Herfsttocht in Rotterdam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En na gisteren een heel end weg geweest te zijn naar Belgi, was vandaag de beurt aan de Herfsttocht in Rotterdam van de rwsv Zuid-Holland. Lekker dicht bij huis, maar toch wel vroeg op, want we mochten vroeg starten. De avond tevoren hadden we gezamenlijk de WSB verzendklaar gemaakt en dat was voor mijn doen best laat geworden, ik had dus een korte nachtrust gehad.

 

Ik was toch lekker vroeg bij de start en kon nog parkeren op het parkeerterrein van de korfbalvereniging waar de start altijd is. Bij de kantine aangekomen blijkt die echter nog helemaal donker te zijn. Hunk? Z vroeg ben ik nou toch ook weer niet? Blijkt de kantine "double booked" te zijn en heeft men moeten uitwijken naar een speeltuin een paar honderd meter verderop.

Samen met de inmiddels ook gearriveerde Annie Woutersen loop ik daar naartoe, ik heb nog de oranje-groene Sunny-veters voor haar in m'n rugzak zitten. Haar wandelbeer zal er straks dus ng mooier versierd uitzien! In het startbureau tref ik ook de rest van de Rijnmondclan van het forum en een aantal RWV-ers.

 

Om 8 uur worden de routes uitgedeeld en gaan we op pad in een vrolijk herfstzonnetje. Het parcours is bekend, eerst het Zuiderpark en dan langs Asterlo naar de Pendrechtse Molen. Daar kan eventueel gerust worden, maar we zitten hier pas op ca. 3 km, dus nagenoeg iedereen loopt hier door. Wel een beetje jammer voor de molenaar, vroeger toen de route andersom ging, zal hij meer aanloop hebben gehad.  

 

Iets verderop komen we in Smitshoek en daar zit de eerste "echte" rust bij caf Het Schaapje. Ook nog een beetje aan de vroege kant, op nog geen 6 km, maar och, ik heb wel trek in een bakkie en ik schuif aan bij Paul, Leo, Ineke, Silvia en Larissa. We besluiten om de rekening dit keer naar Ed te sturen, hij is helaas niet aanwezig vanwege een rugblessure. Ook Sabine tobt met blessures, zodat het Rijnmondgroepje wat kleiner is dan normaal.

Dan gaan we via de nieuwbouw in Rhoon en Barendrecht naar de weilanden richting Oude Maas. Hier splitsen de 15 en de 25 km en Larissa gaat moederziel alleen verder op de 15, zij moet 's middags werken en ze haalt de 25 dus niet.

 

  De 25 gaat verder over de bekende lange weg dwars tussen de weilanden door en ik geniet van het uitzicht en het zonnetje. Halverwege kruisen we een watertje en daar drijven heel statig twee zwanen. Ze komen mooi op me afgezwommen en ik maak natuurlijk weer foto's. En van de zwanen is het daar niet mee eens en begint vervaarlijk te blazen. Oppassen dus maar!

 

Bij de Oude Maas aan gekomen gaat het richting de Grienden, daar voert het parcours langs de Grienden, maar ik neem heel eigenwijs toch het pad er dwars doorheen. Zeker met het zonnetje erbij vind ik de Grienden nou eenmaal een prachtig stukje natuurgebied en een beetje zonde om dat links te laten liggen!

Hierna is de rust in de welbekende "Gouden Arend", maar die is in vergelijking met vroeger een stuk onvriendelijker voor wandelaars geworden. Ze waren er niet toe te bewegen om wat eerder dan 11 uur open te gaan, zodat een hoop mensen voor een gesloten deur kwamen. Ook de bediening gaat traag en een eigen boterhammetje oppeuzelen is er ook niet meer bij. Nou kan ik me dat laatste wel voorstellen, maar het is toch jammer van de sfeer van vroeger.

 

We zitten nu op 13,5 km en hierna komt er geen rust meer. Ik blijf er dus bij dat de route andersom veel beter ingedeeld is! Hoewel er prima gepijld is, presteer ik het toch om vanuit de Gouden Arend verkeerd te lopen, ik loop de hele Havendam terug in plaats van na 50 meter rechtsaf te slaan. Och, ik ken de weg, dus ik kom toch wel op het goede punt uit, het scheelt denk ik 600 meter.  

 

We lopen een groot vierkant en dan komen we weer terug in Rhoon, waar we een beetje doorheen kronkelen. Niet helemaal m'n favoriete stukje, maar echt vervelend is het ook niet. Een stukje evenwijdig met de Groene Kruisweg en dan moeten we die laatste oversteken. Ook hier is het een behoorlijk kaalslag in verband met de verbreding van de A15!

Een heleboel viaducten onderdoor, van de snelweg, het spoor en de metro en dan via het wijkje De Wielewaal gaat het langzamerhand richting de finish. Nog even langs de molen aan de Kromme Zandweg en we passeren landgoed De Olyphant, daar ga ik even van de route af om wat fotootjes te maken.

 

  En dan loop ik via een stukje park terug naar de speeltuin, waar een grote groep verstandelijk gehandicapten net aan de 5 km gaat beginnen. Ik meld me af en maak nog even een praatje met John en Wilma die net voor me gefinished zijn. En hoewel het allemaal erg bekend was natuurlijk, heb ik toch een fijne dag gehad!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!