hoor, ik zou niet dýrven! Ik wandel dus even het terrein op en maak een paar mooie plaatjes van dure auto's.

Ik kom nog langs een mooi kapelletje, een slordig gemetselde muur en dan via een lange weg, eerst tussen hoge bomen door en dan door de weilanden terug richting Puurs. Bij de finish blijft Klein Duimpje staan op 21,11 km, prachtig aan de maat dus!

 

  In het startbureau is het gezellig, er is levende muziek en ik neem een laatste kopje koffie en koop een consumptiebon erbij voor een stuk kersenvlaai. Zo, even heerlijk genieten, heb ik wel verdiend, vind ik zelf! Bij de uitgang hangt nu ook een bordje waarop staat hoeveel deelnemers er waren en dat was tot 14.00 uur het onwaarschijnlijke aantal van 898!

 

Ik bedank alle vrijwilligers dit keer extra hartelijk, ik vind het echt bijzonder dat er zoveel mensen in touw zijn op 1e Kerstdag! Ook koop ik nog de Belgische wandelkalender (aanbieding voor € 7, eerst was ie € 15 maar dat vond ik te duur voor die enkele keer dat ik in BelgiŽ wandel) en ga dan weer zoetjes op huis aan. Als ik terug loop naar de auto, kom ik langs het hotel waar ik 2 keer heb overnacht na de Dodentocht. Had ik vanmorgen helemaal gemist! Ook de terugrit gaat weer vlot en zo heb ik een heerlijk kerstwandeldagje achter de rug. Ga ik ook een traditie van maken!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!