11Stedentocht 2011

Dag 3 = Workum - Bolsward - Harlingen - Franeker

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En ook dag 3 breekt aan met een stralend zonnetje! Vandaag zal volgens de officiŽle papieren de "kortste" lange dag worden met 41,5 km. Maar gezien het elastieken meetlint wat ze hier gebruiken, ga ik maar uit van zo'n 43 km, kan het alleen maar meevallen!

 

Overigens ga ik vandaag alleen met het aller-noodzakelijkste op stap. Na twee dagen met m'n gewone rugzak had ik toch wel erg veel last van m'n nek en m'n schouders. Nog drie dagen zo zag ik echt niet zitten en dus heb ik vandaag alleen zo'n touwtjes-rugzakje bij me en een losse riem om m'n mobiel en ieniemieniecameraatje aan te hangen. GPS en flesje water in de hand en zo ga ik dus de volgende dagen op pad. Ik twijfel ook of ik m'n jasje gelijk al uit zal laten, maar doe dit toch nog even aan. 's Morgen kan je het nog wel gebruiken en ik kan het halverwege bij Wim in de caravan achter laten.

En zo zeggen we de brulkikkers gedag en vertrekken we naar Workum voor de 3e dag. We rijden het eerste deel van de route tegengesteld en zien de medewerkers al bezig met het inrichten van de eerste waterpost. Ik zie ook een leuke boot met de naam "Kenau" liggen en besluit daar straks een fotootje van te maken. Zowaar denk ik daar even later nog aan …

 

Bij de start staat een behoorlijke rij voor de koffie en ik heb geen zin om daar achter te gaan staan. Ik neem dus een kopje thee, maar dat smaakt me voor geen meter! Nou ja, dan maar straks ergens een bakkie doen. Om 7 uur precies worden we weer losgelaten en vertrekken we voor een heel stuk langs een watertje.  

 

We komen ook weer door leuke dorpjes, Parrega en Tjerkwerd. Ik loop het eerste stuk weer samen met Carola, maar we raken elkaar weer kwijt doordat ik hoognodig een sanitaire stop in moet lassen. Ik raak in gesprek met een paar Vlamingen omdat ik hun geel-beleeuwde vlaggetje aanzag voor de vlag van Zuid-Holland. Was gezellig, de kilometers vliegen voorbij!

Via een mooi smal fietspad eveneens langs het water arriveren we na ca. 13 kilometer in Bolsward. We zien heel veel wandelaars al terugkomen van de stempelpost en ik hou ze nauwlettend in de gaten, wellicht zie ik hier Huib en Carla al op de terugweg. En ja hoor: die twee in unisex-sponsor-pakjes gestoken wandelaars pik je er natuurlijk zo uit!

 

  Even gedag zeggen en elkaar vertellen hoe leuk en mooi en gezellig alles is. Zij slapen ook niet op de boot, toch eens vragen hoe zij dat geregeld hebben deze week! De stempelpost is Bolsward bevindt zich in een oud, ruim en heel licht kerkgebouw. Heel apart en ik geniet hier van een welverdiend bakkie koffie en fris mezelf even op in het toilet. Ook even m'n handdoekje nat gemaakt, het begint langzaam aan warmer te worden, m'n jas heb ik allang uit!

 

Verder gaat het weer, via Schettens bereiken we Witmarsum, waar de caravanrust van Ome Wim zal zijn. Vlak voor Witmarsum staat ook weer de geheime controle, m'n stempelkaart begint lekker vol te raken! Witmarsum zelf is een gezellig dorpje, er zit een muziekkorpsje te spelen en er is zowaar wat publiek.

 

Bij Wim aangekomen, zitten Marc en Carola daar, en ook Trudy, die helaas in Bolsward heeft moeten stoppen. Heel jammer, maar wel verstandig, de blaar onder haar voet begon te ontsteken en om daar nou nog 2 en een halve dag mee door te lopen is niet slim. Wim heeft pannenkoeken gebakken, njammie! Ook de even later arriverende Peterc laat het zich goed smaken …  

 

Via Arum en Kimswerd gaat het verder naar Harlingen. Ik loop nog heerlijk, ik heb nergens last van, geen blaren, geen stijve spieren, alleen iedere keer aan het einde van de dag vermoeide voeten. maar verder gaat het prima. De warmte valt ook mee, er staat een lekker windje en door het open landschap blijf je daar lekker fris bij. Alleen in de dorpjes uit de wind is het soms warm.

 

  Bij Arum staat de soeppost en dat smaakt geweldig vandaag. Ook zitten er langs de kant wat mensen die muziek maken, met accordeons, en vooral ťťn stel, dat zomaar ergens met de auto in de middle of nowhere voor ons muziek zit te maken, vind ik geweldig! Vlak voor Harlingen spot ik ook nog een mooie vogel, zoomen met dit cameraatje levert niet zo'n goede kwaliteit foto's op, maar de vogel is vereeuwigd!

 

En dan Harlingen. Eindelijk eens wat bekende plekjes voor mij. Ik zie de afrit van de snelweg, waar ik altijd afsla (ik ben eigenwijs, ik volg nooit de officiŽle route naar de boten) en de spoorwegovergang waar ik altijd overheen ga. Dan wijk ik af van m'n "autoparcours" en sla ergens rechtsaf.

 

Hť, wat hangt daar nou voor spandoek … Wat een bekende lettertjes … HJBT … En nee maar, daar zitten bij de mobiele keuken van Bart Anneke, Inger, Maud en Maaike als onverwachte supporters en meewandelaars voor de dag van morgen! Wat geweldig leuk en natuurlijk ga ik hier ff bij zitten kletsen. En even wat eten en drinken van Bart natuurlijk. Even later arriveert per motor ook Hans Steeman, gezellie al die bekenden.  

 

Na dit leuke intermezzo loop ik opgekikkerd naar de iets verder gelegen stempelpost en maak daar nog even gebruik van het toilet. Even opfrissen voor het laatste stukje en dan gaat het op naar Franeker.

 

  Maar eerst nog even een stukje door Harlingen, erg leuk en het levert prachtige plaatjes op. Dit Harlingen ken ik natuurlijk helemaal niet, als je naar de boot rijdt, rijd je toch een beetje buitenom. Er zit nog een meneer op een accordeon te spelen en dan kom ik bij de Tsjerk Hiddessluizen en zie de bekende bordjes naar de boten. De boot naar Vlieland is net weg, maar de boot naar Terschelling logt nog aan de kade. Over twee weekjes vaar ik ook weer!

 

En dan de weg naar Franeker, ik had al gehoord dat die wat saai was, dus daar stel ik me op in en och, het viel me eigenlijk best mee. Onderweg kwam ik nog door het dorpje Herbayum en daar was een restaurantje met een groot terras met heerlijke loungestoelen. Daar heb ik even van een zalig bakje koffie zitten genieten. Een meneer vertelde aan het serveerstertje dat wij "in de voorhoede van de achterste lopers" zaten en dat vond ik wel erg leuk opgemerkt, die hou ik erin!

 

Vlak hierna zaten Bart en "de meiden" weer langs de kant, maar behalve natuurlijk even een babbeltje ben ik hier niet meer gaan zitten. Ik wou nu wel naar de finish! Van dit punt was het nog ongeveer 3 kilometer en toen was ik bij de kerktoren van Franeker! Het laatste stempel van vandaag.  

 

Wim was er al en onder het genot van een drankje hebben we op de anderen gewacht, die niet zo veel achter me arriveerden. Er werd keiharde muziek gedraaid, er werd gedanst, de polonaise werd gelopen, kortom, het was een vrolijke boel!

En ook vanavond had Wim voor een heerlijke maaltijd gezorgd, was het nu de bami of de couscous deze dag? Maakt niet uit, wat het ook was, het was heerlijk en na een warme douche en het verzorgen van onze spieren doken we heerlijk ons bedje in, geen muggen en geen kikkers deze nacht, niets staat een ononderbroken nachtrust in de weg!

 

 

Klik hier voor het verslag van dag 4

 

Vergeet mijn gastenboek niet!