11Stedentocht 2011

Dag 1 = Leeuwarden - Sneek - IJlst - Sloten

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En dan is het zover! Vandaag gaan we van start voor de 1e dag! Na de muggerige nachtrust zitten we een beetje slaperig aan het ontbijt, waar ik mezelf dwing om een bakje yoghurt met strooisel te eten. Ik ben helemaal niet zo'n ontbijter, maar ja, met een krachttoer als dit voor de boeg moet ik wel een beetje goed eten natuurlijk!

 

Ruim op tijd vertrekken we naar Leeuwarden, waar we af en toe een auto zien, maar beslist geen file! In feite is het zo rustig dat Wilma uitroept dat "het in Veenendaal drukker is 's morgens dan hier in Leeuwarden"!

In de Harmonie waar de start is, is het gezellig druk en hier ontmoeten we ook Marc en Carola en in de drukte zie ik toch kans om Jannie te vinden, maar Appie heb ik niet kunnen ontdekken. We drinken een kopje koffie, dat gratis verstrekt wordt (keurig hoor!) en we bezoeken natuurlijk nog even het toilet.

 

Dan houdt de voorzitter zijn toespraakje en worden we weggeschoten door een Hoge Leeuwardense Piet. We mengen ons niet in de drukte, maar wachten de grote meute even af en door het nemen van een groepsfotootje en een beetje gehannes met m'n rugzak, vertrek ik zowat als allerlaatste. Dat geeft me wel de kans om een leuke foto te maken van de wandelaars aan de overkant van het water.  

 

Even later vinden we aansluiting met de grote groep wandelaars, doordat die staan te wachten voor een open brug. Het blijkt dat hier de slaapboten voorbijvaren op weg naar etappeplaats Sloten en ik vraag me af of die boten niet een kwartiertje later hadden kunnen vertrekken als de wandelaars de brug gepasseerd waren!

Direct nadat we Leeuwarden uit zijn hebben Trudy en ik dringend een sanitaire stop nodig en we duiken het natte gras in. Het is inmiddels ook opgehouden met zachtjes regenen en we wurmen ons in onze poncho's. Door al dit gedoe lopen we opnieuw helemaal in de achterhoede en dat zal zo'n beetje de rest van de dag zo blijven. Ik haal slechts sporadisch iemand in. Maar dat wist ik van tevoren, 11Stedenwandelaars zijn "snelle" wandelaars!

 

We komen door dorpjes met leuke namen (m'n plaatsnaambordenverzameling zal deze week enorm uitgebreid worden) en passeren ook weer de hilarische spoorwegovergang: Wacht tot het rode licht gedoofd is, er kan nog een trein komen … op een enkelspoor! En hoewel ik op dit eerste stuk door de regen weinig foto's maak wurm ik hier natuurlijk even de camera voor onder de poncho uit!

 

Wilma, Marc, Carola, Nollie en Trudy lassen even een peukpauze in een bushokje in, maar ik loop alvast door, hun tempo ligt toch net iets te hoog voor mij en zo halen ze me wel weer in. We passeren Weidum, waar de camping van afgelopen nacht is, en ik maak m'n eerste foto van een kerk op een terp.

Op 15 km zit in Easterwierrum de eerste rust van de organisatie en hier is koffie en appelgebak te krijgen. Appelgebak hoef ik nog niet, maar de koffie gaat er wel in natuurlijk! Ook is hier een toilet en omdat ik tot de laatste lopers hoor, is het niet druk. Fijn!

Verder gaat het weer, het is inmiddels droog geworden en het volgende punt om naar uit te kijken is de mobiele rust van "Ome Wim". In de omgeving van Scharnegoutum staat daar de bekende caravan. Wim heeft het er deze week ongelooflijk druk mee: 's morgens ons wegbrengen, dan de caravan opbreken, onderweg een rustpost verzorgen, caravan op de volgende camping zetten, boodschappen doen, ons weer ophalen, eten maken, slapen, ontbijt maken, ons wegbrengen etcetera etcetera.

 

Na deze stop gaat het dan op naar Sneek (Snits) voor de allereerste stempel. We zitten hier op ongeveer 27 kilometer en zijn daarmee dus over de helft. Naast de stempel op de kaart laat ik ook een stempel in m'n wandelboekje zetten. Ik heb nog precies 4 blaadjes in m'n boekje, dan kan de laatste dag mooi in een nieuw boekje gestempeld worden!  

 

Buienradar geeft geen regen meer aan voor de komende tijd, dus ik prop m'n poncho (zo'n weggooiding) in een vuilnisbak en ga zonder verder. Helaas passeer ik nergens het plaatsnaambord van Sneek, jammer hoor, Leeuwarden heb ik ook al gemist … Gelukkig is daar wel het bord van IJlst (Drylts), vrij snel na Sneek. En stempel nummer 2 is dus ook in da pocket!

 

  IJlst vind ik een schattig stadje, Sneek vond ik eigenlijk een beetje te druk en te groot, hoewel er een prachtige stadspoort stond! En na IJlst gaan we dan de beruchte lange wegen door het eindeloze Friese platteland op. Ik loop te genieten, eindeloos om je heen kijken, prachtige wolkenluchten en toch nog af en toe een leuk dorpje.

 

Op dit punt staat ook de dagelijkse "geheime" controle, waarvoor je ook een stempeltje op je kaart krijgt en waar wat te eten en te drinken wordt aangeboden. Er zijn onderweg ook waterpunten en een post waar een flesje energiedrank wordt aangeboden. Ik persoonlijk vind de verzorging onderweg prima, niet overdadig, maar voldoende en op de juiste plekken aangeboden!

We komen in de Hommerts, volgens de 11Stedenveteranen onder ons de laatste rustmogelijkheid en inderdaad doe ik hier nog even een bakkie en bezoek natuurlijk even kamertje 100. Ik zit nog even samen met de anderen op het terras, maar ga er dan weer vandoor voor het laatste stuk.

Dat is 12 kilometer rechtdoor, met één bocht naar rechts, heb ik me laten vertellen en ik beloof mezelf na 6 kilometer een eigen rustmomentje. En zie: na precies 6 kilometer staat daar een aardige mevrouw met een autootje met 4 stoeltjes ernaast! Ik krijg nog een snoepje aangeboden en we maken even een praatje. Leuk hoor, zo'n onverwachte rust!

 

Niet lang daarna komt eindelijk de afslag naar rechts en daar is nog een waterpost van de organisatie met een dixi. Geweldig! Marc en Wilma hebben me hier inmiddels ingehaald en gaan in eigen tempo het volgende stuk in: even onverhard een graspad door een weiland heen. Gelukkig duurt dit niet te lang en mogen we al gauw het asfalt weer op.  

 

En dan eindelijk, eindelijk, eindelijk is daar Sloten (Sleat) na inderdaad een eindeloze weg. Klein Duimpje blijft staan op 49,18 km en het is rond 6 uur. Ik heb dus een uur speling en ik ben best tevreden over mezelf!

Wim is ook gearriveerd in Sloten en met z'n allen drinken we nog wat na op een verwarmd terras, lekker met een deken over onze benen. Daarna een klein stukje lopen naar de auto en dan een klein stukje rijden naar de camping. Terwijl Wilma en ik een heerlijke douche nemen, maakt Wim een heerlijke maaltijd klaar. Wim mag in een gouden lijstje van mij! We maken alvast onze spulletjes voor de volgende dag klaar, drinken koffie, verzorgen onze spieren en dan duiken we ons (dit keer muggenvrij) bedje in.

 

 

 

Klik hier voor het verslag van dag 2

 

Vergeet mijn gastenboek niet!