De Seuterwinterwandeltocht

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En zo is het alweer eind november geworden en tijd voor de Seuterwinterwandeltocht geworden. Verleden jaar heb ik die voor het eerst gelopen en dat was me toen uitstekend bevallen! Heerlijke polderroute en misschien wat weinig, maar wel 2 gezellige rusten.

 

Voor dag en dauw dus naar 's-Gravendeel getogen, het was nog hartstikke donker, maar toen ik daar aankwam waren er toch al een boel wandelaars, waaronder ons aller Gijs. Gauw ingeschreven en het nodige papierwerk (lees: RWV programmaboekjes en visitekaartjes) op de tafeltjes gedeponeerd en nog even het toilet bezocht.

Bij het inschrijven kreeg je een bon voor een gratis consumptie in de kantine, maar gelukkig mocht je die ook na afloop van de tocht inwisselen. Ik drink eigenlijk nooit wat voor ik aan een tocht begin, moet ik ng vaker plassen …

En daar gingen we dan, de polders van de Hoekse Waard in. Op het eerste stuk loop je een eindje langs het water en daar streed de opkomende zon een hevige strijd met de laaghangende wolken. Dat leverde een prachtig schouwspel op en dat maakte het vroege opstaan van vanmorgen weer helemaal goed!

 

Zoals altijd in de polder waren de wegen weer heerlijk lang, recht en geasfalteerd en de uitzichten waren groots! Sommige mensen vinden dat saai, maar ik kom eerlijk gezegd ogen tekort, een oude vlasfabriek, een lief ezeltje, een parkeerplaats voor bitches, kortom m'n camera maakt weer overuren!  

 

Rond een uur of half 10 blijkt dat de zon het toch aardig gaat winnen van de wolken, wat een verschil met vorig jaar toen we hier in een complete sneeuwstorm liepen! Onder een inmiddels blauwe hemel wandel ik Strijen binnen en arriveer bij de eerste rust, ik heb hier 11,75 km afgelegd.

Binnen is het gezellig, bruin en donker en de koffie smaakt prima! De kastelein vertelt dat hij de eerste wandelaars vanmorgen tegenkwam terwijl hij naar z'n werk liep. Die hebben dus voor een dichte deur gestaan. "Tja", vertelde hij, "als ik dat geweten had, was ik wel eerder opengegaan, maar vanuit de organisatie hadden ze verteld dat 10 uur vroeg zat was." Ik reken voor dat de rust op 12 km zit en dat je om 8 uur mocht starten, de voorste wandelaars lopen echt wel wat sneller dan 6 km per uur, dus logisch dat die er al eerder waren.

Maar goed, ikzelf was natuurlijk gewoon mooi op tijd en na de koffie vervolg ik mijn tocht door de Hoekse Waard. Het parcours blijft echt een spekkie voor m'n bekkie en we komen door leuke dorpjes als Cillaarshoek en Maasdam.

Dan komen we langs het water te lopen waar Karin van Vliet verleden jaar riep of ik koffie wilde. Maar dit jaar helaas geen Karin, dus geen tussenstop op 18 km. Nou, dan las ik maar een sanitaire stop in de struiken in en even later eet ik wat crackertjes op een bankje aan het water. Niet te lang, want stilzitten is toch wel een beetje fris!

 

  Langs het water naar Puttershoek, daar staat het caf van Pleun Verkerk, de vader van wereldkampioen Kees. Verleden jaar was hier tegelijkertijd een WS78 tocht en kwam ik een heleboel bekenden tegen die hier met het pontje overvoeren. Vandaag is het uitgestorven!

 

We komen langs een groot appartementencomplex aan het Zijdewinde, waarvan de projectontwikkelaar een clint was van het accountantskantoor waar ik heb gewerkt. Ik heb de bouw van dit complex op papier dus aardig kunnen volgen en vind het leuk nu eens "de stenen" in het echt te zien.

Vlak hierna zit de 2e rust in Theetuin De Koffiemolen, een geweldig leuk optrekje vlak bij de grote molen De Lelie. Van verleden jaar kon ik me nog herinneren dat je hier in het woonhuis naar de WC kon, maar nu zijn er nieuwe toiletten voor de gasten bijgebouwd.

Ik drink weer een lekker bakkie koffie en maak fotootjes van de inrichting van het huisje, het ziet er allemaal supergezellig uit. Ook maak ik een praatje met Jeannette, die kort na mij arriveert. Dan gaan we op voor het laatste stukje van zo'n 7 km en zie, de zon is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor grijze wolken.

 

Heel af en toe piept de zon er nog even doorheen en zorgt voor mooie plaatjes. Verder staan op dit stuk twee paardjes belangstellend naar de wandelaars te kijken. Ik zeg ze even gedag en geef een aai over hun neus, n van hen kan dat echter niet zo op prijs stellen en hapt naar m'n hand. Gelukkig ben ik sneller, lekker puh!  

 

Dan lopen we 's-Gravendeel weer binnen en niet lang daarna arriveer ik weer bij het startbureau. Nu wissel ik wel m'n consumptiebon in en wel voor een heerlijk warme chocolademelk met slagroom. Goh, begint het toch een beetje winter te lijken! Ik maak nog een praatje met medewandelaars en dan gaat het weer op huis aan. Geweldige tocht en een prachtige dag geweest!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!