Rotterdam
3 grote bruggen, een boel kleintjes en een tunnel

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

Ik heb vandaag de 2e tocht in m'n bruggenserie gelopen: Rondje Rotterdam! En wat heb ik lopen genieten, wat een VRE-SE-LIJK mooie stad is Rotterdam! Het weer speelde ook prima mee, blauwe luchten met witte wolken, af en toe hele dreigende donkere luchten, lekker windje en een prima temperatuurtje. En hoewel het er af en toe niet naar uitzag, heb ik het de hele dag droog gehouden.

 

  Ik ben vlak bij de Brienenoordbrug begonnen en heb die dus als eerste gelopen (van noord naar zuid). Kan ik iedereen met hoogtevrees van ganser harte afraden. Normaal heb ik daar geen last van, maar op deze brug had ik het toch ff benauwd! Heel erg hoog, veel geluid door het verkeer en hij beweegt bij iedere grote auto / bus die er overheen rijdt. Je hebt wel een prachtig uitzicht, hoewel je voor het mooiste uitzicht eigenlijk net aan de verkeerde kant loopt.

 

Na de brug heb ik een rondje gemaakt over het Eiland van Brienenoord, geweldig, een eilandje in de Maas, eigenlijk één groot bos! Allemaal leuke bospaadjes en je komt onder de brug door. Helemaal toppie!

Daarna een stuk op Zuid langs de Maas en vlak achter de Kuip langs. Veel politie op de been en de eerste supporters zochten al een parkeerplekje. Ik heb ze een prettige middag gewenst en ze bedankten me vriendelijk. Als het al hooligans waren, dan waren het in ieder geval aardige hooligans!

 

Daarna een boel bruggen achter elkaar. Als eerste De Hef, de niet meer gebruikte spoorbrug die altijd in de ophaalstand staat. Natuurlijk kun je daar niet overheen, en aangezien het een spoorbrug was, had dat vroeger ook niet gekund. Geen nood, vlak ernaast ligt de Willemsbrug en via die ben ik weer naar Noord overgestoken. Mooi uitzicht op o.a. het Witte Huis en de Kubuswoningen.  

 

  Vanaf de Willemsbrug zie je de volgende brug al liggen: de Zwaan, oftewel de Erasmusbrug. Met die dansende tuien. 't Is werkelijk een schitterende brug om te zien en via deze elegante brug belandde ik weer op Zuid. Tijd voor een broodje en een koffietje in Eetcafé Erasmus.

 

Toen een vreselijk stuk (beetje unheimisch gevoel kreeg ik hier) naar de Maastunnel. Ook het weer werkte hier niet mee: donkergrijs en een koude wind. De Maastunnel is toch wel iets aparts. Alleen die gebouwtjes bij de ingang al! Nostalgie in optima forma! De allerengste roltrappen die je ooit hebt gezien voeren je diep onder de grond. Echt, die roltrappen moet je beleven, een foto háált het niet bij de werkelijkheid.

 

Aan de fietsers- en voetgangerstunnel kun je zien dat de Maastunnel in een andere tijd is gebouwd, toen nog maar weinig mensen een auto hadden. Het zijn twee aparte tunnels, de voetgangerstunnel ligt onder de fietserstunnel. En breed dat ze allebei zijn! Ik ben welgeteld 14 mensen tegengekomen in de tunnel, druk hoor …  

 

  Weer op Noord volgt er een stukje door het Euromastpark en ik realiseer me opeens dat hier het Noorse Zeemanskerkje staat! Toen ik na m'n hartinfarct in het Erasmus MC lag, kon ik vanuit m'n kamer dit kerkje en de Noorse vlag zien. Door een speling van het lot belandde Rob de avond voor hij overleed op precies dezelfde kamer. We hebben het toen nog over het kerkje en de vlag gehad, dat hij hem zou kunnen zien zodra hij van de apparatuur af zou zijn. Het heeft helaas niet meer zo mogen zijn. De kerk is open en ik ga even naar binnen. Echt Noors!

 

Ik blijf nu aan de noordkant en loop eigenlijk in één lange ruk terug naar natuurgebied de Esch, waar Pandaatje staat. Ik kom dus weer langs de Erasmusbrug, de Willemsbrug en de Hef. Na 29 kilometer en een beetje ben ik terug bij de auto en op m'n camera staan 272 foto's.

Op de terugweg leidt BramBram me over de Brienenoord en zie: hij gaat open! Ik sta vrij vooraan en er moet een megaconstructie onderdoor. Wat een geweldige afsluiting van deze bruggendag! Ik wandel naar de hefbomen voor wat fotootjes en heb zo ook nog het uitzicht naar "de goeie kant" te pakken! Fantastische dag geweest!

Omdat ik zo ontzettend veel foto's heb gemaakt, heb ik geen slideshow gemaakt, maar de foto's in een album gezet, met daarbij de nodige teksten. Via dat album is mijn bruggenwandeling door Rotterdam dus op de voet te volgen. Klik op het plaatje om naar het album te gaan.

 

 

 

 

Tot volgende keer en groetjes van Wandelbeer!

 

Vergeet mijn gastenboek niet!