Rondom Kwadendamme

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

  En eindelijk scheen dan weer eens het zonnetje na al die sombere grijze dagen! Zondag had ik eigenlijk de Voorjaarstocht in Zevenbergen op het programma staan, maar toen ik buiten alweer de regen tegen de ruiten zag kletteren, ben ik lekker nog even in bed gebleven. En dag per weekend natregenen vind ik wel voldoende eigenlijk.

 

Voor deze woensdag was dus eindelijk zon voorspeld, hoewel het nog wel erg koud zou zijn. Nou, dat vind ik niet erg. Trui en dikke jas aan en dan heb je daar geen last van. Ik ben dus in m'n ordners met routes gaan spitten en vond een fietsroute van 28 km in de Zak van Zuid-Beveland.

Inderdaad, vlak bij Heinkenszand waar ik vaak de bloemdijken heb bewandeld, maar deze tocht ging precies de andere kant op, meer naar de Westerschelde toe. De start was in Kwadendamme, bij de Werkschuur van Natuurmonumenten. Die locatie ken ik wel van m'n Heinkenszandroute.

 

Lekker vroeg van huis vertrokken en inderdaad: het was koud! Ik moest zelfs een beetje de ruiten krabben. De zon verschool zich nog achter de wolken, maar tijdens de rit naar Zeeland won hij steeds meer terrein en toen ik in Kwadendamme arriveerde was het, hoewel niet kraakhelder, toch behoorlijk zonnig.  

 

Er waren mensen aan het werk in de Werkschuur en ik heb daar even van het toilet gebruik gemaakt voor ik op weg ging. En daar ging ik dan, de route langs de "Kronkelende Kreken en Koele Kazematten". En om dan maar in de alliteratie te blijven: het was Kei-Koud! Want buiten dat de temperatuur behoorlijk laag was, stond er ook nog eens een fikse wind.

De route was leuk, hoewel je wel goed kon merken dat het een fietsroute was, veel asfalt en behoorlijk lange stukken. Nu heb ik daar geen hekel aan, ik beschouw het maar als een goede training voor de 11Stedentocht straks!

Ik ben door leuke dorpjes gekomen, zoals Langeweegje, Oudelande, Ellewoutsdijk en Ovezande. Prima dagje dus voor m'n plaatsnaambordenverzameling. Helaas was er op deze doordeweekse dag helemaal niks open en veel winkeltjes zag ik ook niet in die dorpjes.

 

  In Oudelande zat ik op ongeveer 8 km en daar stond in het centrum een leuke bank rond een grote boom. Hier zat je redelijk uit de wind en daar heb ik dus een kopje koffie uit de thermos gedaan. Niet te lang, want daar was het veel te koud voor!

 

Het stuk langs de Westerschelde was prachtig en ik heb heerlijk een stuk bovenlangs over een grasdijk gelopen. Praatje gemaakt met een paar noeste arbeiders van het Waterschap, die aan het markeren waren waar er een dijkverzwaring moest komen.

Af en toe moest ik "boe" roepen tegen een paar schapen, die het maar helemaal niks vonden, zo'n vreemd mens op "hun" grasdijk. Aan het einde van de dijk arriveerde ik in Ellewoutsdijk en ben ik even van de route afgegaan om te kijken of daar ergens koffie te krijgen was. Niks dus, zelfs geen mooie bank rond een boom!

 

Ietsje verderop hl even op een bankje gezeten om wat te eten, maar zelfs koffie drinken lukte niet door de harde wind. Nou ja, verder maar weer, over de ingang van de Westerscheldetunnel en langs natuurgebieden die daar zijn aangelegd ter vervanging van hetgeen verloren was gegaan bij de aanleg van de tunnel. Erg mooi stukje.  

 

Dan de snelweg over en daar aan het laatste stukje begonnen van ca. 8 km. Ik merkte dat de route wel iets langer zou worden dan 28 km en begon toch wel te merken dat ik wel erg weinig gerust had. Een Zorg- en Leerboerderij op 27,3 km bracht uitkomst.

Hoewel ze al gesloten waren voor publiek waren er wel mensen aanwezig en ik mocht gerust uit de wind op een picknickbank neerstrijken. Heerlijk zo even zitten met een bakkie koffie. Uit de wind was het in het zonnetje best lekker!

 

  En dan het laatste stukje, pal tegen de wind in, maar met nog wel een paar mooie stukjes er in. Langs een paar weeltjes (kolkgaten van dijkdoorbraken waar nu water in staat, soort meertjes dus) en over een weg met prachtige rijen bomen aan weerszijden. Voor een polderliefhebber als ik is dit een heerlijke tocht!

 

En dan ben ik weer bij de Werkschuur. Ik bezoek nog even het toilet en vraag om een stempeltje in mijn wandelboekje. "Nooit van gehoord", dus ik laat ijverig de bedoeling zien, maar helaas geen stempeltje. Ik neem dus maar een paar foldertjes mee om een plaatje uit te knippen en krijg ook een visitekaartje met het logo van Natuurmonumenten.

De terugweg gaat ook lekker snel en rond 6 uur ben ik weer thuis. Heerlijk dagje geweest!

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!