De SDS Lentetocht

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Leuk, dacht ik! Een tochtje in Rijswijk, daar heb ik tenslotte m'n hele jeugd doorgebracht en ik verheugde me op het terugzien van bekende plekjes. Ja, mis dus, behalve de eerste paar honderd meter zijn we niet in Rijswijk geweest, maar voerde het parcours helemaal door Den Haag!

 

En ja, ook in Den Haag zijn er bekende plekjes, zoals de Pieter Langendijkstraat waar we langs kwamen. Daar woonde Tante An, de zuster van m'n vader en daar heb ik dus als kind heel wat tijd doorgebracht. Leuk om terug te zien. Ook het Zuiderpark was een brokje jeugdsentiment, hoewel ik dat veel kleiner vond dan ik me herinnerde.

Voor de rest kon de tocht me niet bekoren. Hoewel men goed z'n best had gedaan om groene stukjes Den Haag op te zoeken, bleef het toch overwegend een stads parcours. De routebeschrijving had bijna 300 aanwijzingen voor 40 km, dus het was een vreselijk bewerkelijk parcours.

 

En zoiets moet dan ook goed gepijld zijn, anders ga je geheid de mist in. En aan die bepijling schortte het ook af en toe. Op de stoepen en straten was over het algemeen wel goed gepijld, maar in de parken ging het regelmatig mis. En zie dan maar eens tussen die bijna 284 aanwijzingen te vinden waar je precies bent!  

 

Resultaat was dat er best wel veel mensen liepen te dwalen en ik was blij dat ik in ieder geval een klein beetje de weg ken in Den Haag, dan wist je zo'n beetje welke richting je op moest.

Verder stond er in de routebeschrijving een nogal kwalijke rekenfout, na 16 km nam de cumulatieve afstand opeens af met 3 km en sprong weer terug naar 13 km. Zo wordt het wel een erg lange 40 natuurlijk! Gelukkig (zou je bijna zeggen) klopte de afstand ook op andere punten niet met de beschrijving, zodat de totaalafstand wel redelijk uit kwam.

 

  De rusten zaten wel goed verdeeld, hoewel ik de 2e rust iets te vroeg vond zitten op een 40. Die heb ik dus bewust overgeslagen en heb in plaats daarvan een lekker terrasje uitgezocht in Kijkduin. Als je een beetje uit de wind ging zitten was het heerlijk buiten in het zonnetje!

 

Het stuk tussen de 20 en de 30 km vond ik nog wel het leukste van de tocht, met de minste woonwijken. Op ongeveer 33 km maakten we nog een lusje door een park wat helemaal niet gepijld was en samen met twee dames die achter me liepen las ik dus de routebeschrijving. Dat ging in de trant van: op Y-splitsing linksaf, op 4 sprong rechtdoor, op Y-splitsing rechts aanhouden, op 3 sprong rechtsaf enzovoorts. Hoor ik achter me opeens de ene dame tegen de andere zeggen: en dan moeten we op de EISPRONG naar rechts. We hebben met z'n drieŽn in een deuk gelegen.

 

Na nog een graspad evenwijdig met de lange Erasmusweg ging het weer richting Rijswijk, waar nog een onduidelijke lus bij de van Vredenburchweg was gepland. De bepijling was vaag en ik had er eigenlijk ook niet zo'n zin meer in, dus ben ik rechtdoor overgestoken naar het startbureau. Kan hooguit een paar honderd meter gescheeld hebben en ik vond dat ik wel genoeg gekronkeld had vandaag!  

 

Wat mij betreft beslist geen tocht om nog een keer te doen, maar 's avonds bij de RWV barbecue hoorde ik van Corina dat zij het juist een hele leuke tocht had gevonden, smaken verschillen! Maar goed, de 40 km zijn toch weer in da pocket!

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!