In de bossen rondom Breda

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En het mooie weer houdt nog steeds aan! Nadat ik gisteren een dagje thuis en in de tuin heb rondgelummeld, besluit ik om het er vandaag (maandag) nog maar van te nemen. Voor de rest van de week zijn de weersvoorspellingen minder goed. Wel zoek ik in m'n rijkgevulde ordner naar een bossig parcours. Ik ben niet zo'n bosliefhebber, maar in deze tijd van het jaar en met deze temperaturen vind ik het heerlijk!

 

De keus valt op een oude wandelroute uit het AD. In de buurt van Breda, door het Mastbos, het Ulvenhoutse Bos en door het dal van de Mark. Ook niet te lang voor zo'n doordeweekse zondag, ca 19 km. Mooi, ik pak m'n rugzak in en iets na negenen vertrek ik richting Breda.

De files zijn inmiddels opgelost en zonder problemen arriveer ik op de parkeerplaats naast het hotel waar de start is. Ik heb de route uitgeprint, maar ook ingetekend op m'n GPS en al gauw heb ik het blauwe lijntje te pakken.

 

En wat is het bos schitterend vandaag! Ik loop vandaag een tempo waar de honden geen brood van lusten (totaal gemiddelde ca 3,5 km per uur), maar wat loop ik te genieten! Echt warm heb ik het eigenlijk helemaal niet gehad, het bos zorgt voor de nodige schaduw en de stukjes in de zon zijn te kort om het te warm te krijgen.  

 

  Ik sta om de haverklap stil voor weer een foto, van een kasteeltje, van de mooie zonnestralen door de bomen heen en van paddestoelen die nu overal volop staan. Ook de herfstkleuren laten zich steeds meer zien, hoewel het bos nog iets te groen is naar m'n zin. Hopen dat we eind oktober ook nog een paar van die mooie dagen krijgen voor m'n traditionele dagje in Putte!

 

Er zit volop horeca langs de route, op 6,5 km (hoewel die dicht is op maandag), op 9,8 km (waar ik een koffiestop inlas), op 13 km nog een restaurant en op 16 km zit een snackbar. Vlak voor de finish kom je ook nog door de wijk Ginneken, waar een gezellig pleintje met terrasjes is. En natuurlijk het hotel met terras bij de finish. Ik hou het bij één koffierust en neem twee maal een korte pauze op een bankje.

Ik maak ook nog een praatje met een ouder echtpaar, dat wel heel vlak bij mij in de buurt woont: in Brielle! Leuk dat je elkaar dan hier tegenkomt. Verder zijn er veel hondenuitlaters en ook kom ik een kleuterklasje tegen dat met de juffen op stap is. En toch ook nog best veel fietsers, misschien hebben veel mensen nog een vrije dag ingelast of zijn ze net als ik allemaal met (vroeg)pensioen?

 

Het parcours is natuurlijk voornamelijk onverhard, maar in het bos zijn het overwegend mooie harde zandpaden, slechts een enkele keer beland ik in mul zand. Verder is er een leuk graspad langs de Mark en een paar stukjes asfaltfietspad. In het Ulvenhoutsebos zit wel een drassig stukje, ben blij dat het een paar dagen droog is geweest, heb nu nergens last van!  

 

Lekker laat (om half 4 pas) ben ik weer terug bij Pandaatje, met een camera vol mooie plaatjes en een GPS die stil blijft staan op 19,15 km. Ook op de terugweg heb ik geen last van files, ik ben ze nog net voor, denk ik. Het is een heerlijke dag geweest, zou ik toch nog een bosliefhebber worden op m'n ouwe dag?

 

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!