De Vierdaagse van Diever

 

   

 

 

Wat een heerlijke week is het daar geweest in Drenthe! En wat een geweldige vierdaagse heb ik daar gelopen. Van begin tot eind is het in één woord genieten geweest en de woorden "wanklank" en "minpuntje" hebben deze week niet in mijn woordenboek gestaan.

 

  Al heel lang van tevoren had ik mijn logeeradres in Hoeve de Paardebloem geregeld. Dat adres kende ik nog van m'n wandelvakantie in Drenthe 2 jaar geleden. Alles was nog precies zo als ik het me herinnerde, ik had een hele etage voor mezelf, zit-slaapkamer en een badkamer met douche en ligbad. Ontbijt werd in een apart kamertje geserveerd.

 

Ik werd enthousiast welkom geheten en heb samen met m'n gastheer en -vrouw (Jan en Marijke) een bakkie koffie gedaan en daarna hebben we samen uitgevogeld hoe ik met m'n laptop op internet kon komen. Ook dat lukte zodat ik m'n mede-walkers op het forum op de hoogte kon houden van m'n wel en wee in het Drentsche!

Ik mocht ook gebruik maken van een fiets om heen en weer naar de start te rijden en daar heb ik 's middags direct gebruik van gemaakt om de route naar de start te verkennen en me aan te gaan melden. De plaats van aanmelding (het Dingspilhuus) was gauw gevonden en m'n kaartje stond keurig netjes in het kaartenbakje.

In het dorp heb ik wat te eten en te drinken gekocht voor op m'n kamer en toen ben ik terug naar "huis" gereden om m'n spulletjes voor de komende dag in orde te maken. De 30 km-lopers mochten vanaf 07.30 starten en zelf vond ik 8 uur wel een mooie tijd. Met Marijke sprak ik dus af dat ik om 7 uur zou ontbijten.

Na de weerberichten bekeken te hebben (stralende vooruitzichten tot en met het Pinksterweekend!!!) heb ik een heerlijke nachtrust genoten onder de quilts die als dekbed dienen.

 

Dag 1 - De dorpjesdag

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

Ik was na een heerlijk ontbijt mooi op tijd voor de start van de eerste dag. Direct aan de start ontmoette ik al een aantal bekenden: Roel en Betsy en Aat en Ria. Aat liep met z'n hand in het gips na een valpartij met z'n motor en zou samen met Ria op de 20 gaan. Betsy liep met haar vriendinnen ook de 30 en Roel ging op de 40.

Het eerste stukje van ca. een half uur heb ik mijn jasje nog aan gehad, daarna is het uitgegaan en heb ik het ook de rest van de 4Daagse niet meer aan gehad. Wat een schitterende dagen zijn het geweest! Heel even kwamen er vandaag een paar dreigende wolken overdrijven, maar die wilden ons alleen maar bang maken, ze deden niks.

 

Dag 1 heb ik "De Dorpjesdag" gedoopt, we liepen onder andere door de dorpjes Dieverbrug, Lhee, Westeinde en Dwingeloo. Dit laatste dorpje zat ca. 6 km voor het eind en ik kwam langs een heel gezellig terrasje bij een bakkertje met een grote reclame voor soft-ijsjes! Daar kon ik geen weerstand aan bieden en zo heb ik heerlijk in het zonnetje van een ijsje zitten genieten. De traditie van deze 4daagse was geboren!  

 

Het parcours was prachtig, heel afwisselend en uitstekend gepijld. De rusten (er waren er 4 op de 30 km) zaten prima verdeeld. Twee maal was er rust op dezelfde buitenpost, maar ook daar stonden twee dixies voor de eventuele hoge nood. De andere twee rusten waren "binnenrusten".

Ik kwam nog meer bekenden tegen, Suze en Riet, Huub en Jeannette en Piet Janssens. Met die laatste maakte ik de afspraak om 's avonds bij hem en Jannie koffie te gaan drinken om eindelijk de van hem geleende Barcelona-info terug te geven!

De route was mooi aan de maat, 28,6 gaven ze op en Klein Duimpje kwam uit op 28,8. Ook de tussenafstanden klopten iedere keer tot op de 100 meter. Zelden zo goed meegemaakt! Na binnenkomst ben ik nog even met Suze meegelopen om te zien hoe die samen met Riet overnacht in de sporthal. Brrrrrr, zal best gezellig zijn, maar nee, niks voor mij! Ik hou toch wel van een beetje privacy op z'n tijd.

's Avonds dus gezellig bij Piet en Janny op de koffie en toen weer lekker bijtijds naar bed om morgen vroeg uitgerust met de 2e dag te beginnen.

 

Dag 2 - De Van alles wat-dag

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

Zoals bovenstaande titel al zegt, kregen we vandaag een parcours met daarin "van alles wat" voorgeschoteld. Helemaal naar m'n zin vandaag. Veel door de weilanden, stukjes bos, langs watertjes, over de grote stille heide. Allerlei paadjes hebben we onder de voeten door laten gaan, van stukjes asfalt via grintpaadjes naar onvervalste zandpaden met mul zand.

Het was vandaag wel een lange dag: 32,7 km, dus dat ving de wat kortere dag van gisteren goed op. Het weer was vandaag perfect! In tegenstelling tot gisteren was er geen wolkje aan de lucht te bespeuren, maar er stond wel een heerlijk briesje dat voor de broodnodige koelte zorgde. En net als je het wat te warm kreeg, ging het parcours weer de (half)schaduw van bomen in. Want ook langs de weilanden staan hier in Drenthe vaak rijen hoge bomen, zodat er heel veel schaduwplekjes zijn.

Ook vandaag was er twee maal een buitenrust en twee maal een binnenrust. Eén binnenrust zat naast een schooltje en ik zat daar heerlijk op het pleintje onder de bomen van een bakkie koffie te genieten, toen opeens de school uitging! Hordes kinderen kwamen naar buiten stormen, voorzien van prachtige tekeningen die ze hadden gemaakt en die ze natuurlijk aan mams moesten laten zien. Vreemde gewaarwording, zo'n uitgaande school, als je normaal alleen in de weekenden loopt!

 

  Vlak voor het eind, ik zat net in m'n gebruikelijke laatste-2-kilometer-dip, hoorde ik toch opeens zo'n bekende bel. Het leek wel de bel van zo'n ouderwetse ijscowagen. En ja hoor, ik hallucineerde niet, daar stond, in the middle of nowhere, een ijsboer! Jaaaaaaaa, kwam die even als geroepen! Hij had 's morgens zelf ijs gemaakt, vertelde hij en hij had de smaken vanille en iets wat ik alweer vergeten ben. Heb een heerlijk vanille-ijsje zitten smikkelen. Morgen is hij er weer, beloofde hij.

 

De laatste twee kilometer gingen hierna weer als een zonnetje en op het startbureau verwisselde ik m'n gestempelde dag-2 kaart voor een maagdelijke dag-3 kaart. Overigens mag je de gestempelde kaarten wel houden. Leuk voor je wandelboekje!

In het dorp een patatje gegeten en toen naar huis voor een overheerlijk bad. 's Avonds heb ik wat rondgereden in de omgeving en oude plekjes uit m'n jeugd, toen ik hier vaak op vakantie met m'n ouders was, opgezocht. Leuk om te zien dat het Bosbad in Vledder nog steeds bestaat en dat de hunebedden ook nog op hun oude vertrouwde plekjes staan!

 

Dag 3 - De Bosdag

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

Ja, op het parcours wat iedere dag op het raam geplakt wordt, had ik het al gezien: dag 3 zou voornamelijk door het bos gaan. Dat is normaal gesproken niet helemaal mijn ding, maar met dit weer vind ik het wel lekker. Veel in de bossen, veel schaduw en heerlijk koel. Nee, vandaag vond ik het niet verkeerd!

De route zou vandaag van een normale lengte zijn (30,3 km), maar voor het eerst weken vandaag de afstanden op Klein Duimpje af van de werkelijkheid. Het scheelde niet zoveel, maar als je twee dagen verwend bent met perfect kloppende tussenafstanden, dan valt het een klein beetje tegen. Maar och, veel scheelde het niet, dus zo'n ramp vond ik het nou ook weer niet.

 

Net als gisteren was het vandaag ook een behoorlijk zwaar parcours. Veel bos- en dus onverharde paadjes. Prachtig was de passage langs een watertje met daarin duizenden betoverde prinsen die om het hardst om een kus zaten te brullen. De foto's hiervan zijn erg mooi geworden, maar helaas, geen geluid natuurlijk en het is dus niet helemaal zoals het in het echt was!  

 

Bij de tweede rust (dat was weer een buitenrust), kwam ik tot de ontdekking dat ik m'n fietssleuteltje kwijt was en het stuk naar de volgende rust heb ik echt niet lekker gelopen. Hè, balen als je een fiets van iemand anders te leen hebt! En dan nog het probleem van hoe je die fiets weer thuis krijgt en of je een fietsenmaker in het dorp kunt vinden voor een nieuw slot. Echt geen dingen waar je op zit te wachten als je 30 km hebt gelopen! Bij de 3e rust heb ik zonder veel hoop nog maar een keer m'n hele rugzak gecheckt en pfffffff, gelukkig, het zat toch gewoon op het plekje waar het hoorde! 20 kilo lichter vervolgde ik m'n pad verder door de bossen.

Het allerlaatste stuk ging over een lange zandweg, de Groningerweg die ik nog kende van m'n wandelvakantie, en ik liep echt uit te kijken naar de beloofde Italiaanse IJsboer. En ja, hoor, daar stond ie weer: de ijskar van Salon Rimini! Dit keer was er mokka, banaan of vanille en nu heb ik voor mokka gekozen. Wat een genot op zo'n warme dag en wat een goede zaken doet die man, het loopt werkelijk storm bij z'n kar. Slim idee hoor!

Ook nu knap ik helemaal op van deze koele lekkernij en de laatste kilometertjes zijn zo weer gepiept. De afstand van vandaag komt dus iets langer uit, Klein Duimpje geeft 31,2 aan, kilometertje verschil dus. Terug bij de finish koop ik alvast een embleem van deze 4Daagse, ik heb gehoord dat die snel uitverkocht raken!

Voor 's avonds staat er koffiedrinken en babykamertje bewonderen bij Douwine en Kor van W4W op het programma, dus na een hapje eten rijd ik naar Oosterwolde en breng daar een gezellige avond door.

 

Dag 4 - De Weilandendag

 

Klik op het plaatje om de route in Google Earth te bekijken
Klik
hier voor een gewone uitvergroting van het plaatje

 

Weinig schaduw vandaag te verwachten! Het parcours op het raam ziet helemaal lichtgroen en dat betekent veel weilanden. Ik heb me dus maar extra goed ingesmeerd met zonnebrandcrème, 't is dat ik die warmte niet lekker vind, maar voor de rest ben ik dol op een weilandenparcours!

En weilanden krijgen we! Zover als je kunt kijken en ik loop heerlijk te genieten. Het eerste stukje gaat nog door een beetje bossig gedeelte, maar daarna trekken we het open land in. Er zijn vandaag maar liefst 5 rusten en de eerste rust zit weer als vanouds precies op de opgegeven afstand. De totale afstand voor vandaag zou overigens 28,6 zijn.

Maar op het stuk naar de 2e rust zit er een omleiding in de route en moeten we twee zijden van een driehoek lopen in plaats van 1. Dat is een stukje verder dus. Als ik bij de 2e rust aankom, krijg ik een déjà vu: dit is dezelfde rust als die we op de 2e dag hebben gehad. Bij een bosbessenkwekerij. Suze en Riet zitten hier in het zonnetje te genieten van verse aardbeien en ik snoep er eentje met ze mee.

 

  Na de 2e rust komt er een kilometers lang zandpad langs de Wapser AA. Hier is helemaal geen schaduw te bekennen en ik ben blij met het windje dat er staat en met m'n laagje zonnebrandcrème. Het uitzicht is wel prachtig, maar er lijkt werkelijk geen eind te komen aan deze zandweg!

 

Bij rust 3 ontmoet ik nog een bekende RWV-er: Co, die er een 4daagse van vijftigers van maakt, door iedere dag de lus van de 40 km 2 maal te lopen. Vandaar dat ik hem ook nog niet gezien had de andere dagen. Rust 4 blijkt hetzelfde te zijn als rust 2 en dat betekent dat we de omleiding nog een keer mogen lopen … Oeps, dat scheelt dan wel aanzienlijk natuurlijk.

Ik heb er even geen zin meer in, van mij mag de finish in zicht komen, met andere woorden: ik zit in een dipje. Maar zoals altijd gaan dipjes weer voorbij en loop ik de laatste kilometers van deze 4daagse weer volop te genieten. Ik zie nog wat bekende plekjes en dan naderen we de dorpsgrens van Diever weer. Voor de laatste maal passeer ik het plaatsnaambord en ik kijk vol verwachting uit naar de ijsboer.

En ja hoor, daar is ie weer! Dit keer in het dorp en hij heeft heerlijke tuinstoelen in de schaduw neergezet. De smaken zijn dit keer vanille, bloedsinaasappels, butterschotch en boerenjongens. Ik ga voor de laatste en een medewandelaar maakt een fotootje van me. Dan ben ik bij de finish en lever voor de laatste keer m'n stempelkaart in. Vreemd dat je geen nieuwe meer terug krijgt …

Een medaille zit niet bij de prijs inbegrepen, maar kan je los kopen. "t Is een mooie grote medaille en voor € 2,50 word ik er de trotse bezitter van. Ik drink nog wat en geniet van de gezelligheid in de zaal, waar live muziek is. Iedereen krijgt een mooie roos bij binnenkomst en ik behandel hem voorzichtig, ik hoop hem heelhuids in Rozenburg te krijgen. Thuis bij Jan en Marijke drinken we met z'n drieën nog een kopje koffie, dan laad ik al m'n spullen weer in de auto en vertrek richting Rozenburg.

De rit gaat voorspoedig, de roos overleeft de warmte en prijkt nu in een mooi vaasje op m'n salontafel. Ik heb het een geweldige 4daagse gevonden, ik kan hem iedereen aanbevelen. 't Is wel een behoorlijk pittige 4daagse, heel veel onverhard. Maar de organisatie is perfect, zelden zo'n goeie tocht (in dit geval dus tochten) gelopen!

Foto's van deze vierdaagse staan in een apart album, met teksten bij de foto's, zodat het een soort fotoverslag is geworden.

 

Hieronder een plaatje van de route van alle vier de dagen samen.

Groen = dag 1
Blauw = dag 2
Roze = dag 3
Geel = dag 4

 

 

 

Tot volgende keer en groetjes van Wandelbeer!

 

Vergeet mijn gastenboek niet!