De Poldertocht in Oud-Beijerland

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En weer een heerlijk poldertochtje vandaag! Dit keer in Oud-Beijerland, georganiseerd door wsv Beijerland en één van de weinigen die hun tocht gewoon "Poldertocht" durven noemen! Het was vanmorgen zowaar een beetje mistig, ik moest de ruiten van m'n Pandaatje wissen, de bloemetjes in de tuin zullen daar ook wel blij mee geweest zijn.

 

Je mocht vandaag al om 7 uur starten, maar omdat ik vandaag de 30 ging doen, ben ik ietsje later gegaan, het plan was om 8 uur te starten. En dat is redelijk gelukt, om kwart over 8 ging ik op pad, na ingeschreven te hebben met beloning (leuke beloningen, je kon kiezen tussen twee standaardjes of een parapluutje).

Op de één of andere manier heb ik deze tocht heel weinig gelopen, er was altijd wel iets anders, maar toen ik door een dorpje kwam dat Zinkweg heette, begon er toch een lampje te branden, helemaal toen ik een bordje zag staan naar de voetbalvereniging Zinkwegse Boys. Volgens mij heb ik daar een keer gerust. En ja hoor, thuis even opgezocht: in 2002 heb ik deze tocht ook gelopen en inderdaad gerust bij Zinkwegse Boys. M'n geheugen is nog prima in orde!

Vandaag zou de eerste rust op 11 km zitten in Café De Drie Linden en na een paar straatjes in Oud-Beijerland zelf volgden er fijne lange polderwegen. Het uitzicht over de weilanden was natuurlijk weer prachtig, hoewel het vandaag niet helemaal helder was, het bleef een beetje heiig in de lucht. Wel beloofde het weer een warme dag te worden, m'n jasje had ik al heel gauw uit!

 

Café De Drie Linden bleek in het dorpje Zuidzijde te zitten en had aan de achterkant een heerlijk terras met veel tafeltjes in de schaduw van grote parasols. Op een groot bord stond weer eens een aanbieding van koffie met appelgebak en ik kon er weer eens geen weerstand aan bieden. Het smaakte weer prima!  

 

In het stuk naar de 2e rust, die op 21 km zou zitten, zat wel een heel lange weg. Nou heette die weg ook Langeweg, dus zo gek was het niet, maar het was wel een heel eind. En de weg was nog eens kaarsrecht ook, dus je kon precies zien hoe lang je nog moest. Ben blij dat ik van polders hou, bosliefhebbers vinden dit niet leuk ben ik bang …

Maar uiteindelijk kwam ik toch aan het eind van de Langeweg en daar volgde een mooi stuk over de Spuidijk en door het Spuipark. Heerlijk een beetje in de schaduw, want daar had het op de Langeweg aan ontbroken. In dit park zag ik ook de eerste berenklauwen in bloei staan, immense bloemen zijn dat toch!

 

  We kwamen weer in Oud-Beijerland en liepen door een stukje oud dorp en langs het haventje. Zag er gezellig uit. Hierna volgde een lang fiets/voetpad langs het water en ik zag diverse bordjes staan naar de Beerenplaat. Wandelbeer in jubelstemming, maar helaas, wij gingen de andere kant op.

 

Bij Zalmvisserij Klein Profijt zat de tweede rust en ook hier ben ik lekker in de schaduw gaan zitten. Kopje koffie en even m'n handdoekje nat gemaakt om straks in m'n nek te leggen, het begon toch wel errug warm te worden en ik was blij dat ik geen 40 of 50 had gekozen vandaag!

Hierna liepen we met een hele grote boog dwars door de polder weer terug naar Oud-Beijerland, maar we kwamen eerst nog door een dorpje met de onwaarschijnlijke naam Goidschalxoord. Leuk voor m'n plaatsnaambordenverzameling! Ook zagen we onderweg nog een hele zwerm parachutisten uit een vliegtuig springen en naar beneden dwarrelen, zij liever dan ik!

Op bijna 28 km zat er nog een derde rust en hoewel we hier nog maar 3 kilometer hoefden, ben ik toch even op het terras gaan zitten met een ijskoude cola. Al dat water begon me een beetje te vervelen. Ook heb ik hier m'n handdoekje even opnieuw nat gemaakt en toen op voor het laatste stukje.

 

Na nog een lange weg liepen we door hetzelfde parkje als waar we vanmorgen door gekomen waren. Ik moest een paar op brood beluste eendjes teleurstellen en toen was ik weer terug in het startbureau. Ik heb maar weer even met complimentjes gestrooid, want het was vandaag alweer een prima tocht, leuk parcours, goed gepijld, prima rusten, kortom een poldertoggie om aan te bevelen!  

 

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!