Calandbrug, Harmsenbrug, Brielsebrug
en de renners van de Tour

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

Naast de Botlekbrug, die ik toentertijd samen met de Beneluxtunnel en het veer Rozenburg-Maassluis heb "gedaan", liggen hier nog een paar bruggen in de omgeving. Als je respectievelijk de Calandbrug, de Harmsenbrug en de Brielsebrug oversteekt, kom je vanuit Rozenburg uit op het eiland Voorne-Putten.

 

  En laat nou net op 4 juli de eerste etappe van de Tour de France over dit eiland heen komen! Ik heb verder niet veel (eigenlijk niks) met wielrennen, maar als een spektakel als de Tour de France zó vlak langs je woonplaats komt, ben je eigenlijk wel verplicht om even te gaan kijken.

 

En zo heb ik een dagje wielrennen kijken gecombineerd met een brugtochtje. Gewoon vanuit huis gestart en door de groengordel naar de Volgerweg gelopen en vandaar het fietspad naar de Calandbrug. Ik kom langs een aantal vrachtwagencabines waar een aantal Poolse chauffeurs bezig zijn aan hun weekend. Zo te zien wonen ze min of meer in hun cabines en met verduisterde ramen proberen ze de boel nog een beetje koel te houden, want het is weer behoorlijk warm.

Tot m'n verrassing hoef ik niet het hele fietspad de brug op te lopen, ik zie een verborgen trap en ben in een mum van tijd op de brug. Ik maak bijna direct een doodsmak over een paar rare bulten in het asfalt van het voetpad. Die bulten merk je pas op op het moment dat je er je nek over breekt, want een paar stappen later lig ik bijna weer op m'n plaat. Even goed opletten dus maar!

 

Het is prachtig weer en ik heb een mooi uitzicht op het grootste windscherm ter wereld. Dit is op deze plek langs het Calandkanaal gebouwd om grote schepen ook boven windkracht 5 de mogelijkheid te bieden om de smalle Calandbrug te passeren. De Calandbrug stamt uit 1969, toen waren er nog niet zulke brede schepen als nu. Het windscherm is 1750 meter lang en 25 meter hoog, een interessant artikel over het scherm vind je hier.  

 

  Ik vind de Calandbrug geen mooie brug, maar hij is wel imposant. Het bewegende brugdeel gaat bij opening loodrecht omhoog en het zou me geweldig lijken om eens mee omhoog te gaan. Maar ik denk niet dat dat zal mogen … De brug is nog wel eens in het nieuws als hij problemen heeft met het dicht gaan en één keer is er een spookrijdster vanaf gereden en verdronken.

 

Vrijwel direct na de Calandbrug loopt het fietspad op pilaren schuin omhoog naar de Harmsenbrug. Het was al gezellig druk met fietsers, maar op dit smalle fietspad komt er werkelijk een enorme sliert fietsers voorbij. De dagjesmensen leveren geen probleem op, maar er zitten ook groepjes hardrijders tussen en dat vind ik best eng om met m'n rug naar toe te lopen. Later hoor ik dat er bij het veer Rozenburg-Maassluis wachttijden voor fietsers zijn ontstaan van maar liefst twee overvaarten! Die hele sliert fietsers is dus ontstaan doordat de pont een hele lading fietsers heeft uitgebraakt.

 

De Harmsenbrug is wel mooi om te zien, zeker vanaf de zijkant en ik kan een paar leuke foto's maken met fietsers op de brug. En hoewel de omgeving hier nou niet direct uitnodigt tot wandelen, vind ik het toch wel aardig om hier eens te lopen. Normaal kom ik hier alleen per auto.  

 

Ik zet een paar grote opslagtanks met mooie kleuren op de foto en als je terugkijkt zie je hoe enorm lang het eerder genoemde windscherm is. Ook heb je hier mooi utzicht op de (knalrode) ingang van de Thomassentunnel. Die heeft overigens tijdens de bouw 6 jaar geleden in de volksmond jarenlang de Calandtunnel geheten, de meeste Rozenburgers noemen hem nog steeds zo.

Op de Harmsenbrug is een smal voetpaadje zodat ik minder last heb van de fietsers. Via de Harmsenbrug steek je het Hartelkanaal over en daar is het vandaag heel erg rustig. Geen boot te zien! Na de Harmsenbrug heb je een smalle strook land en dan is daar de Brielsebrug.

 

  Dat is een hele saaie brug om te zien, geen tuien, geen beweegbare delen, alleen maar een platte betonnen brug. Maar om overheen te lopen is hij wel leuk! Hij overspant het Brielse Meer en daar is vandaag volop waterrecreatie. Veel bootjes en achter veel bootjes tonen waterskiërs hun kunsten.

 

Na de bruggen wandel ik richting Zwartewaal, terwijl de meeste fietsers de N57 blijven volgen, ik krijg het dus wat rustiger. Dit is een stuk van het Voornepad, wat ik vooral vaak in de winter heb gelopen. Het ziet er nu heel anders uit. Ik loop een stuk langs het Brielse Meer en ook heerlijk een groot stuk in de schaduw.

 

Dan is het even afzien op de dijk naar Zwartewaal, maar in het dorpje zelf is het weer heerlijk wandelen. Het is vanwege de zondagsrust wel uitgestorven hier! Na Zwartewaal loop ik nog een stuk van het Voornepad, maar buig op een gegeven moment af om door te steken naar de Kanaalweg naar Hellevoetsluis.  

 

Daar aangekomen is het gezellig druk, maar is er nog ruimte zat om een mooi plekje te veroveren om foto's van de langssjezende renners te maken. Ik ben mooi op tijd en na een half uurtje wachten komt daar eerst een kopgroepje van 3 voorbij, met daarin de Nederlander Lars Boom (hoor ik later, weet ik veel!). Na weer een paar minuutjes komt dan het hele peloton voorbij.

 

  Natuurlijk gaat dit in een flits, ik zie kans om 4 foto's te maken, die best leuk zijn geworden. Ik zou zelf trouwens als wielrenner de zenuwen krijgen van al die loslopende mensen langs het parcours. Je moet er toch maar op vertrouwen dat iedereen op tijd weer opzij stapt na het maken van een fotootje!

 

Ik maak nog wat foto's van de helicopters en de materiaalwagens en lach me een hoedje om de fietsersfile die ontstaat. Via een andere weg om een plas heen wandel ik terug naar Zwartewaal en neem daar op een bankje bij de kerk eventjes rust.

Dan eigenlijk dezelfde weg terug als op de heenweg, beetje saai, maar op een warme dag als vandaag had ik geen zin om de route langer te maken en via de Hartelbrug terug te gaan. Dat bewaar ik voor een volgende keer! In totaal kwam de route uit op 19,9 km, hoe heb ik het zo uit kunnen kienen hè?

 

 

 

Informatie uit de bruggendatabase van de Bruggenstichting

Calandbrug
Harmsenbrug
Brielsebrug

 

Vergeet mijn gastenboek niet!