Kilometervretermars VTM

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

  En vandaag was het tijd voor de 1e 40-er van dit jaar: de Kilometervretermars van VTM in Maassluis. In het verleden ben ik hier vaak geweest, maar de laatste jaren is er niets van gekomen door een paar keer de Voetstappentocht en een keer de Nachtmars van de Zuidwesthoek. Dus het werd wel weer eens tijd voor Maassluis!

 

In het startbureau was het loeidruk en gelukkig werd de deur naar de naastgelegen ruimte van de jeu de boules open gezet, zodat je daar ook even kon gaan zitten, want de routes werden pas om precies 8 uur uitgedeeld. Ik maakte een babbeltje met Paul en Ineke en ook Frans Leijtens was aanwezig, even op verlof van zijn missie in BosniŽ.

Even toiletteren kostte wat tijd en zo vertrok ik iets na acht uur voor de 40 km. Het weer was somber, maar wel een lekker temperatuurtje om te lopen. We gaan het Westland in en dat heb ik na de Midwinterwandeltocht en de Westlandtocht eigenlijk wel een beetje gezien. Ik vind het parcours ook niet om over naar huis te schrijven, veel bedrijventerreinen en woonwijken, terwijl men in een grote boog om het Staelduinsebos heen gaat in plaats van er doorheen.

Op ca. 8 km zit de eerste rust en daar ziet het er erg druk uit. Gelukkig valt de rij voor de toiletten mee en ik besluit om maar door te lopen. Erg veel zin om lang op m'n koffie te wachten heb ik niet.

 

Via weer een aantal lange fietspaden langs drukke wegen gaat het richting 's-Gravenzande. Hier en daar zitten wel wat leuke stukjes rondom een plas en langs en over het water, maar het parcours kan me nog steeds niet echt boeien.  

 

In 's-Gravenzande zit ik op 17 km en hier is geen officiŽle rust, maar op de routebeschrijving staat dat er op het Marktplein meer dan genoeg rustgelegenheid is. En dat klopt, ik zoek een gezellig cafeetje en en bestel een kopje koffie. Frans zit hier ook, die heeft er op de 50 al 27 km op zitten en ik pas 17 … Ach ja, verschil moet er zijn, hŤ! Van hem hoor ik dat ook de lus van de 50 niet bijster aantrekkelijk was wat parcours betreft. We hopen allebei dat ons richting het strand wat meer natuur voorgeschoteld wordt.

Het volgende stukje gaat weer door een kassengebied en langs een boerderij door zulke smalle hekjes, dat ik finaal klem kom te zitten met m'n rugzak! Ik moest echt achterwaarts terug, m'n rugzak af doen en toen met m'n rugzak in de hand kon ik er eindelijk door. Ben benieuwd hoe echt dikke mensen hier doorheen komen!

Helaas zit er geen stukje duingebied in het parcours, maar worden we via het eindpunt van de trein linea recta naar het strand gestuurd. Daar ligt ter hoogte van de strandtenten een prachtig betonnen pad, zodat je niet door het zand hoeft. Ideaal!

 

  De verzorgingspost staat niet meer op het puntje pier, daar mag je met de auto niet meer op, maar aan het begin van de pier. Het stukje pier heen en weer, wat ik eigenlijk het leukste van de tocht vond, is dus komen te vervallen. Wat onveranderd is, is het borreltje met krentenbol bij de wagenrust. Ik zit hier op 27 km.

 

En dan gaat de terugweg beginnen, dat is eigenlijk 13 km linea recta terug naar de start. Er zit nog een rust op 30 km, daar ga ik natuurlijk nog even een bakkie doen. Ik maak hier een praatje met Elly en Fred Meijer en dan ga ik op voor het laatste stuk.

En is hier normaal een westenwind zodat je de wind mee hebt, vandaag staat de wind pal oost, dus dat is hard werken op het laatste stuk! In het begin kent dit stuk nog wel een paar bochtjes, om de Maeslantkering heen en langs het gemaal. Maar dan komt er ca 8 km fietspad langs de Nieuwe Waterweg en dat is best een heftig stuk!

Maar uiteindelijk gaan we de spoorlijn over en dan volgt er nog een lusje door de woonwijk (dat hŠŠt ik, die lusjes aan het eind!) voor we dan toch eindelijk naar het startbureau terug mogen. De afstand is wel goed, Klein Duimpje staat op 39,53 km. Ik heb er precies 8 uur en 6 minuten over gedaan en dat geeft wel aan dat het inderdaad geen inspirerend parcours is geweest, ik heb erg weinig tijd besteed aan foto's maken!

Al met al is het prima gegaan op de 40, maar in m'n herinnering was het parcours van deze tocht veel leuker. Vroeger liep ik hier altijd met veel plezier, maar vandaag vond ik het echt een beetje tegenvallen. Jammer. Wel was er uitstekend gepijld en ook de rusten zaten goed verdeeld.

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!