De Leeuwenmars

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Na gisteren de 25 in Maassluis stond voor vandaag eigenlijk de 40 km in Boven-Leeuwen op het programma. Die tocht had ik al eens gelopen in 2006, met heel slecht weer toen, wat wel heel spectaculaire donkere luchten opleverde. Het bleek echter dat Wilma en Ilonka hier voor de 30 gingen en och, dat leek me ook wel leuk!

 

Niet zo heel vroeg starten was de bedoeling, kwart voor 9 koffie en rond negen uur weg. Dus kon ik op m'n gemakje tussen kwart over zeven en half acht weg, want het was toch nog wel ruim 100 kilometer rijden. Het was weer een prachtige ochtend, de zon scheen volop, maar er stond wel erg veel wind.

Keurig op tijd (5 over half 9) was ik ter plekke, maar tjonge jonge, wat stond het al vol met auto's! Da's toch wel een nadeel van later starten, vind ik! Maar goed, een eindje verderop vond ik natuurlijk nog een mooi plekkie en tegen kwart voor 9 was ik op tijd voor de koffie in het startlokaal.

Wilma en Ilonka zaten al aan de koffie en terwijl ik inschreef (met beloning, ik heb nog geen medaille van hier) haalde Wilma koffie voor me. Inmiddels arriveerde ook Marc Link, die had ik onderweg van het parkeerterrein naar de start al gezien, maar we konden hem niet overhalen om samen met ons de 30 te gaan doen. Hij ging voor de 20 km.

 

Om de routebeschrijvingen moesten we erg lachen, We hadden al gehoord dat deze met gemak op een A5-je pasten en ja hoor: het was Ťcht een A-5je. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat alle aanwijzingen achter elkaar door waren geschreven, hadden alle punten onder elkaar gestaan dan was het met gemak een A-4tje geweest. De routebeschrijving van de 20 km voor Marc was helemaal hilarisch …  

 

  En daar gingen we dan op pad, de 20 en 30 splitsten direct voor de deur al en zo wuifden we Marc gedag en liepen wij door Boven-Leeuwen richting de Waalbandijk. Die mochten we een heel eind volgen, sommige mensen vinden zoiets saai, wij daarentegen hebben heerlijk lopen genieten van alles wat we onderweg zagen. Een monument voor een watersnoodramp, drooggevallen woonboten en een straatnaambordje wat precies aangaf wat we aan het doen waren!

 

Bij Beneden-Leeuwen gingen we de dijk af en kijk, vlak daarna zat er een onverwachte rust! Fijn even een toiletje en een bakkie koffie, terwijl Wilma al aan de soep ging. Het weer was goed genoeg om lekker buiten te zitten en mijn jasje hing ik maar weer aan m'n rugzak.

Het stuk naar de rust die wel op de route stond kwam me bekend voor van 5 jaar geleden. Een eindeloos fietspad langs een Provinciale Weg. Althans, dat dacht ik, maar dat viel zo ongelooflijk mee, voor ik het wist waren we bij de Henricus Hoeve.

 

Een koe die daar uit een raampje stond te kijken werd reddeloos verliefd op mij en ik weet nu dus ook hoe ruw een koeientong aanvoelt. Deze rust zat op 8,5 km en we gingen hier maar niet zitten, het was wel heel erg snel na de vorige rust.  

 

Verder dus maar weer, over heerlijke polderwegen, langs weilanden en akkers, velden vol boterbloemen, leuke weidebeesten zoals koeien, schaapjes en paarden, bomen vol bloemen, boerderijen waar de was buiten hing, leuke dorpjes en dat alles overgoten door een vrolijk zonnetje. Het enige wat jammer was, was de harde wind, die had wel een tandje lager gemogen.

De volgende rust zat op 18,5 km in Horssen en daar namen we even ons gemak ervan. Wat te drinken en te eten en toen bleek dat de rust om 1 uur dicht ging vanwege een besloten feest. Zeker van de 40 km moesten hier nog een flink aantal wandelaars komen, maar er viel niets aan te doen, de bemanning van het dorpshuis vertelde dat ze het duidelijk aan de organisatie hadden verteld. Wij waren dus blij dat we nog net op tijd waren!

 

  Hierna zou het dus nog 11,5 km zijn en ik had mezelf rond de 24 km een aardig bankje of zoiets beloofd. Maar eerst komen we nog langs een stuk wat ik me ook nog herinner van verleden keer. Allemaal bruggetjes met tegenstellingen in de leuningen geschreven. Hoog en laag, heen en weer, wind en water en nog veel meer die ik alweer vergeten ben. Het is lastig om dit op de foto te zetten, maar bij eentje is het toch gelukt doordat de schaduw op de grond meewerkte.

 

Verder komen we ook de leukste straatnamen tegen, naast dat Bikkelen van vanmorgen hebben we Gemeentje gezien, de Pannekoeksestraat en Langstuk. En dan zijn er nog mensen die dit een saai parcours noemen! Haha, wij komen ogen tekort!

Precies op het moment dat ik er een beetje aan toe ben is daar een benzinestation waar we even wat koels te drinken kopen en de sleutel van het toilet bemachtigen. Ilonka gaat in meditatie, en Wilma en ik vragen ons af of ze dat doet om de benzineprijzen naar beneden te krijgen …

Na deze allerlaatste stop gaan we nog door het dorpje Druten en dan gaan we de Waalbandijk weer op voor het laatste stuk terug naar Boven-Leeuwen. Een prachtige dijk met grote bochten, aan de linkerkant velden vol boterbloemen en aan de rechterkant de Waal.

 

Schitterend en omdat ik zo dol ben op boterbloemen maakt Wilma een foto van me terwijl ik tussen de blommetjes lig. Daarbij kom ik nog vol met m'n hand in een distel terecht, au au au! Op mijn beurt maak ik een foto van Wilma en Ilonka, iets hoger afstekend tegen de blauwe lucht.  

 

En dan gaan we Boven-Leeuwen weer in, na nog wat gymnastische toeren voor een sanitaire stop. Het dorp lijkt me nog net zo lang als verleden keer, of is dit gewoon m'n laatste 2 kilometersyndroom? Maar daar is dan toch de finish en de route blijkt prachtig aan de maat te zijn: 29,83 km!

Afmelden, boekje stempelen (prachtige grote stempel), medaille in ontvangst nemen en dan met z'n drieŽn nog van een heerlijk koel drankje genoten. Het was weer een geweldige dag en wij zijn het dus zee beslist niet eens met degenen die dit een saaie tocht vinden! Verder was er ook uitstekend gepijld, enig minpuntjes was eigenlijk de rust die vroeg dicht ging, maar wijzelf hadden daar dus geen last van.

Volgend jaar gaat deze dus gewoon weer op de kalender en misschien dan zelfs voor 2 dagen, want dan kreeg je een leuk vaantje en dat heb ik eigenlijk liever dan een medaille, hoewel die wel erg mooi is. Het was dus weer een puike dag! Ook Wilma heeft vandaag foto's gemaakt, klik hier voor haar album.

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!