11Stedentocht 2011

Dag 2 = Sloten - Stavoren - Hindeloopen - Workum

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Zo, de regen voor deze week hebben we gehad en op een zonnige dag 2 brengt Wim ons 's morgens vroeg weer naar de start in Sloten. Bij de start is gratis koffie of thee te krijgen en daar maken we natuurlijk gebruik van. We begroeten Sunny, die wegens persoonlijke omstandigheden pas gisteravond is gearriveerd en wachten met de hele drom wandelaars op het startschot van vandaag.

 

Ik ben zowaar ook een paar RWV'ers tegengekomen, Koos v.d. Maden gisteren al bij de finish en vanmorgen loop ik Chiel Ketting tegen het lijf. Hij weet te vertellen dat ook Huib en Carla er zijn en die hoop ik van de week dus ook nog even te zien.

Klokslag 7 uur mogen we weer op pad en samen met Carola zet ik er de eerste kilometers flink de pas in. We lopen iets minder achteraan dan gisteren en och, dat is ook weer leuk, zo in een sliert wandelaars. Maar bij de eerste waterpost loopt Carola door en neem ik toch even een bekertje drinken en daarna kan ik haar niet meer inhalen, temeer niet daar ik ook even een hoognodige stop in de struiken moet inlassen.

 

We krijgen vanmorgen een heel stuk bos voorgeschoteld, kijk, dat hadden ze niet gezegd! Wat moet ik nou in een bos in Friesland! Maar vandaag is het wel lekker lopen in de schaduw en hoewel ik de uitzichten een beetje mis, is het toch heerlijk lopen. Verdwalen hoeven we in ieder geval niet, want ook in de bossen is de bepijling uitstekend!  

 

Na precies 10 kilometer staat daar midden in het bos een uitnodigend bankje, naast twee dixi's en ik besluit om hier maar even een rust in te lassen. 10 kilometer vind ik een mooi punt. Ik eet een boterhammetje en drink een beetje van m'n granberry-energiedrankje en tegen de tijd dat ik op wil stappen, zijn de dixi's onbezet. Mooi, kan dus ook in n moeite door!

Vlak na deze stop word ik ingehaald door Marc en Wilma, maar die gaan vlak daarna rusten bij de officile koffiepost op 12 km en tja, die zit voor mij wel erg kort op de vorige rust. Ik loop dus door en na nog een stukje bos komt er een onverwachte post van de organisatie waar iedereen getrakteerd wordt op een stukje oranjekoek ter ere van het 65 jarig jubileum dit jaar.

 

  Heel toepasselijk zitten we hier in totaal op ca. 65 kilometer en ik zet de gezellig uitziende doos met oranjekoekjes uitgebreid op de foto. Ik laat het me ook goed smaken trouwens, echt lekker, met slagroom en puddingvulling. Njammie!

 

Verder gaat het weer richting Stavoren en ik weet uit de verhalen dat we daarvoor zo'n 6 kilometer over de dijk moeten wandelen. Ik zie inderdaad in de verte de wandelaars op de dijk lopen en vlak voordat ik zelf de dijk op moet, ga ik nog even lekker in het gras bij een EHBO-post zitten. Ik ben hier op 20 km, dus een tweede korte rust past mooi in het schema, ik heb gehoord dat Wim in Stavoren staat en dat ligt op ongeveer 28 km.

En dan de dijk: da's puur genieten! Strak blauwe hemel, lekker windje, gezellig zonnetje, uitzicht over het water aan de ene kant en over de weilanden aan de andere kant, koeien als publiek, helemaal mijn ding hier! Maar ik kan me indenken dat het met wind tegen en regen in je gezicht bar en boos moet zijn! Ben wel blij met het weer van vandaag, door de wind is het heerlijk en niet te warm.

 

Midden op de dijk staat ook de geheime controle van vandaag en hier krijg je een vreemde combinatie te eten: roggebrood met kaas en daarbovenop een beschuit! Beschuit vind ik veel te droog tijdens het lopen, dus ik vraag alleen om roggebrood en ook dat is geen probleem. Bij een enorm stenen monument (Rode Klif) eet ik het roggebrood op en probeer tegelijkertijd duizenden muggen van m'n lijf te houden. Brrrrrrr, ik t zelfs muggen!  

 

Ik ga er dus ook maar gauw vandoor en na nog een stukje dijk, bereiken we de eerste stempelpost van vandaag: Stavoren. Ook weer een heel leuk stadje, maar het duurt wel een tijdje voordat we eindelijk bij de post zelf zijn. Ik ga niet zitten, want ik weet dat Wim hier ook ergens staat en het is veel gezelliger natuurlijk om daar even te gaan zitten.

En ja hoor, vlak bij het haventje, waar ik uitgebreid het Vrouwtje van Stavoren op de foto zet, staat de inmiddels vertrouwde caravan. H, ff zitten, koffie en Wim heeft zowaar pannenkoeken gebakken! Ik ben echt in een hongerige bui vandaag, want ook de pannenkoek gaat erin als koek!

 

  Papa en mama Sunny zitten trouwens ook bij Wim en het blijkt dat ik ze vanmorgen ergens bij een hotel al voorbij gelopen was, niet wetend dat het de ouders van Sunny waren! We maken nu dus eindelijk eens kennis. Marc was zo'n beetje gelijk met mij in Stavoren en tegen de tijd dat ik weer op wil stappen komt Wilma aanlopen. Zij heeft een medewandelaar die er nogal doorheen zat op sleeptouw genomen, hij zal hierin Stavoren uitstappen. Wilma en ik kletsen even bij, maar dan ga ik er toch weer vandoor.

 

Het stuk naar Hindeloopen gaat niet meer langs het IJsselmeer, maar wat meer door het binnenland, de wind valt een beetje weg en ik vind het een behoorlijk warm stuk. Een klein dipje ligt op de loer, maar gelukkig komen er wat fietsers langs en die zijn zo enthousiast en wensen ons ook zo welgemeend succes dat ik er gewoon weer van opknap! Wat leuk, eindelijk eens geen chagrijnige fietsers!

Hindeloopen is ook weer een leuk oud stadje, met veel water, beetje Giethoorn-idee. Er hangen gedichten over 100 jaar Elfstedentocht en als ik bij de stempelpost kom, blijkt die bemand en bevrouwd te zijn door dames en heren in echte Hindelooper klederdracht. Leuk en mooi voor op de foto natuurlijk!

 

Over een eindeloos fiets- en schelpenpad gaat het daarna richting Workum, het eindpunt voor vandaag. De toren in de verte wil maar niet dichterbij komen en ik vind het eigenlijk wel mooi geweest, ik ben het een beetje zat voor vandaag. Maar ja, die kilometertjes moeten toch gemaakt worden natuurlijk en uiteindelijk loop ik langs een mooie molen Workum binnen.  

 

Dan nog best een heel eind naar het centrum, waar bij de kerk de stempelpost is. GPS blijft staan op 45,93 kilometer, toch weer een stukje langer dan beloofd voor vandaag! Wim en papa en mamma Sunny zijn ook present en de n na de ander druppelt binnen en zo bieren we met z'n allen nog even lekker na. Helaas gaat het met Trudy niet zo goed, een kokkert van een blaar onder haar voet ziet er niet goed uit. Ze is evenwel nog wel optimistisch en wil morgen gewoon starten.

We rijden naar de camping, waar we vandaag een prachtig plekje hebben naast een vennetje vol met kikkers. Wisten jullie dat kikkers 's nachts niet slapen? Nou, wij wel nu! Na een lekkere douche en een wederom heerlijke maaltijd duiken we ons bedje in en worden in slaap gewiegd door de tonen van het kikkerconcert.

 

 

Klik hier voor het verslag van dag 3

 

Vergeet mijn gastenboek niet!