Jubileumtocht ZWB

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  Dit weekend was de jubileumtocht van de Zeeuwse Wandelbond ter ere van haar 50-jarig bestaan. Je kon zowel zaterdag als zondag lopen en beide dagen was er een verschillend parcours. Jammer dat het net in het weekend van de Voetstappentocht was, anders was ik beslist beide dagen gegaan! Maar goed, één dagje op zondag is ook leuk!

 

Om half 8 mocht je starten en tja, ik start nu eenmaal graag vroeg dus ik moest weer op een onmogelijk tijdstip m'n bed uit. In het donker op weg en wederom was ik getuige van een prachtige zonsopkomst. Lekker bijtijds in Kruiningen en ik kon nog vlak voor de deur parkeren.

Inschrijven kostte dit keer niks: als lid van de Zeeuwse Wandelbond had ik een bon voor gratis deelname gekregen. Een routebeschrijving was er niet, wel kon je bekijken op hoeveel kilometer er een rust zou zitten. Voor de 25 was dit op 9 en 20 km. Mooi! Uit ervaring weet ik dat dat hier best gaat, lopen zonder routebeschrijving, er is altijd erg goed gepijld.

Rond half 8 ga ik op pad en allemachtig, wat is het dat eerste uurtje nog koud! De zon schijnt wel, maar heeft zo vroeg op de ochtend nog geen kracht en zo loop ik echt een beetje te blauwbekken! Ik moet dan ook best wel lachen als we op een gegeven moment de Noordpoolweg op moeten. Hoe toepasselijk!

 

Het parcours is weer helemaal naar m'n zin, heerlijk lange polderwegen langs weilanden en boerderijen. Bloesembomen staan hier ook volop en ik loop weer druk te fotograferen. Na een tijdje komen we aan in Yerseke, leuk voor m'n plaatsnaambordenverzameling. Van school weet ik nog van oesters en mosselen maar voor de rest was Yerseke volslagen onbekend terrein voor mij!  

 

De route voert langs de mossel- en oesterbedrijven, over de kades en langs de havens. Een heel leuk stukje en ik kom op plaatsen waar ik niet zo gauw op m'n eigen houtje naar toe gelopen was. De temperatuur is inmiddels wat beter geworden, de zon staat hoog aan de hemel, dus dit is eventjes heerlijk toeristisch genieten!

De eerste rust zit ook in Yerseke, in een grote kantine bij een camping. Beetje vroeger dan 9 km, ik zit hier op 8,26. Kniesoor die daar op let. Genietend van een lekker bakkie koffie bekijk ik de mooie muurschilderingen van Antwerpen en een grote zeilboot. De kastelein vertelt dat deze gemaakt zijn door een vaste campinggast, die een tijdje geleden is overleden.

Net als ik weer op pad wil gaan komen daar Klaas en kleindochter Marjolein binnen, zij lopen de 30, Marjolein is hard aan het trainen voor de 4Daagse, die zij dit jaar als 11-jarige voor het eerst mag lopen. Ben ik niks bang voor, die haalt het wel!

 

  En nu komt er werkelijk een prachtig stuk, eerst langs de Oosterschelde, met uitzicht op de Zeelandbrug in de verte, en daarna langs het natuurgebied Yerseke Moer. Tjonge, jonge, wat is dat geweldig lopen! Eindeloze smalle wegen, weilanden om je heen zover als je kunt kijken, blauwe sloten en beekjes die tot aan de horizon reiken, kerktorentjes in de verte, eenzame boompjes … zucht, wat is Zeeland toch mooi …

 

Door het buurtschap Vlake bereiken we de brug over het het kanaal door Zuid-Beveland, de 25 mag deze brug over en hoewel de brug zelf niet zo lang is, maken de lengte van de op- en afritten het toch een behoorlijk stuk. Aan de overkant gaat het richting Hansweert en daar zit op 20 km de tweede rust in een gezellig cafeetje. Het is vrij druk en dan is het wel fijn als je alleen loopt, één stoeltje is er meestal nog wel te bemachtigen. Zo ook dit keer en prinsheerlijk in de zon op het terras drink ik een werkelijk grandioos bakje koffie!

Hierna lopen we richting de sluizen en natuurlijk is de eerste sluis open en mag ik omlopen maar de tweede sluis. Ik geniet van het schouwspel van de boten in de sluizen en wandel aan de andere kant een heel stuk langs het water. Kijk: daar aan de overkant ligt de rust van daarnet! Haha, vlakbij eigenlijk!

 

Dan mogen we de dijk over en via een lange rechte weg is het nog één kilometertje terug naar de start. Klein Duimpje geeft 26, nog wat aan, dus hij was mooi aan de lengte. Dat maakt die ietwat korte 25 van gisteren weer helemaal goed! In het startbureau zit Coby met tweede kleindochter Annemiek op Klaas en Marjolein te wachten en terwijl ik van een heerlijk vanille-ijsje smikkel ga ik even bij ze zitten.  

 

Ik ben nog mooi op tijd en voor de terugweg plan ik een route zonder snelwegen, die me helemaal over de eilanden voert. Dit keer kies ik niet voor de Zeelandbrug, maar ga over de Oosterscheldekering, me voor de zoveelste keer verbazend over de omvang van deze kering. Een heerlijk dagje Zeeland zit erop!

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!