De KNDA tocht in Moordrecht

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Zo, het trainen voor de 11Stedentocht zit erop, ik ga weer gewoon terug naar de wat kortere afstanden. 25 à 30 km lopen vind ik eigenlijk best leuk! Een blik op wandelkalender.nl leerde dat er een tocht was in Moordrecht: De KNDA (Kunst Na De Arbeid) tocht. Mooi, die had ik nog nooit gelopen en de omgeving daar is prachtig, dus op naar Moordrecht!

 

De weersvoorspellingen waren abominabel, 90% kans op regen gaven ze op. Maar vrijdagavond op buienradar zag ik toch ook droge periodes voorbijschuiven. Ach, poncho mee, pluutje mee, zo erg kan het toch niet zijn?!

Je mocht (ook voor de 25 km) al om half 8 starten en iets voor half 8 parkeerde ik Pandaatje vlak bij de start. Toen ik naar binnen ging werd de meute net losgelaten en bij de deur liep ik Ed en Paul tegen het lijf. Ed ging voor de 40 en Paul ook voor de 25. Ietsje later kwam ik ook Piet v.d. Kroft tegen.

 

Omdat ik hier voor het eerst loop, schrijf ik met beloning in. Duidelijk staat op het startbureau aangegeven hoe er gepijld is en ik ontvangen een keurige routebeschrijving. Op die routebeschrijving staan 4 rusten vermeld: 2 wagenrusten en 2 caférusten. Van honger en dorst hoeven we dus niet om te komen.  

 

Ook krijgen we twee bonnetjes voor pontjes die we onderweg tegen zullen komen. Leuk, ik ben immers dol op oeververbindingen, als we heen en terug oversteken komt deze tocht zelfs in m'n bruggen-, dammen-, pontjes- en tunnelslijstje!

Rond kwart voor 8 ga ik ook op pad, gehuld in een weggooiponcho, want ja, het regent, en het ziet er niet naar uit dat het daar snel mee ophoudt! En het houdt er inderdaad niet snel mee op, het heeft de hele tocht geregend, geregend en geregend … Nou, dan heb ik eerlijk gezegd liever zo'n plensbui als verleden week en dat het dan weer droog wordt!

Maar goed, we beginnen met een klein stukje door Moordrecht, waarbij ik vlak langs de winkel Waypoint kom, waar ik mijn GPS heb gekocht. Er is uitstekend gepijld, weliswaar met vrij kleine pijlen, maar ze zijn overvloedig neergezet. Ik heb werkelijk de hele tocht geen moment getwijfeld. Prima!

Vrij snel komen we bij het eerste pontje: het VeGoMo (Veer Gouderak-Moordrecht). Het is geen voetveer, er kunnen zowaar ook auto's op, wel twee stuks! Ik wurm een bonnetje uit m'n nu al natte plasticje met routebeschrijving en al gauw varen we de Hollandse IJssel over. Halverwege keert het pontje, auto's moeten dus achteruit oprijden of achteruit afrijden. Een leuk filmpje van dit pontje vind je hier.

 

  Direct hierna volgt een leuke onverharde weg dwars door de weilanden en aan het eind van deze weg is er een splitsing van de 25 en de 40. De 25 moet rechtsaf, jammer, da's tegen de wind (en dus tegen de regen) in. Maar goed, dan heb ik hem op de terugweg mee, da's ook wel lekker!

 

En dit is werkelijk een prachtige weg, bijna geen verkeer, met aan weerszijden weilanden met bloeiende weidebloemen en koeien. In één van de weilanden staat zelfs een ooievaar! Jammer toch dat het zulk slecht weer is, anders zou m'n camera hier overuren draaien! Nu maak ik maar heel af en toe een fotootje.

Na ca. 7 km is daar de eerste wagenrust en die staat heerlijk in een grote boerenschuur. Even uit de regen dus. Er wordt fruit aangeboden, en een frisdrankje. Alles is gratis, de tocht blijkt goed gesponsord te worden. Helaas kan ik hier niet naar het toilet, jammer, want dat is met deze nattigheid wel een beetje lastig. Ietsje verder duik ik noodgedwongen de natte struiken in. Misschien een ideetje om hier een dixi te regelen?

 

Direct na deze rust mogen we een grasdijk op, vlak langs een paar koeien die een beetje sullig naar die rare snuiters staan te kijken. Goed oppassen hier voor koeienvlaaien en andere gladde plekjes! De grasdijk wordt afgesloten door een heel eng overstapje. Vlak na het overstapje heb je maar 20 centimeter de ruimte en dan is daar een diepe sloot … Brrrrrrr, ik houd me maar héél stevig vast!  

 

Gelukkig gaat alles goed en er volgt een voor mij bekend stukje. Hier heb ik een paar maanden geleden een tochtje van "er op uit in 't groen" gelopen. Prachtige weg met aan weerszijden sloten en boerderijen.

Rechtsaf een bruggetje over en hé, nu zit ik op het parcours van onze eigenste Capelse 2Daagse! En ja hoor, we gaan naar Ouderkerk aan den IJssel en hier zit de eerste caférust in de welbekende Harmonie. Lekker ff een bakkie en een echt toilet. Ik pel me ook uit m'n poncho, later is iemand weer behulpzaam om hem over m'n rugzak te hangen.

We steken hier opnieuw de Hollandse IJssel over en wel met het bekende (ook van de Capelse 2Daagse) voetveer Ouderkerk-Nieuwerkerk. De pontbaas komt met een kamikaze-achtige noodgang op de steiger afvaren maar trekt het bootje natuurlijk keurig op tijd langszij. Een filmpje van het pontje staat hier (van de andere kant af als wij vandaag deden).

 

  Een klein stukje langs de Hollandse IJssel en dan richting het Hitland. Ik fotografeer druppels in het water en Wandelbeer wil persé dat ik een grote boot met de naam Zeebeer op de foto zet. Nou, vooruit dan maar!

 

En dan weer een stukje onverhard, ze hebben wel erg hun best gedaan om er een afwisselend parcours van te maken hoor, ondanks de regen loop ik toch te genieten! Wel oppassen dat ik niet uitglijd, sommige stukjes zijn verraderlijk glad. Aan het eind van het pad een hoge trap op, hijg hijg, en dan is het nog een klein stukje naar de volgende caférust.

Ook hier even m'n natte poncho uitgehangen, ik ben er toch wel goed droog onder gebleven. En dat alles voor 50 centjes … Een kopje koffie gaat er ook nu wel in en dan op voor de laatste 8 kilometertjes. Er komt nog een wagenrust en een trekpontje heb ik begrepen.

Maar eerst een stukje door Hitland, en dat zijn bossen. Zoals ik al zei: een prima afwisselende tocht, polders, weilanden, varen, bossen, leike dorpjes en goede rusten! We gaan door Nieuwerkerk a/d IJssel heen en bereiken dan de wagenrust en het trekpontje. Dappere dodo's hoor, deze wagenrust staat wel gewoon in de openlucht en meer dan een parasol is er niet als beschutting.

 

Er staat een stoere jongeman klaar om het pontje te bedienen, maar als we varen vraag ik of het erg zwaar is en hij biedt aan dat ik het zelf eens probeer. Tja, stel je voor dat ik zoiets eens op één van m'n eigen tochten tegenkom! En zo trek ik dus eigenhandig het pontje naar de overkant. Gaat best, en een leuke ervaring!  

 

Hierna nog een lang stuk fietspad, een mooie brug over en dan terug richting Moordrecht. Het laatste kwartiertje is het eindelijk een beetje droog en rond 2 uur stap ik het startbureau weer binnen. Zoooooo, medaille in ontvangst nemen en wandelboekje stempelen, het zit er weer op voor vandaag!

Het is best gezellig, met levende muziek en ik geniet nog even na onder het genot van een kopje koffie. Dan maak ik een welgemeend complimentje voor de leuke tocht en vang de thuisreis weer aan. Het is alweer niet meer droog en onderweg gutst het weer van de regen, erg slecht zicht en dus maar erg rustig gereden. Toch een leuke dag geweest!

 

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!