GPS wandeling in Zuidland

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Ik was eigenlijk van plan om zaterdag 16 juli weer een paar molens in het kader van de Molendag op Voorne-Putten aan te doen, maar gezien de weersvoorspellingen ben ik er toch maar op vrijdag op uit getrokken.

 

En daar heb ik niet verkeerd aan gedaan! Met heerlijk weer een rondje Zuidland-Simonshaven gelopen, een GPS-wandeling die ik verleden jaar al een keer had gelopen. Lekker dicht in de buurt en een afwisselend parcours. Leuke lengte ook voor een toggie-door-de-weeks: 20 km.

Voorzien van een thermoskan warme koffie trek ik er op uit en parkeer Pandaatje in het centrum van Zuidland, vlak bij de grote kerk. Het eerste stukje heeft een beetje een rare bocht en in dit stuk komen twee zeer woest blaffende honden op me af. Gelukkig zitten er een hek en een sloot tussen, maar ze gaan zo enorm tekeer, dat ik echt bang ben dat ze dwars door de sloot komen zetten! Volgende keer snijd ik dit bochtje af, zeker te weten!

 

Daarna geen boze honden meer, wel veel koeien en schapen met op de achtergrond de grote installaties van de Botlek. Leuke tegenstelling en ik loop dan ook weer volop te fotograferen. De laatste dagen is het nogal ruig, zeg maar rustig stormachtig, weer geweest en de gevolgen daarvan zijn nog goed te zien. Veel afgewaaide takken op het parcours, waaronder een heel grote. Als je zoiets op de auto krijgt, heb je een flinke schade!  

 

Iets over de helft, op ca. 12 kilometer kom ik in het dorpje Simonshaven, met z'n schattige witte kerkje, wat je al van veraf ziet staan. Normaal gesproken kan je niet helemaal bij het kerkje komen, dat is afgesloten met een hek, maar vandaag heb ik mazzel: de vrijwilligsters die de kerk schoonhouden staan bij het hek en ik mag nog even een ommetje maken.

 

  Mooi plekje, met een klein kerkhofje, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de weilanden. Ik vraag aan de dames of iedereen hier begraven mag worden, maar dat is niet zo, alleen inwoners en voormalige inwoners van Simonshaven. Anders zou het te vol worden, het terrein is niet zo groot.

 

Ik loop verder naar het centrum, waar ik van de vorige keer nog een cafeetje weet, maar helaas is dat gesloten en het ziet er niet naar uit dat het ooit nog open gaat. Jammer, verleden jaar heb ik hier heerlijke kersenvlaai gegeten en daar had ik best trek in. Ik ben nu wel blij met m'n thermos met koffie en even later geniet ik op een bankje van een eigen bakkie met crackertjes. Ook lekker!

 

Het tweede stuk gaat eerst een eind langs het water, daarna een (onverhard) stuk door het bos en uiteindelijk via een heel lang graspad terug richting Zuidland. De molen zie je uit de verte al staan en er is nog iets leuks aan deze molen: hij is voor de helft wit en voor de helft gewoon de kleur van de bakstenen. Als je de molen van verschillende kanten op de foto zet, is het net of je twee verschillende molens gefotografeerd hebt.  

 

Ik weet dat je in de molen een stempeltje kunt krijgen (deze molen doet ook mee aan de Molendag en verleden jaar heb ik daar toen een stempel gehaald) en ik beklim er twee steile trappen voor. Leuk voor m'n wandelboekje!

En dan ben ik weer terug in het centrum van Zuidland en helaas is de ijssalon waar ik verleden jaar zo'n heerlijk ijsje heb gegeten, dicht. Op de deur hang een bordje dat ze wegens vakantie 3 weken dicht zijn. Welke ijsboer gaat er nou midden in de zomer 3 weken dicht???

Nou ja, goed, dan geen ijsje, maar jammer blijft het, het is best weer warm geworden en ik had me er echt een beetje op verheugd! Pandaatje is inmiddels in de volle zon terechtgekomen en ik ben erg blij met m'n airco! Kort ritje terug naar huis, fijn dagje geweest!

 

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!