Er op uit in 't groen
in Rozenburg

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

 

  Een wandeltocht in Rozenburg! Voor zover ik weet is dit de allereerste georganiseerde tocht in Rozenburg zolang ik hier woon. Buiten de jaarlijkse avond4daagse dan. De tocht stond in het programma "Er op uit in 't groen" van de Groen Service Zuid-Holland. Die organiseren ieder jaar zo'n 22 tochten (van 5, 10 en 15 km) op verschillende zondagen in het voor- en najaar.

 

Ik neem die tochten altijd op in de wandelkalender in de Wandelsportbode van de RWV, maar zelf had ik er nog nooit één gelopen. Maar deze kans op een tochtje dichtbij huis kon ik niet laten schieten natuurlijk.

 

De dag begon met stralend mooi herfstweer en ik vertrok gewoon vanuit m'n achtertuin. Naar de start zou zo'n 2,5 km zijn, kwam mooi uit, dan maakte ik er vandaag een 20 km-tochtje van! De bomen hadden speciaal voor deze dag hun mooiste kleurtje tevoorschijn getoverd leek het wel en ik genoot alvast van dit aanloopje.  

 

  De wagen van de Groenservice stond voor de molen midden in het dorp. Het was gezellig druk bij de inschrijving en ik kwam een paar dames tegen die gisteren ook in de Alblasserwaard waren geweest. De inschrijving ging vlot en kostte een hele euro! Gelijk maar even een stempeltje voor m'n wandelboekje gescoord. En daar vertrok ik dan voor een Rozenburgs tochtje. Direct na de start kwam ik Marjanneke van Walkers4Walkers tegen, voor de rest heb ik vandaag niet zoveel bekenden gezien.

 

De route stuurde me gelijk weer terug naar waar ik vandaan kwam. Helaas had de parcoursbouwer geen gebruik gemaakt van de groengordel op dit eerste stukje, maar werden we over de Laan van Nieuw Blankenburg gestuurd. Voor mij niet zo erg, ik had op de heenweg al van het groen lopen genieten, maar voor de andere wandelaars was het jammer.

 

Vanaf mijn huis ongeveer werden we wel de parken in gestuurd en na 2,5 km al kwamen we voorbij de kinderboerderij waar je koffie kon nemen en van het toilet gebruik maken. En hoewel ik het erg vroeg in de route vond, heb ik toch maar even een bakkie koffie genomen. Woon ik hier al 18 jaar, kwam ik voor het eerst in de kinderboerderij … Tja, als je ook geen kinderen hebt, hè!  

 

  Na deze koffiestop ging het verder richting Calandkanaal, waar we over een grasstrook langs liepen. De reusachtige Thialf ligt weer op z'n vaste plekje voor onderhoudswerkzaamheden en zo in het zonnetje was het een geweldig gezicht op deze kolos!

 

Bij het informatiecentrum gingen we het nieuwe fietspad op de landtong op en zoals gewoonlijk kon je daar genieten van de tegenstellingen tussen het groen van de landtong en de industrie in de omgeving. De Konikpaarden en de Schotse Hooglanders waren er wel, maar vandaag heb ik ze alleen heel erg in de verte gezien.  

 

Hierna ging het over het fietspad langs de Nieuwe Waterweg helemaal terug naar de aanlegplaats van de pont. Toch wel een stuk van zo'n 3 en een halve kilometer. Maar toch vind ik dat niet vervelend lopen, op het water is altijd wel iets te beleven en zeker met een zonnetje zoals vandaag is het heerlijk lopen langs het water.

 

  Ook na de pont bleven we evenwijdig met de Nieuwe Waterweg lopen, maar nu niet vlak er langs, maar wat hoger over een schelpenpad wat regelmatig door struiken en kleine bosschages voert. Vlak voor waar het Botlekpark begint gaan we Rozenburg weer in en door het park langs de singels lopen we naar het centrum. Daar is het hartstikke stil natuurlijk op de zondag en al gauw zijn we weer bij de molen om ons af te melden.

 

Als attentie krijg ik een zakje bloemzaad en ik maak nog even een praatje met de beheerder van de Groenservice bus. Ik neem een stapeltje kaarten mee om zelf weer een inspiratie voor tochten op te doen en loop dan weer terug naar huis. Door het winkelstraatje dit keer, zo heb ik hetzelfde stukje 3 maal op een andere manier gelopen.

En hoewel ik niet veel nieuwe dingen gezien heb vandaag, heb ik het toch een heerlijk dagje gevonden! Ik zal deze tochten toch een beetje in de gaten gaan houden, voor de zondag zijn het leuke korte wandelingetjes!

 

 

Tot volgende keer en groetjes van Wandelbeer!

 

Vergeet mijn gastenboek niet!