De Snerttocht in Utrecht

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  De eerste zaterdag in november was er niet veel in de buurt te wandelen, maar na enig speuren in het LWP vond ik de Snerttocht van wsv Jong en Vrolijk in Utrecht. Nou, in de provincie Utrecht heb ik wel eens gewandeld natuurlijk, en met de Voetstappentocht zijn we door de stad heen gekomen, maar ik ben nog nooit in de stad Utrecht gestart. En voor alles moet een eerste keer zijn, toch?

 

De langste afstand was 30 km en er was mooi wandelweer voorspeld, ik besloot dus maar om deze afstand te nemen. Ik was lekker vroeg bij de start en na het inschrijven mochten we gelijk weg. Van Sunny, Wilma en Maud wist ik dat ze op de 20 km gingen, maar zij waren er nog niet toen ik van start ging. Ik heb ze dus maar even een sms-je gestuurd.

We begonnen met een stukje door een park, met uitzicht op de achterkant van een heleboel woonboten die in de Vecht liggen. Van de Voetstappentocht weet ik dat deze boten er aan de voorkant heel anders uitzien. Zij vormen namelijk het Red Light District van Utrecht …

 

Na de Vecht overgestoken te zijn ging het via het kasteel Slot Zuilen naar Oud-Zuilen en daarna richting de Maarsseveense plassen. De kleinste plas mochten we helemaal omlopen en daarna was er aan de grote plas gelegen de 1e rust bij duikcentrum Maarsseveense Plassen.  

 

Een kopje koffie ging er best in, ik zat hier op ca. 10 km. Wel jammer dat de tussenafstanden niet op de routebeschrijving vermeld stonden, ik plan m'n rusten altijd graag een beetje. Wel stond de totaalafstand op de route, het zou een lange 30 zijn vandaag: 32 km.

Na deze rust ging de 30 km een lusje lopen, waar we op het tweede gedeelte de 20 en 25 km lopers tegemoet liepen. Net toen ik bedacht dat ik hier best Sunny, Wilma en Maud tegen zou kunnen komen, liep ik bijna Annika letterlijk tegen het lijf, toen die de bocht van de 25 km uitkwam! Leuk en wel heel toevallig dat we precies tegelijkertijd op dit punt waren!

Na deze lus begint voor mij een heel fijn stuk: we gingen heerlijk de weilanden in. Mooie lange wegen met uitzichten op dorpjes en kerktoren, fijn genieten weer!

 

  We komen door leuke dorpjes als Molenpolder en Oud-Maarsseveen en opeens is daar langs de weg een brocantewinkeltje, zomaar in een boerderijtje. Juffrouw Jansen heet het en natuurlijk ga ik even binnen kijken. Wat ziet dat er schattig uit, adres even onthouden voor als ik nog eens wat ouderwetse spulletjes zoek!

 

Na ca 20 km arriveer ik in Westbroek en daar is tegenover de kerk een cafetaria, waar een bord buiten staat dat je een gratis petit four krijgt bij de koffie. Nou, dat is mooi meegenomen natuurlijk en al gauw zit ik achter de koffie met de beloofde petit four. 't Is wel een mini hoor …, maar goed, hij smaakt lekker!

Verder gaat het weer, een eindeloze weg en een eindeloos fietspad door de weilanden en dan komen we langs de forten Ruigenhoeksedijk en De Gagel. Van het fort op de Ruigenhoeksedijk kan ik een leuke foto maken, fort De Gagel; vind ik niet zo fotogeniek, er staan veel auto's in de weg.

Nu komt er een saai stukje over een industrieterrein en dan komen we op de route die we vanmorgen ook hebben gelopen. Een stukje hetzelfde parcours, dan gaan we links in plaats van rechts en daar zit de 3e rust bij een volkstuinvereniging. Nog maar even een kopje koffie gedaan, ik ben hier op bijna 29 km.

 

Het laatste stuk gaat nog een keer langs een fort, Fort De Klop dit keer, en dan kronkelen we een heel stuk door een park. De bepijling, die over het algemeen redelijk was, liet op dit stuk te wensen over en daar word ik op het eind altijd een beetje kribbig van. Ik snap trouwens wel waarom we zo door het park kronkelen, de rechtstreekse route zou pal langs de woonboten met "de dames van lichte zeden" komen en goed, ik kan me indenken dat niet iedere wandelaar daarvan is gediend.  

 

Uiteindelijk kom ik na 32,95 km weer terug in het startbureau en geniet daar van een kop snert. Die was behoorlijk aan de hete kant, dus ik heb er erg lang over gedaan. Nog even een praatje gemaakt met een medewandelaarster, die het laatste stuk steeds in m'n buurt liep. Zij had de 25 km gedaan en ook die was voor haar gevoel aan de lange kant.

Ik vind 3 km op de 30 ook wel een zodanig grote afwijking, dat ik dit keer de echte afstand in m'n boekje noteer. Voor de rest heb ik het een leuke tocht gevonden, de bepijling zou iets beter kunnen en het zou fijn zijn als de tussenafstanden bij de rusten op de routebeschrijving vermeld zouden worden. De terugweg gaat ook weer vlot, ik heb het een leuke dag gevonden!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!