Geslaagde 1e Strandwalwandeling!

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Hoewel ik niet geboren ben in Rijswijk, ben ik daar wel getogen en toen ik hoorde dat er op 11 september een wandeltocht in Rijswijk werd georganiseerd, heb ik die met dikke viltstift in m'n agenda gezet. Het betrof de 1e Strandwalwandeling, georganiseerd door wsv Haaglanden, tegelijkertijd met het 3e Strandwalfestival.

 

In de flyer die ik van de wandeltocht ontving stond het volgende: Dit festival is op twee items gestoeld n.l. de Vrede van Rijswijk in 1697 en het feit, dat dwars door Rijswijk (langs de plaats waar genoemde vrede werd gesloten) een van de oudste Strandwallen van Nederland loopt. Gedurende de wandeling, die door de landgoederen en parken van Rijswijk gaat, zal ook aandacht aan de historie worden besteed.

Nou, uit m'n jeugd weet ik nog dat Rijswijk erg veel groen en parken heeft, dus ik verheugde me enorm op deze wandeltocht. Rond 9 uur op zondagmorgen arriveerde ik bij het startbureau bij KRSV Vredenburch aan het Julialaantje. Inschrijven was snel gebeurd, het inschrijfgeld was laag, € 2,50 en omdat ik lid ben van de wandelbond kreeg ik € 0,50 korting, zodat ik voor € 2,-- op pad kon.

 

Alle routes (je kon kiezen uit 25, 20, 15 0f 10 km) waren in één boekje verzameld, verder was er met oranje plastic pijlen op bomen en lantarenpalen gepijld, soms ondersteund door krijtpijlen op de grond. In het routebeschrijvingenboekje waren ook wat gegevens en fotootjes verzameld van interessante plekken waar je langs kwam.  

 

Ik had gekozen voor de 25 km route en op die route had je drie rustpunten, op 5 km, 10 km en 18 km. Persoonlijk vond ik die op 5 km een beetje vroeg zitten, maar voor een sanitaire stop was het een uitkomst! Op de rusten op 10 km en 18 km heb ik wel even een kopje koffie gedronken en omdat de rusten bij een sportvereniging en een volkstuinvereniging waren ondergebracht, kreeg je die koffie voor een zeer schappelijk prijsje.

De route vond ik geweldig! Ik heb van begin tot eind genoten, eindelijk eens een tocht die alle groen en parken van Rijswijk ten volle benut. Waar ik allemaal geweest ben? Park Overvoorde, Park de Voorde, langs de Schaapweimolen, over het Haantje, Sion, het Wilhelminapark, het Elsenburgerbos, het Jaagpad langs de Vliet met het gemaal van de Plaspoel- en Schaapweipolder en het Rijswijkse bos, waar ik op het terrein bij de Naald nog van een optreden heb genoten.

 

  Natuurlijk zaten er ook wat stukjes bebouwde kom in het parcours, nieuwbouwwijken waar ik het bestaan niet eens van kende, maar ook de wat oudere wijken van Rijswijk kwamen aan bod en ik vond het bijzonder leuk dat de route pal langs m'n ouderlijk huis kwam. Tijdens een wandeltocht een kopje koffie bij mams gaan doen komt ook niet iedere week voor!

 

Tot slot deden we nog een rondje over het festivalterrein en gingen we over de markt in de Herenstraat. Daar liepen we trouwens door een poortje (achter het Mallegat), dat ik van m'n leven nog nooit gezien had, en ik heb nota bene 19 jaar in Rijswijk gewoond! Dat is het leuke van georganiseerde wandeltochten, je komt vaak op de leukste plekjes.

Via park Hofrust en het Julialaantje ging het langs het hertenkamp en Don Bosco weer terug naar het startbureau, waar ik me netjes afgemeld heb en een leuke herinnering in ontvangst heb genomen. Ik heb de mensen achter de starttafel bedankt en gevraagd mijn complimentjes over te brengen aan de parcoursbouwers en de pijlers, want ik vond de tocht uitstekend verzorgd!

 

Voor zover ik heb begrepen, wordt de tocht volgend jaar weer georganiseerd en ik kan iedereen aanraden om dan ook eens een paar uurtjes te gaan wandelen. Alle routes komen aan het eind over het festivalterrein, dus het is prachtig te combineren met de festiviteiten. En voor degenen die bij het horen van de term "georganiseerde wandeltocht" visioenen krijgen van in het gelid marcherende wandelaars: die tijd hebben we achter ons gelaten, de wandelaar van vandaag loopt individueel, hetzij alleen, hetzij met vrienden.  

 

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!