Een GPS-wandeling in Diessen

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  15 september, de verjaardag van Rob. Vroeger waren we altijd weg tijdens Rob's verjaardag, hij vond verjaardag vieren vrselijk! Die traditie heb ik in ere gehouden, de 15e september zoek ik altijd iets buitenshuis te doen. Ik ben al eens een dagje op Vlie geweest, op Tiengemeten en ik heb verleden jaar een dagje gecached.

 

Voor nu heb ik een GPS track opgezocht en vond een leuke in Noord-Brabant: Diessen. Voor mij een bekende klank, want daar ben ik als kind een keer op vakantie geweest. Veel kan ik me er niet van herinneren, ik was 4 jaar en broer Henk was nog een bolrond baby'tje.

Wel staan vlamvattende keukengordijntjes in m'n geheugen gegrift en van horen zeggen weet ik dat het steeds ging regenen als m'n vader naar buiten kwam, hetgeen mijn moeder de uitroep ontlokte: "Blijf jij alsjeblieft binnen!"

 

In het foto-album van m'n jeugd heb ik een paar fotootjes teruggevonden van die vakantie. Tijden veranderen, vroeger maakte je 4 foto's van een hele vakantie, tegenwoordig schiet je er ruim 100 op een dag … Ik heb de fotootje opgenomen in de slideshow, ze zijn van juli 1958.  

 

Maar goed, vanmorgen arriveerde ik na een stevig ritje (toch weer ruim 100 km) rond een uur of half 11 in Diessen. De start was naast een groot restaurant, mooi voor een kopje koffie na afloop. Eerst ging het door het centrum van het dorp en langs de grote kerk. De kerk stond open en binnen kon je door een hek heen het interieur bekijken. Buiten stonden er een aantal beelden op een muur rond de kerk.

Na een stukje langs het riviertje de Reusel ging het al gauw het bos in. Na ca 4 km kwam ik bij een prachtig viswatertje en hoewel wel erg snel heb ik hier toch even op een bankje van een bakkie uit de thermos zitten genieten. Tenslotte had ik ook al 5 kwartier in de auto gezeten!

 

  Later kwam ik op de route van een soort tentoonstelling terecht: Landart. Mijn route liep een gedeelte samen met deze "kunstroute" op. Er waren allemaal grote kunstwerken in het bos te zien, de leukste vond ik nog wel een complete knalblauwe woonkamer! De bank en de stoelen waren van echt leer en twee passerende dames hebben me even op de foto gezet op de bank.

 

Na het verlaten van deze route kwam ik langs een soort boerderij en daar stond uitnodigend een mand vol met appels. "Gratis meenemen" stond er op een bordje en nadat ik argwanend naar verborgen camera's had uitgekeken, heb ik een heerlijke appel meegenomen. Tja, als het z vriendelijk wordt aangeboden!

Nu kwam er een heel stuk langs weilanden en akkers, heerlijk lopen op brede zandpaden. Het zand was gelukkig keihard, dus het was niet moeizaam lopen. Maar na verloop van tijd ging het toch het bos weer in: Annanina's Rust.

 

Een mooi bos, met leuke smalle paadjes en hier zie je dat de herfst toch duidelijk in aantocht is. De bomen beginnen al een beetje te verkleuren en er staan hier en daar al wat paddestoelen. Daartegenover staat dat sommige rododendron's in de knop en in bloei staan!  

 

Ik ben niet zo'n enorme bosliefhebber, maar in dit jaargetijde en als het maar niet zo'n lang stuk is, vind ik het best leuk. De route van vandaag is in totaal maar 20 km, dus zoveel bos is het nou ook weer niet en met de stukjes door de weilanden is het een leuke en gevarieerde route.

Spannend ook, want op de zoveelste zandweg staat er een bord "verboden voor auto's en motoren". Nou, dat ben ik niet, dus ik wandel stug door. Maar hellup, daar komt een bord dat het verboden is voor alle verkeer en 50 meter verderop staat een hek over de volle breedte van de weg.

Tja, dat heb je natuurlijk op dit soort tochten, controle op de route is er niet. Ik wurm me voorbij het hek en zie daarna een beek dwars door het pad stromen. Oeps … Springen? Kan niet, ik heb een hek achter m'n rug en zonder aanloop durf ik dat niet vanuit de modder. Er dwars doorheen banjeren? Pfffffff, veel te diep! Teruglopen? Kan, maar dan moet ik anders en mis ik een heel stuk van de route.

 

  Er zit maar n ding op … ik trek m'n schoenen en sokken uit en waad voorzichtig door de beek. Waaaaaaaa, wat een vies gevoel die modder russen m'n tenen en o jee, ik zak toch wel erg ver weg … Maar gelukkig komt het water net niet tot m'n kuitbroek en kom ik zonder ongelukken aan de overkant.

 

Daar door het zand naar een heuveltje waar ik even kan zitten en dan met wat zakdoekjes m'n voeten schoonvegen. Jakkes, wat zien die eruit! Nou ja, even goed laten drogen en dan de sokken en schoenen maar weer aan. Modderbaden schijnen goed voor je te zijn …

Ze zijn hier wel heel druk bezig, de zandwegen zijn allemaal omgeploegd door grote banden en soms kan ik haast niet langs de plassen heen. Naast me zie ik een gebied wat omgetoverd is in een soort wetland en even verder moet ik weer het water over. Gelukkig is hier wel een brug, want het is hier wel een stuk breder en dieper, hier had ik er nooit doorheen gekund!

 

Dan is het nog een paar bochtjes om en dan staat er een paddestoel met daarop: Diessen 0,3 km. En ja hoor, daar is het restaurant weer en Pandaatje staat braaf te wachten. Op het terras geniet ik van een vers kopje koffie, vergezeld van een tosti kaas.  

 

Het is een geweldige, avontuurlijke tocht geweest met ook nog eens heel behoorlijk weer. Beetje zon, beetje wolken en een lekkere temperatuur. Ik check de app voor geocaches op m'n mobieltje en zie dat er n vlakbij ligt. Bij een mooi kapelletje heb ik de cache snel gevonden, leuk toetje voor deze dag! De reis naar huis gaat snel, boven verwachting geen enkele file!

 

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!