De 80 van de Glasstad
Met wederom een weergaloze zonsopkomst!

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

  Leerdam, de laatste Kennedymars van het seizoen. Ik heb er even over getwijfeld of ik wel gaan zou, verleden weekend ben ik als fotograaf mee geweest met Nijmegen-Rotterdam en heb toen natuurlijk al een nacht overgeslagen. En ik merk toch dat ik daar wat meer moeite mee krijg. Maar ja, Leerdam was me verleden jaar zo goed bevallen en de weersvoorspellingen waren ook weer zo goed, dat m'n twijfels al gauw verdwenen. Verleden jaar in Leerdam heb ik één van de mooiste zonsopgangen ooit meegemaakt, de zon die opkwam in dichte nevel, en dit jaar werd er wéér zulk weer voorspeld. Nog afgezien van de mooie plaatjes die je dan kunt maken is het ook heerlijk weer om in te wandelen.

 

En dus toog ik wederom vroeg in de avond naar Leerdam voor mijn 13e Kennedymars. Gelukkig ben ik niet bijgelovig en als zou ik dat wel zijn: 13 is (naast 17 natuurlijk ) m'n geluksgetal, tenslotte ben ik op de 13e geboren! Ik had niet vooringeschreven en dus zou ik dit keer ook geen nummer 17 hebben, maar had ik verleden jaar nummer 88, dit jaar was dat nummer 111, hoewel daar nog een verhaal aan vast zit … Het nummer op de startkaart klopte namelijk niet met het nummer op de tassenlabel, daar had ik nummer 112. Deze tocht liep ik dus als gespleten persoonlijkheid mee.

Aan de start veel bekenden, er liepen ook wat mensen mee die verleden week nog Nijmegen-Rotterdam hadden gelopen, Marrie en Hanny, Piet en Co, Ed, Ernst en ik zal er vast nog wel wat vergeten zijn. Ook veel Walkers natuurlijk, JohnnyWalker, Wil, PeterB, Lange Halen, Eduard (als debutant op de 80), Bernard_dT, Bertus en Truitje zou helpen in de organisatie. Op de dagmars kwamen Voy, Henske en HarmJan daar nog eens bij.

 

Bernard had de rol van Alicia als Bossche Bollen leverancier over genomen en speciaal voor mij en PeterB een rol droge Mariakaakjes meegenomen. De stemming zat er aan de start dus al goed in. Rond kwart voor negen gingen we op pad naar een plein vlak in de buurt, waar werd afgeteld naar 21.00 uur precies. Henk Bartelds kreeg hier nog een mooi bordje voor zijn 100ste Kennedymars die hij hier verleden jaar liep.  

 

En daar liepen we dus om 21.00 uur precies door een haag van fakkeldragers de nacht in. En wat voor een nacht! Het was weer grandioos. We werden in de watten gelegd tot en met, met caférusten (waar je consumptiebonnen in kon wisselen) en doorloopposten (waar alles gratis was). We kwamen door dorpjes met leuke namen (hieronder een collage) en het parcours vond ik persoonlijk schitterend!

 

 

Het was een koude nacht, de temperatuur zou dalen naar zo'n 6°, en ik heb dan ook de hele nacht een jasje aan gehad. Maar ik vind die temperatuur juist heerlijk en ik heb dan ook volop lopen genieten. Wel is het in die mist lastig foto's maken, flitslicht weerkaatst en zonder flits is vaak weer te donker.

 

  Verleden jaar waren de pijlen vaak lastig te zien en ik en nog een paar anderen hadden daar wat kritiek op geleverd en zie: die kritiek was ter harte genomen! Alle pijlen waren van een soort reflecterend spul en er waren ook nog een paar "glow-in-the-dark" staafjes opgeplakt. Het zal best een hele klus geweest zijn om die pijlen zo te maken, maar het resultaat was perfect: al van verre vielen de pijlen op! Hulde!!

 

Ik liep geweldig, had helemaal nergens last van behalve een ieniemienie dipje op ca 25 km, maar daar was ik al heel snel weer uit. 's Nachts heb ik voor mijn doen lekker doorgetippeld en aan de dageraad kon ik zien dat ik sneller was dan verleden jaar, de doorlooppost bij het gemaaltje was nu nog in duisternis gehuld, terwijl het daar verleden jaar al veel lichter was.

De eerlijkheid gebiedt om te zeggen dat ik wel veel verval in de 2e helft heb gehad, zodat ik er in totaal net zo lang over heb gedaan als verleden jaar (ca 18 uur). Tja, ik ben ook geen 20 meer en die zonsopgang was zo vreeeeeeeeeeselijk mooi, dat ik wel heel erg veel heb gefotografeerd!

Normaal maak ik altijd een slideshow van al m'n foto's, maar nu heb ik ervoor gekozen om twee slideshows te maken. Hieronder volgt de zonsopkomst van 26 september 2009, heel bijzonder om die echt vanaf het allereerste sprankje licht mee te maken.

 

 

Niet-wandelaars weten toch ècht niet wat ze missen … En voor mij blijft het toch het allermooiste gedeelte van een KM, die allereerste haan die je hoort kraaien, de dageraad die in de verte de lucht al een beetje kleurt, de rozige hemel vlak voor de zon opkomt. Geweldig!

 

Lopen in het zonnetje was heerlijk vandaag, het was gewoon een lekker frisse herfstdag. Herfstkleuren vallen hier en daar al volop te bewonderen, bijvoorbeeld toen je voor de 2e keer Beesd binnenkwam. Dat afgrijselijk saaie laatste stuk van die lus was al heel snel vergeten bij het zien van die laan met prachtige herfstbomen!  

 

  Op het allerlaatst begon ik wel wat last van m'n benen te krijgen, ik voelde allebei m'n scheenbenen en ook m'n linkerknie vertoonde kuren. Maar ja, dan hoef je nog maar 11 km, dus die kom je ook nog wel door. Op de allerlaatste rust in de manege waren m'n consumptiebonnen op en heb ik voor de eerste keer tijdens deze tocht iets moeten betalen. Vond ik toch eigenlijk wel goed geregeld deze tocht, het inschrijfgeld vond ik eerst een tikkeltje aan de hoge kant, maar je kreeg dus wel waar voor je geld!

 

Om iets over 3 was ik binnen en heb ik alle sms-ers van die nacht/dag het sms-je: KM 13 is in da pocket! kunnen sturen. Tot m'n verrassing zat PeterB er ook nog en samen met Truitje hebben we gewacht tot de rest van de Walkers binnen was. Ik onder het genot van een overheerlijke Magnum, wat een zaligheid dat ik na de finish niet meer om m'n darmen hoef te denken!

Nadat iedereen over en weer gefeliciteerd was (waarbij Eduard natuurlijk extra in het zonnetje werd gezet vanwege z'n eerste KM), ben ik huiswaarts gekeerd. PeterB reed nog een eindje met me mee en die heb ik in Gorinchem op de trein gezet. Eenmaal thuis heb ik toch behoorlijk last van m'n linkerbeen, het voelt net alsof het uit de kom is geschoten en toen weer is teruggezet. Traplopen is geen pretje, maar och, dat zal allemaal wel weer goed komen. Blaren heb ik niet dit keer.

Verder rest me alleen nog maar de organisatie van deze KM een grote dikke pluim te geven! Het was echt allemaal fantastisch geregeld, mooi parcours, goed gepijld, gezellige rusten en doorloopposten, prima bagagevervoer, goed aan de afstand (GPS stond op 80,1), mooi diploma en een mooie medaille. Het enige wat ik miste was een wandelboekplaatje … tja, een mens moet wàt te zeuren hebben, hè, anders gaan ze maar naast hun schoenen lopen daar in Leerdam! Tot volgend jaar!

 

 

 

Tot volgende keer en groetjes van Wandelbeer!

 

Vergeet mijn gastenboek niet!