De Furieademars in Maassluis

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Tjonge, ik moet wel heel erg ver terug om een verslag van de Furieademars in m'n archief te vinden! 2004 is het laatste jaar geweest dat ik die gelopen heb. Tijd voor een hernieuwde kennismaking dus. Ik heb geen pontkaart meer, dus ik rij om door de tunnel (een enkeltje pont kost ongeveer net zoveel als de benzine voor het omrijden). Rond 8 uur ben ik bij de start.

 

Beetje vreemd in oktober, maar in verband met de verwachte warmte (er worden zomerse temperaturen verwacht van boven de 25!) kies ik voor een kortere afstand, 20 km wordt het. Al gauw ben ik op pad in een aardig parkje met uitzicht op plassen in de verte. Maar dan is het uit met de pret en dient de ene woonwijk na de andere zich aan.

We komen bij het tunneltje onder het spoor door en ik verwacht dat we daar onderdoor gaan en langs de Waterweg verder wandelen, maar nee hoor, we worden verder geleid door de woonwijken. Uiteindelijk komen we uit bij de Koepaardbrug, waar je uitzicht hebt over het Furieadeterrein, nu nog in betrekkelijke rust.

 

Na nog een stuk woonwijk aan de andere kant van de brug gaan we dan eindelijk de stad uit en lopen op het fietspad langs de Nieuwe Waterweg. Genieten van de nevelige morgen en de grote boten op het water. In de verte zie ik de pont naar Rozenburg oversteken.  

 

We steken het Oeverbos door en komen uit in de Broekpolder. Hier gaan de 20 en 30 km een lus lopen en volgens de pijlen moeten we op de terugweg een heel stuk hetzelfde lopen als op de heenweg. Ik vraag me af of hier nou geen andere oplossing voor te vinden was geweest!

Bij restaurant De Krabbeplas (op ca 12 km) is de rust en op het zonnige terras geniet ik hier van een lekker kopje koffie met een koekje. Het is nu nog lekker, maar je voelt nu al dat het straks een stuk warmer zal worden.

 

  Na de rust dus inderdaad een heel stuk terug en dan richting Boonervliet, die we oversteken om langzamerhand naar het centrum te gaan. Dat was te verwachten natuurlijk en op die manier vind ik bebouwde kom ook helemaal niet erg. De Furieademars hoort natuurlijk de Furieade aan te doen en de Maassluise binnenstad is erg gezellig met z'n bruggetjes en grachtjes.

 

De route leidt niet helemaal over het Furieadeterrein, maar natuurlijk ga ik daar wel even kijken (vandaar 3 kilometer extra in m'n wandelboekje!) Over de Haven (op nummer 15 heb ik jarenlang gewerkt!) en aan de andere kant weer terug. Het is druk en gezellig en er liggen prachtige boten. Daar ligt de Furie, waar de Furieade naar is genoemd, en ook een grote gele boot is schitterend voor op de foto.

Aan de andere kant van het water zie ik dat ook de kerk open is en ik ga een kijkje nemen. Mooie kerk, er wordt gezongen en er is een heerlijk ruim en koel toilet. Beter dan een dixi! Via de Noordvliet loop ik terug naar het parcours en verlaat dan weer de binnenstad.

 

En dan krijgen we weer woonwijken tot aan de finish, plus een stuk over een brede asfaltweg. Ik vraag me af waarom we niet over de leuke Weverskade worden gestuurd. Het enige aardige aan dit stuk parcours is dat we nu vlak langs de zeildoeken kerk komen.  

 

Nee, ik vind het parcours echt niet om over naar huis te schrijven, volgens mij is er veel meer uit te halen! Het laatste stuk is ook nog eens veel in de volle zon, en daar kan VTM niks aan doen natuurlijk, maar ik heb het niet echt meer naar m'n zin. Ik meld me af, neem nog een koud drankje en ga dan maar weer op huis aan. Ik denk dat ik maar weer 7 jaar wacht tot ik opnieuw deze tocht ga lopen ...

 

Klik op het plaatje hieronder voor de foto's.

 

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!