Winterserietocht in Leerdam

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  De laatste winterserietocht in Leerdam alweer. En dat het nog best een beetje winter is bewees het laagje ijs dat vanmorgen op m'n autoruiten zat. Tjonge jonge, wat heb ik moeten bikken om het eraf te krijgen! Ik kreeg het er in ieder geval wel warm van, want het was behoorlijk fris zo vroeg op de ochtend.

 

In Rozenburg was er een strakblauwe hemel en boven de Botlek zag ik de zon in al z'n pracht opkomen. Helaas schoof er ter hoogte van de Brug over de Noord een mistdeken voor de zon en die bleef er hangen tot ik in Leerdam was.

Inschrijven ging vlot en klokslag 8 uur ging ik op pad voor de 30 km dit keer. En het eerste stuk dus inderdaad in de mist. Geen vervelende mist hoor, een mooie nevel die de wereld net een beetje mysterieus maakt. En het was een nevel met belofte van zon!

 

Het ging over leuke smalle paadjes, een stukje onverhard, een leuk stukje oud dorp door Heukelum, kortom, ik vond het een prachtig parcours. Na ongeveer 7,6 km bereikten we Vogelswerf, waar de 1e rust zou zitten in De Theetuin, welbekend van de Kennedymars in Leerdam.  

 

Echt een leuk plekje om even een bakkie koffie te doen en ook het geitje van verleden jaar stond weer trouw op z'n plekje naar het beeldje van een koetje. Net toen ik een foto wilde maken ging hij er vandoor. De eigenaar vertelde dat er binnenkort wel kleine geitjes zullen zijn, leuk!

Na deze rust begon er langzamerhand steeds meer blauw in de lucht te komen. Het parcours ging richting de A15 en daar kwam ik bij de afrit die ik vanmorgen had genomen. Daar staat een schitterend vrijstaand landhuis en nu ik wat dichterbij was, zag ik het huisnummer op het hek staan. En ja hoor: nummer 17! Haha, leuk!

 

   

 

Na de oversteek over de snelweg gaat het naar de Waaldijk en daar staat een enorme file auto's voor een pontje dat naar Brakel vaart. Geen idéé wat die mensen allemaal aan de overkant wilden doen!

We gaan nu een heel stuk langs de Waal en ik geniet van het zicht op de leuke dijkhuisjes, de zon op het water en de uitzichten over de polders. Ik zal alle zomerliefhebbers wel tegen de schenen schoppen, maar van mij mag het dit weer blijven tot september!

 

  Na verloop van tijd gaat het linksaf richting Herwijnen en daar zit in het centrum van het dorp de 2e rust. Ik zit hier op 17 km. Ik maak een praatje met Trudy van der Meer, die zit heerlijk buiten op het terras en is zowaar al in korte broek! Ook Paul Heskes kom ik hier tegen, die gaat hier de lus van de 40 maken.

 

Ikzelf ga verder op de route van de 30, helemaal door de weilanden over smalle, door bomen omzoomde wegen, heerlijk rustig en fantastische uitzichten. Ik kom langs een soort radiomast, denk ik en langs een mast met een grote bol er op.

Dan kruis ik de A15 weer en vlak daarna zit rust nummer 3 op 23 km. Dat is gewoon bij een woonhuis, een uitgebreide wagenrust zeg maar. Stoeltjes buiten en zo in het zonnetje uit de wind is het heerlijk! Ik mag zelfs binnen ven naar de WC, fijn dat er nog mensen zijn die zo belangeloos hun huis ter beschikking stellen. Ook hier maak ik even een babbeltje met Trudy, zij heeft nogal getobd met haar been en ik met m'n arm, dus we hebben gesprekstof genoeg!

 

En dan het laatste stuk van 7 km. Eerst langs een weiland vol met lammetjes, dan langs het Fort bij de Nieuwe Steegh, vervolgens een prachtig stukje langs de Linge naar Asperen. We lopen dwars door Asperen heen, langs de grote kerk en dan via een leuk onverhard paadje langs een groot wiel (meertje) weer richting Leerdam.  

 

We komen via dezelfde weg Leerdam in als vanwaar we vanmorgen vertrokken en heb ik vanmorgen de molen die hier staat in de mist gefotografeerd, nu kan ik hem in de zon op een plaatje zetten.

Na precies 30 km ben ik terug bij de start en ik heb eigenlijk wel een beetje spijt dat ik niet voor de 40 ben gegaan, het is zo heerlijk buiten! Maar ja, zo ben ik ook nog een beetje op tijd thuis. Boekje stempelen en dan de rit naar huis weer aangevangen. Topdag geweest!

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!