De Nova-Kompas Wandeltocht

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Met het mooie weer dit weekend besloot ik om ook maar op zondag te gaan wandelen. Op www.wandelkalender.nl vond ik de Nova-Kompas-Tocht in Warmenhuizen in Noord-Holland. De start was bij een ijsclub en ik dacht dat dit dezelfde club was als waar Sunny, Nollie en ik toen gestart zijn voor die geweldige Bannetocht.

 

Best wel een eind rijden, BramBram gaf 137 kilometer aan en omdat je al vanaf half negen mocht starten vertrok ik om 7 uur van huis. Het was nog donker … Toen het wat lichter werd, was ik getuige van een schitterende zonsopkomst in een nevelige ochtend. Vlak voor ik het startbureau bereikte reed ik zelfs heel even echt in de mist!

Het startbureau bleek toch bij een heel andere ijsclub te zijn, op de grens van Warmenhuizen en Tuitjenhorn. prachtige aanwinsten voor m'n plaatsnaambordenverzameling! Inschrijven was snel gebeurd en gewapend met de routebeschrijving annex controlekaart ging ik op pad.

 

Ik had gehoopt nog wat mooie foto's van de in nevelen gehulde zon te kunnen maken, maar de eerste kilometers gingen nog door de bebouwde kom van Warmenhuizen (best groot dorp!). Maar eenmaal buiten aangeland was er genoeg moois om te fotograferen, gras en bedauwde rozenbottels glinsterden in de zonneschijn.  

 

Het eerste stuk naar de rust op 7 km was trouwens helemaal spekkie voor mijn bekkie, heerlijk door de weilanden met prachtige uitzichten. We staken het Noord-Hollands kanaal over en niet lang daarna arriveerden we bij de 1e rust.

Dat was een buitenrust in een grote tent, op het terrein van een camping, zodat je tegelijkertijd toiletgelegenheid had. Prima geregeld! Veel campinggasten zaten van het herfstzonnetje te genieten en ik nam maar weer eens een aanbieding van koffie met appelgebak. Moet ik toch maar niet meer doen, ik groei dicht …

 

  Daarna was het even slikken: een heel ander parcours diende zich aan. Via Schoorl trokken we de Schoorlse Duinen in. Tjonge jonge wat een pittige klimmetjes zaten daarin! De beboste duinen waren in dit herfstzonnetje trouwens wel erg mooi, dus ik had veel excuses om even stil te staan.

 

Gelukkig gingen we de bossen weer uit vr ze me gingen vervelen, na ca 5 kilometer. Tussen de 7 en 19 km zou geen rust zitten en eigenlijk vond ik dat een beetje jammer. Ik kwam een tennisvereniging tegen, die op ca 13 km zat en heb daar even dankbaar gebruik gemaakt van het toilet. Voor de organisatie misschien een ideetje om deze vereniging eens te polsen voor een officile rust? Vaak zijn die best wel blij met een beetje extra omzet.

En toen gingen we de weilanden weer in. Eerst een heel lang bochtig fietspad, waar je heerlijk om je heen kon kijken. En toen wel heel letterlijk de weilanden in. Via een hele lange grasdijk met enorme (gelukkig opgedroogde) modderbulten liepen we naar de tweede rust. Er moesten diverse hekken overgeklommen worden en bij eentje had ik echt wat moeite, zo hoog was dat hek!

Maar uiteindelijk stond ik toch aan de andere kant en via een laatste hek ging het naar de rust, even een loeidrukke weg oversteken en toen kon ik de benen even rust gunnen. Het was hier gezellig druk en ik heb met die en gene een babbeltje zitten maken. De meneer van de controlepost verzekerde me dat er nu geen klimmen en hekken mee in het parcours zouden zitten.

 

Hierna staken we opnieuw het Noord-Hollands Kanaal over en passeerden we het dorpje Schoorldam. Toch wel merkwaardig, de ene kant op valt dat onder gemeente Bergen en de andere kant op onder gemeente Harenkarspel … Rare jongens, die Noord-Hollanders!    

 

En inderdaad, zonder klimmen en hekken bereikten we Warmenhuizen weer en na een mooie 26,03 km arriveerde ik weer bij de ijsclub. Ik meldde me af en toen ik m'n boekje af wilde laten stempelen, bleek er geen stempel te zijn, alleen een sticker. H, wat jammer nou! Als ik dat had geweten had ik op de controlepost om een stempel voor m'n boekje gevraagd. Gelukkig stond de stempel op m'n routebeschrijving en zo heb ik die thuis uitgeknipt en in m'n boekje geplakt. Toch een tweede tipje voor de organisatie om een stempel voor de wandelboekjes te kopen, hoeft echt niet duur te zijn en je kunt ieder jaar dezelfde gebruiken!

Verder heb ik het een leuke en pittige tocht gevonden, voldaan vertrok ik dus weer naar huis. Onderweg gelukkig geen lange files, n kort opstoppinkje en tussen 5 en half 6 was ik weer thuis. Leuk wandelweekend geweest!

 

Klik op het plaatje voor de foto's in Picasa.

 

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!