De Westplastocht

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

  Eigenlijk was het m'n bedoeling om vandaag in Rotterdam bij de RET te gaan wandelen, maar daar ben ik al zo vaak geweest, dat ik er eigenlijk niet zoveel zin in had. Een tocht in Aalsmeer (Westplastocht) trok me eigenlijk meer aan, wel een eindje verder weg, maar leuk weer eens in een andere omgeving.

 

En zo ben ik dus vroeg in de ochtend naar Aalsmeer vertrokken. Het was miezerig weer onderweg, maar toen ik startte was het nog niet nodig om maatregelen tegen de regen te nemen, zo weinig was het.

Bij de start kwam ik Dick v.d. Tang tegen, zo zie je elkaar nooit en zo twee keer vlak achter elkaar! Bij de start bleek dat je "maar" 8,5 uur de tijd had voor deze 40 en ik heb dan ook maar alvast om een stempeltje in m'n wandelboekje gevraagd. Hoewel ik het wel zou moeten kunnen in 8,5 uur vind ik het niet prettig om onder tijdsdruk te lopen. Ook schrok ik een beetje toen ik zag dat de eerste rust pas op 24 km zou zitten! Da's wel erg laat en ik hoopte dat ik onderweg wat tegen zou komen.

 

Op het eerste stuk kon je wel goed merken dat Aalsmeer vlak bij Schiphol ligt, er kwamen om de haverklap vliegtuigen laag overvliegen. Ik was even bang dat m'n GPS weer op hol zou slaan, maar dat is gelukkig vandaag niet gebeurd.  

 

We belandden al vrij snel in Kudelstaart en daar hield het op met zachtjes regenen en heb ik de plu er maar bij opgezet. Via veel polderwegen en fietspaden kom ik uiteindelijk bij de Kwakel en net op het moment dat ik toch wel aan een rust toe zou zijn, staat daar een zuivelboerderij!

 

Er staat binnen welgeteld één stoel waar ik op neerzijg en al gauw wordt me een lekker kopje koffie gebracht. Het is een gezellig klein winkeltje en ik maak diverse keren een praatje met de klanten die om melk en kaas komen. De melk wordt uit een grote kan in flessen geschonken en op de toonbank staat een schaaltje pestokaas om te proeven. Hetgeen ik niet afsla natuurlijk, superlekkere kaas!

 

Aldus gelaafd ga ik weer op stap en al vrij snel zie ik een bord dat me uitnodigt om in de stal naar de varkens te komen kijken. Ik beklim manmoedig een hoge trap en ja hoor, daar heb ik zicht op een stal vol met varkens. Ik weet nu gelijk waar de uitdrukking lui varken vandaan komt …

Hierna volgt een mooi stuk over een smal jaagpad en daarna een minder leuk stuk over een fietspad langs een autoweg. Wel heb je mooi uitzicht over de weilanden en aan de overkant van de weg het water. Jammer dat het zulk somber weer is, met een zonnetje zou dit veel mooier zijn.

 

We komen door Leimuiden en Burgerveen en dan is daar na 24 km de officiële rust bij Malle Jan. Hier neem ik het er even van in de serre. Ook hier een mooi uitzicht over het water, de tocht gaat inderdaad helemaal om de plas heen.  

 

Het laatste stuk kan me ziet zo bekoren, vrij lange stukken langs de weg langs de plas en een paar kronkels door het dorpje Rijssenhout. Daar staat een tweede rust op de route maar die zit op 28 km, net 4 km dus na de vorige rust. Dat is me te snel.

Wel zit er op 33 km een leuk eetcafé langs de route: de Walrus en daar neem ik dus m'n derde rust. Achter de bar staan twee meisjes, waar ik mee in gesprek raak en het blijkt dat zij dit jaar voor de 5e keer naar Nijmegen gaan. We hebben dus gesprekstof genoeg en ik vraag me af waarom deze rust niet officieel op de route staat.

Het allerlaatste stuk is niet helemaal 7 km meer, Klein Duimpje blijft staan op 37,65 km en eigenlijk vind ik het voor vandaag zo wel mooi geweest. Hoewel het later op de dag droog werd, was het weer niet echt lekker en ook het parcours vond ik niet één van de mooisten. Wel heb ik genoten van de twee leuke onverwachte rusten en ik moet echt een complimentje aan de pijlers geven: er was uitstekend gepijld!

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!