GPS-wandeling in IJzendijke

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Eigenlijk had ik voor vandaag een stukje van het Voornepad gepland, maar daar had ik toch niet zoveel zin in. Ik heb al zo vaak hier in de buurt gelopen, dat ik iedere scheefliggende straatsteen ken! Ik ben dus weer eens op mijn geliefde www.gpstracks.nl wezen kijken en vond een tochtje in IJzendijke in Zeeland van 20 km.

 

Mooi, maar waar in hemelsnaam ligt IJzendijke? Al gauw bleek dat op een voor mij geheel onbekend stukje Zeeland te liggen: Zeeuws Vlaanderen. Hoewel ik vroeger vrij vaak met de boot naar Terneuzen ben geweest voor familiebezoek, is de rest van Zeeuws Vlaanderen voor mij ontontgonnen terrein.

Mooi dus om daar eens verandering in te brengen. Het is wel een pittig stukje rijden, 120 kilometer en natuurlijk heen en terug door de Westerscheldetunnel à raison van € 4,90 per keer. Maar goed, het weer was vandaag een beetje wisselvallig, er stond veel wind, dus in een langere afstand wandelen had ik absoluut geen zin en een tochtje door het Zeeuwse landschap vind ik altijd mooi. Rond half 11 (jaaaaaaa, ik had lekker uitgeslapen) vertrok ik dus richting zuiden.

Het eerste stuk is natuurlijk bekend terrein: Ouddorp, de Haringvlietdam, Port Zélande en de Zeelandbrug (altijd imposant, die brug!). Na de Zeelandbrug gaat het richting Westerscheldetunnel en kom ik de eerste onbekende plaatsnamen tegen. Bij de tunnel aangekomen rij ik de rij voor creditcards in, maar realiseer me dat ik dat ding niet in m'n wandelspullen heb zitten. Op het allerlaatste nippertje wissel ik van rij en betaal contant aan de kassa.

 

Daarna is het een kwestie van BramBram volgen en ik geniet van het mooie uitzicht over een plat, leeg en uitgestrekt land. Weer helemaal mijn ding hier! Zonder problemen bereik ik IJzendijke en parkeer m'n auto in één van de laatste straatjes van het dorp. Kijk, daar staat een dixi! Dat komt mooi uit voor nu en straks ook voordat ik aan de terugweg begin.  

 

En dan aan de wandel en dat is vanaf de allereerste minuut weer puur genieten! Zoals ik uit de auto al zag, is dit weer helemaal m'n favoriete landschap, polders en weilanden zover als je kunt kijken! De boerderijen worden hier omgeven door werkelijk enorme lappen grond en de boerderijen zien er ook een beetje "on-Hollands" uit. Ik kan het verschil niet precies onder woorden brengen, maar het ziet er echt anders uit dan in de rest van Zeeland, vind ik.

Misschien zijn hier wel al invloeden van België zichtbaar, tenslotte is Zeeuws Vlaanderen geen eiland, maar eigenlijk de bovenkant van België. Ik weet nog wel dat de mensen waar ik vroeger bij in Terneuzen kwam wel eens zeiden dat ze geografisch gezien beter bij België konden horen dan bij Nederland!

 

  Het weer is redelijk, het is de hele tocht droog geweest, met wel af en toe heel dreigende donkere luchten en er stond een enorme wind. In het begin had ik die mee en vooral als je over wegen liep met hoge bomen aan weerszijden was het ruisen van de bladeren een machtig mooi geluid! Op de laatste paar kilometers begon de zon steeds meer door te komen en was het landschap nog een tikkeltje mooier. De temperatuur was wel goed, ik heb al heel gauw m'n jasje uit gedaan.

 

Ik kom door leuke dorpjes als Driewegen, Biervliet (dacht vroeger dat dat bij ons in de buurt moest liggen, net als Hoogvliet, Heenvliet en Geervliet …) en Pyramide. In Biervliet zit ik ongeveer op de helft en hier is in het centrum een aardig eetcafé. Ik ben de enige bezoeker en de koffie met een tosti staat dan ook snel voor m'n neus. Een stempeltje hebben ze niet, maar ik krijg wel een visitekaartje voor in m'n wandelboekje.

Ook de rest van de middag ben ik bijna niemand tegengekomen, één nordic walkster en 4 fietsers, je bent hier echt "alleen op de wereld" lijkt het wel! Gelukkig zijn er ook weinig waakhonden bij de boerderijen, daar heb ik het nooit zo op, maar ik heb maar 2 maal een hond horen blaffen en die zaten gelukkig achter een groot hek!

En natuurlijk had ik het laatste stuk de wind pal tegen en dat was op een lange, lange weg met hoge bomen hard werken, maar toch ook heerlijk uitwaaien! De kerktoren van IJzendijke kwam hier weer in zicht en ik vond het gewoon jammer dat het er al weer bijna op zat. Het allerlaatste stukje had ik weer even de wind in de rug en ik vlóóg het dorp binnen.

 

Dat zag er gezellig uit in het inmiddels helemaal doorgekomen zonnetje en ik bleef even stilstaan om uitgebreid een leuke muurschildering op de foto te zetten, een "out of bound" in het echt. Dwars door het centrum loop ik terug naar Pandaatje en m'n GPS blijft staan op 20,09 km. Geweldig tochtje geweest!  

 

De terugtocht naar huis verloopt ook voorspoedig, er staan zelfs geen weekendfiles en rond een uur of 7 ben ik weer terug. Wel ging op het allerlaatst de Calandbrug nog vlak voor m'n neus open, toen was ik wel blij dat ik nog even van die dixi gebruik had gemaakt …

Ik heb me voorgenomen om beslist eens een wat langer verblijf In Zeeuws Vlaanderen te plannen en het land te verkennen met B&B's, wandeltochtjes en autoritjes. Lijkt me een leuk vakantieweekje ergens in het najaar of volgend jaar voorjaar, dicht bij huis en toch een beetje buitenlands!

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!