De Petronilla van Saksentocht

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En ook voor vandaag werd mooi, zonnig en fris herfstweer verwacht. Ik had dit keer gekozen voor de Petronilla van Saksentocht in Zoeterwoude, georganiseerd door wsv LEO. BramBram leidde me weer feilloos naar de start, hoewel hij me een weggetje instuurde dat ik niet als zodanig had herkend. Het leek een oprit en ik stoof er dan ook vrolijk voorbij. Maar als snel zat ik weer in het goede spoor en mooi op tijd arriveerde ik bij de start.

 

Het was al vrij druk, ik had een parkeerplaatsje helemaal achteraan en ook binnen in de kantine was het gezellig druk. Ik kwam Ton van W4W tegen en ook Tini zat aan de koffie. Inschrijven ging snel, je kreeg een blanco kaart en mocht zelf je gegevens invullen. In ruil voor de ene helft kreeg je de routebeschrijving mee, de andere helft hield je zelf als controlekaart.

En daar ging het dan, genieten van de polders rondom Zoeterwoude, het zogenaamde Groene Hart. Eerst even een stukje door Zoeterwoude, met droompjes van huizen aan watertjes. Even verderop steken we de A4 over, ze zijn druk bezig die te verbreden.

 

Het is behoorlijk koud, er ligt zowaar rijp op het gras en de blaadjes. Persoonlijk vind ik dat heerlijk, die kou, duurt maar hooguit 20 minuutjes en dan heb je jezelf weer warm gelopen! We komen bij het Rijn-Schiekanaal met aan de overkant een nieuwbouwwijk van Leiden.  

 

Dan worden we de Vlietlanden ingestuurd en daar zou een rust kunnen zijn bij Paviljoen Vlietland, maar helaas, die is dicht! Jammer hoor, ik weet dat ze hier een heerlijk terras achter glas hebben en daar had ik best even van een kopje koffie willen genieten!

 

  Ik herken de omgeving hier van de Eibertocht nog niet zo lang geleden, ook nu lopen we langs de plassen en even later weer langs het kanaal. Daar komt een boot met een heleboel kleine bootjes op sleeptouw voorbij. Allemaal kinderen erin, die hebben de grootste lol!

 

Daarna gaat het weer richting de A4, via een kilometerslange kaarsrechte weg en aan de overkant van de A4 gaan we Stompwijk in. En daar is de 2e rust, bij voetbalvereniging Stompwijk '92. Ik zit nu op ca. 13 km en ben best blij dat ik eindelijk even kan zitten en van een bakkie kan genieten. De koffie smaakt prima!

 

Dan komt er weer een geweldig stuk door de polders naar de 2e rust bij Boerderij 't Geertje. Helaas zit deze rust erg snel na de 2e, er zit maar 3 km tussen. Bij de boerderij is het gezellig druk en ik wandel even wat rond voor wat fotootjes, maar ik ga niet zitten, maak alleen even gebruik van het toilet.  

 

En daar gaan we weer: polders, polders en nog eens polders! Voor een polderliefhebber is deze tocht een absolute MUST! Ik loop met volle teugen te genieten en sta om de haverklap stil voor een fotootje. En toch, hoe mooi die foto's ook worden, ze kunnen nooit het fijne weidse gevoel weergeven dat ik tijdens zo'n tocht krijg!

Na ca. 19 km staat er een verzorgings/controlepost van LEO, hier krijg je een knipje in je kaart en er is een pakje limonade voor iedere wandelaar. Daar maak ik dankbaar even gebruik van, lekker even een ander smaakje dan alleen maar water.

 

  Na de verzorgingspost kom ik langs een groepje beelden van ganzen, doet me denken aan die keer dat ik door een gans ben aangevallen, die deed precies zo als dat ene beeldje, alleen maakte hij er ook een hoop kabaal bij!

 

En dan komt er weer zo'n kilometers lang pad dwars door de weilanden, het Molenpad dit keer. Dat voert zo'n beetje rechtstreeks terug naar Zoeterwoude en na wat straatjes in het dorp ben ik weer bij de finish.

Ik heb het een geweldige tocht gevonden, de enige minpuntjes waren de gesloten eerste rust en het feit dat er met geel krijt was gepijld. Dat vind ik toch niet zo duidelijk. Maar dat was dan ook het enige, voor de rest heb ik het een TOPtocht gevonden!

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!