De Branderstocht in Schiedam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Ik heb dit keer best wel lang zitten twijfelen waar ik zou gaan wandelen. Ik heb zelfs een tijdje met het idee gespeeld om toch nog een keer de Kennedymars van Leerdam te gaan lopen, maar toch uiteindelijk besloten om dit niet te doen. Toen bleven Urk en Schiedam over, een blik op www.wandelkalender.nl leerde dat dit de 17e Branderstocht zou zijn en dat gaf de doorslag: Schiedam zou het worden!

 

Lekker dichtbij huis, 20 minuutjes rijden en iets voor 8 uur was ik in het startlokaal. Daar liep ik Roel, Betsy en Akke tegen het lijf en van hen hoorde ik dat dit de laatste Branderstocht zou zijn. Dat scheen al in april bij de voorjaarstocht verteld te zijn, maar die heb ik dit jaar niet gelopen. Voor mij was dit dus "Breaking News".

Ik wandel al sinds 1985 en heb jaren in Schiedam gewoond, een paar jaar zelfs praktisch naast het startlokaal van DST (De Schiedamse Tippelaars), dus ik heb heel wat voetstapjes op DST-tochten gezet. Altijd leuke tochten, zeker als je nagaat in wat voor verstedelijkt gebied ze hun tochten organiseerden!

Maar goed, op pad dus voor de laatste Branderstocht. De weerberichten waren uitstekend, deze eerste dag van de herfst zou de zomer eindelijk beginnen, jubelden alle weermannen en -vrouwen! Ik zag op de route dat het gedeelte door de binnenstad dit keer op het eind zat, fijn, met dit mooie weer belooft dat een feestelijk stukje route te worden! Immers, de Branderstocht wordt tegelijk georganiseerd met de Brandersfeesten.

 

Maar voorlopig is het feestgedruis nog ver weg en lopen we door veel groen in en rondom Schiedam. Een stukje langs de sportparken bij Harga, leuk even door m'n oude wijkje Bijdorp en dan uitgebreid door het Beatrixpark. Ik kom ook veel bekende plekjes tegen van het Wandelweekend van de RWV dat altijd in het Beatrixpark wordt georganiseerd.  

 

Met een grote lus via Kethel komen we bij de eerste rust, niet zoals gewoonlijk bij de volkstuinvereniging, maar dit keer bij de Spalandruiters. Die hebben een fantastische wandelaanbieding: koffie met cake met slagroom voor de schrikbarende prijs van één hele euro! Daar ga ik buiten in het zonnetje even op m'n gemak van zitten genieten!

 

  Het tweede stuk gaat via de nieuwe wijk in Zweedse stijl en het gehuchtje Windas weer door het Beatrixpark terug richting stad. We schampen de industriewijk en lopen langs het water richting binnenstad. Bij het water kan ik nog een prachtig plaatje schieten van 2 vissers. Helemaal geweldig en die reiger was echt niet bang, we liepen vlak langs en hij bleef rustig zitten!

 

En dan gaat het echt de stad in, eerst nog wat nieuwbouw met daarbovenuit trots de hoogste molens ter wereld. De tweede rust is ook bij een molen, museummolen De Palmboom en ook hier geniet ik buiten in het zonnetje van een kopje koffie.

En dan de laatste kilometertjes door de binnenstad. Met wandelen heeft dit niets meer te maken, het is gewoon slenteren alsof je een dagje lekker uit bent. Ook niet verkeerd en omdat ik het van tevoren wist, vind ik het ook helemaal niet erg, ik heb me er op ingesteld. Ik neem zelfs nog een korte stop en trakteer mezelf op een grote zak patat, waarbij ik me wel drie slagen in de rondte ben geschrokken van de prijs.

 

Ik ontmoet ook nog wat bekenden onderweg, Dick van de Botu, Elly en Fred en - niet wandelend maar achter een grote kraam met vers fruit - Joepie alias Marcel. Verder geniet ik volop van de gezelligheid en ik maak natuurlijk veel foto's. Leuk hoor, verleden jaar zat dit stuk aan het begin van de tocht, om 9 uur 's morgens en toen regende het, nu is het veel leuker!  

 

Dan is het nog een goeie kilometer naar de start, ik passeer vlak na elkaar een oude katholieke begraafplaats en een moskee en dan zie ik Pandaatje alweer staan wachten. Ik meld me af en krijg een vaantje met daarop "Laatste Branderstocht", een medaille en voor de liefhebber zijn er tegeltjes van tochten uit een grijs verleden. Ook zie ik Marjanneke van W4W nog eventjes.

Ik bedank de mensen van DST, niet alleen voor deze tocht, maar voor alle tochten die ik ooit bij DST gelopen en vertel nogmaals dat ik het erg jammer vindt dat er geen tochten meer zullen volgen. Ik vraag of ik de routes mee mag nemen en ook de routes van de voorjaarstocht kan krijgen en men belooft ze me op te sturen. Fijn, kan ik er "eigen" GPS-wandelingen van maken.

En zo zit de 17e en laatste Branderstocht erop, ik ben nu toch wel erg blij dat ik voor Schiedam heb gekozen! Urk werd dit jaar pas voor de 2e keer georganiseerd, die kan dus nog wel in de herkansing, staat dus voor volgend jaar op het programma!

 

Klik op de foto voor de foto's in Picasa.

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!