De Vijfheerenlandentocht

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

  Het staat de laatste tijd in het LWP vol met leuke tochten. Er was een tocht in Maasland, de Krimpenerwaard en in Barendrecht om maar eens wat te noemen. Maar ik heb toch weer gekozen voor mijn geliefde landschap in de Betuwe. De Vijfheerenlandentocht in Schoonrewoerd dit keer.

 

Je mocht heel vroeg starten, om 6 uur al, maar dat werd me een beetje te gortig, dan zou ik om 4 uur m'n bed uit moeten! 7 uur was mooi genoeg besloot ik en zo vertrok ik om 6 uur uit Rozenburg. Het was nog prachtig zonnig weer en toen ik de zon zo laag boven de horizon zag staan had ik toch heel eventjes spijt dat ik niet om 5 uur was gaan rijden …

Op zoek naar het startbureau heb ik even een rondje gereden. Bij de tweede keer had ik het snel gevonden en zie: nog een plekje vlakbij de ingang voor Pandaatje! Bij de inschrijving heb ik gevraagd of het klopt dat ze hier vroeger ook een 60 km erbij hadden en ja, dat klopt inderdaad! Leuk, die heb ik in 1987 gelopen als voorbereiding op m'n allereerste Kennedymars.

 

Maar nu is het gewoon 2010, ik ga niet voor de 60 maar voor de 30 en ik trek iets na zevenen de zonnige Betuwe in. En dat was weer geweldig vandaag! Ik begin de omgeving hier ondertussen aardig goed te kennen, maar in deze tijd van het jaar ben ik hier nog niet vaak geweest. Alles ziet er dan toch heel anders uit dan bij de wintertochten of de KM vanuit Leerdam!  

 

Over rustige asfaltweggetjes, langs het Acquoise Meer en over een ellenlange weg langs een watertje lopen we richting Acquoy, waar op de Lingedijk de eerste rust zal zitten op ca. 7,5 km. Ja, die ken ik wel, hier ben ik vaker geweest. Het is erg rustig als ik arriveer en buiten in de zon is nog een mooi plekje voor mij. Ik maak een praatje met wat medewandelaars en hang m'n jasje aan m'n rugzak. Na een fris begin wordt de temperatuur nu heerlijk!

Na de koffie weer op pad voor het tweede stuk naar de rust in Beesd. Een vrij lang stuk van 12 km. Maar het vliegt voorbij, ik loop te genieten van het weer, de uitzichten, de leuke huizen onderweg en de mooie grillige boompjes die hier overal staan. Ik zie veel bekende plekjes van de KM van Leerdam, toen liep ik hier met de zonsopgang.

 

  De lucht is niet helemaal blauw, er is wat sluierbewolking en daarvoor drijven wat kleine wattenwolkjes. Voor later op de dag is er regen voorspeld, maar dan hoop ik al lang en breed binnen te zijn. We komen langs en door leuke dorpjes zoals Asperen, Gellicum en Rumpt en dan naderen we Beesd.

 

In Beesd vergis ik me altijd in die lange weg door het dorp, tjoge jonge wat een lang dorp is dat! Maar dan is daar toch de rust in De Nootenboom. Jaaaaaa, die ken ik ook! Hier kom je ook tijdens de KM. Ik strijk neer op het terras dat vol zit met wandelaars en bestel een kopje koffie. Overigens is hier zo'n beetje de oranjegekte losgebarsten, de kroeg wordt helemaal oranje geverfd en een woonhuis aan de overkant is ook al helemaal oranje!

 

Om in de stemming te blijven maak ik een paar fotootjes van een oranje plantje en ga dan op pad voor het laatste stuk van 11 km. Op een ooievaarsnest is moeder ooievaar druk bezig, maar ik kan niet zien of er al jonkies in het nest zitten. Zal haast wel, want ze zit duidelijk niet meer te broeden. Mooi gezicht wel, zo'n imposante vogel.  

 

Verder loop ik gewoon nog steeds te genieten, het lijkt wel of de zon weer wat feller is gaan schijnen en ik voel hem behoorlijk in m'n nek branden. Dus m'n bandana, die ik allang afgeknoopt had, toch maar weer om m'n nek gedaan.

 

  Het laatste stuk van ca. 2 km is hetzelfde als vanmorgen de heenweg en ik zie hier opeens nog een ooievaarsnest. Niet op een paal, maar boven op de schoorsteen van een huis! Dat wordt de eerste tijd niet stoken! Hier kan ik wel af en toe een glimp van de jongen zien, maar ik krijg ze niet op de foto. Wel moeder ooievaar weer en een volgescheten dak …

 

Terug in het startbureau neem ik een lekker glaasje koude cassis en daarna ga ik op pad naar een tuincentrum waar ik in Beesd langsgekomen ben. Paar mooie plantjes voor in de tuin gekocht en roze miniroosjes voor op de WC. Leuk eens in een ander tuincentrum rond te snuffelen. De rit naar huis ging vlot en een half uur nadat ik thuis was begon het te regenen, de nieuwe plantjes hoeven dus geen water …

 

 

 

Vergeet mijn gastenboek niet!