Wintertocht Oosterscheldestappers

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

 

Klik op het plaatje voor de organiserende vereniging   En dit weekend werd er weer eens een tocht georganiseerd op één van m'n favoriete eilanden: Tholen. De Wintertocht van wsv De Oosterscheldestappers, die dit jaar voor de 2e keer werd georganiseerd. Op het forum had ik gelezen dat Rob en Aartje hier ook zouden wandelen, we zouden dus naar elkaar uitkijken.

 

Nou, dat uitkijken hoefde niet lang te duren: bij het parkeren stonden we zowat naast elkaar! Overigens werd ons keurig netjes een parkeerplaats aangewezen door twee vrijwilligers. Eigenlijk ben ik niet anders gewend op Tholen: bij de 7Dorpentocht in juli doen ze dat ook!

Inschrijven gaat vlot en ik laat ook alvast m'n boekje afstempelen. Dan wil ik kaartjes gaan strooien, maar zie opeens Huib en Carla staan. Gauw even een praatje gemaakt, gelukkig gaat het met Huib (voet en teen gebroken) ook de goeie kant op. Als ik zijn verhalen en die van Carla hoor, blijf ik erbij dat je beter een arm dan een been kunt breken, ben echt nog steeds blij dat het bij mij m'n been niet is geweest!

Je kon hier trouwens ook via internet voorinschrijven en als je dat gedaan had, kreeg je bij de start een gratis kopje koffie. Leuk idee, en hoewel ik normaal gesproken nooit koffie neem bij de start heb ik dat dit keer wel gedaan, omdat de routes pas om half 9 werden uitgedeeld en ik er al om kwart over 8 was. Toen ik de koffie afrekende bleek dat € 1,50 te zijn. Kijk, dat zou ik mooi uitgespaard hebben! Onthouden voor de volgende keer!

Iets na half 9 ging ik van start en het was zowaar droog. De weersvoorspellingen waren weer eens abominabel geweest en volgens buienradar zou het later op de ochtend nog veel natter worden. Maar goed, ieder stukje wat je droog loopt is meegenomen.

 

We beginnen met een klein stukje door het dorpje Sint Maartensdijk, we lopen over de markt en daar zie ik het café Smerdiek, waar de rust op 25 km van de 7Dorpentocht zit. Ik bedenk dat ik in dit cafeetje Danny van Walkers4Walkers voor het eerst in het echt ontmoette en realiseer me dat het inmiddels alweer 3 jaar geleden is dat hij overleed.  

 

Al gauw gaat het de weilanden en de polders in, met eerst nog mooi uitzicht op de kerk van Sint-Maartensdijk. En zie: tot m'n verbazing komt ook even de zon een kijkje nemen, weliswaar heel eventjes maar, maar net genoeg voor een mooi plaatje.

Dan komt de watertoren van Scherpenisse in beeld en daar vlakbij is de eerste rust in het Holland Huis. We zitten hier op 7,2 km en eigenlijk vind ik het iets te vroeg om al uitgebreid te gaan zitten. Ik ga dus alleen even naar de WC en laat m'n kaart afstempelen. De volgende rust zit op 14,6 km, dat vind ik op een 30 km een mooiere afstand.

 

  En daar gaat het weer de polders in. Als ik Scherpenisse verlaat word ik ingehaald door Rob en Aartje, die wel zijn wezen koffiedrinken, en gezamenlijk wachten we tot de verkeersregelaars het veilig genoeg vinden om over te steken. Prima geregeld hoor, bij iedere drukke weg zijn er verkeersregelaars aanwezig, hulde daarvoor!

 

We lopen Poortvliet in en ook weer uit, want hoewel we wel rust hebben in Poortvliet, moeten we eerst nog een lusje gaan doen, de 14,6 km is nog lang niet bereikt. En dan is het uit met de pret … eerst nog zachtjes, maar daarna steeds harder begint het te regenen en er zit niets anders op: de plu moet opgestoken!

Als we voor de 2e keer Poortvliet in komen, zit daar de rust in een gezellig cafeetje. Rob en Aartje zitten hier ook en we kletsen gezellig een beetje bij. Ik neem een lekker bakkie koffie met natuurlijk (anders krijg ik weer van Piet Jansens op m'n kop ) een Zeeuwse Bolus erbij. Schappelijk prijsje hoor: samen voor € 1,75!

Het regent nog steeds als ik aan het volgende stuk ga beginnen en dat vind ik wel erg jammer, want via een paar lange wegen bereiken we de Oosterschelde, die we een heel stuk mogen volgen en dat zou met zonneschijn veel mooier zijn natuurlijk! Er staat ook een pittig windje vanaf het water en zo wordt het lopen langs het water er niet leuker op!

 

Normaal geniet ik hier volop van het uitzicht over de Oosterschelde, maar nu is het echt een beetje afzien. Rob en Aartje lopen voor me en ik zie dat Rob zich omdraait en een foto van me maakt. Het blijkt dat hij erg leuk is geworden, dus ik zal vragen of ze hem willen mailen!  

 

Na het stuk langs de Oosterschelde gaan we rechts uit de flank richting Scherpenisse, waar de derde rust weer in het Holland Huis zal zitten. Overigens zat er vlak voor we de dijk op gingen nog een "schuurrust" in een boerderij, maar die ben ik voorbij gelopen, vond hem net een tikkeltje te vroeg zitten na de vorige rust.

Die weg naar Scherpenisse loopt wel lekker, wind in de rug en als ik ook de paraplu naar achteren richt, word ik gewoon voorwaarts geblazen. Wel een erg lange weg, maar eindelijk is daar dan het plaatsnaambord Scherpenise en dat doet me denken aan die man die Scherpenisse van z'n achternaam heet en wiens mail vaak niet door spamfilters heen komt, omdat het woord "penis" in Scherpenisse staat …

Nu ga ik wel uitgebreid aan de koffie in het Holland Huis, ook hier voor een prikkie: één eurootje en ontbijtkoek mag je er gratis bij pakken. En dan op voor het laatste stuk van 8 km. Na weer een stuk door de polders, waarbij de 30 en de 15 nog een lus gaan maken ten opzichte van de 20, komen we in natuurgebied de Pluimpot.

 

  Best een mooi stukje, maar door de regen is het best blubberig en glad geworden, dus m'n valangst speelt me weer hevig parten. Persoonlijk had ik het fijner gevonden als dit stukje aan het begin had gezeten, na 27 km zit ik niet echt meer te wachten op graspaadjes en trappetjes!

 

Het is inmiddels wel zo goed als droog geworden, zodat ik nog wel wat aardige fotootjes kan nemen en zodra we het natuurgebied uit zijn, zijn we ook direct bij de finish. Heb ik me vanmorgen helemaal niet gerealiseerd dat ik hier zo dichtbij was, want natuurlijk ken ik het natuurgebied van de 7Dorpentocht.

Na afloop nog even een koffie genomen en nog even nagepraat met Rob en Aartje, zij zakken nog verder naar het zuiden af om morgen de Belgische wandeldag in Mechelen te lopen. Ik keer via de eilanden weer terug naar m'n eigen eiland en kan terugkijken op een natte maar fijne wandeldag. Prima organisatie, ik kom hier zeker terug!

Ook Rob en Aartje maakten een verslag met foto's van deze tocht: klik hier
En Huib en Carla maakten foto's: klik
hier

 

 

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!