Wandelen in de Glazen Stad

 

 

 

 

  In het Westland werd er zaterdag 28 maart een halve marathon georganiseerd en daarbij een wandeltocht over verschillende afstanden. Nu ben ik na m'n ervaringen met de 7^^^^^^^Omloop een beetje huiverig geworden voor de combinatie hardloopwedstrijd-wandeltocht, maar ik ben blij dat ik toch gegaan ben! In het Westland bewezen ze dat het wl kan, een goedverzorgde wandeltocht naast een hardloopevenement!

 

Eigenlijk was ik van plan geweest om vandaag naar Graveland in Utrecht te gaan, maar Buienradar gaf daar de hele dag regen aan, terwijl het in het zuidwesten van Nederland vanaf 10 uur droog zou zijn. Op naar Nalek (Naaldwijk) dus!

Ik was lekker bijtijds, het was tenslotte dichtbij en ik vond nog een mooi plekje voor m'n Pandaatje. Tenminste, het leek mooi … 's Middags bleek echter dat ik naast het parcours van de marathon stond. Gelukkig kon ik via een zijstraatje snel wegglippen.

 

In de sporthal aangekomen bleek dat er pas om half negen met inschrijven zou worden begonnen. Overal zaten wandelaars aan de koffie en ik ben ook eerst maar even een bakkie gaan halen. Even wat kaartjes gestrooid en om half negen maar in de rij gaan staan. Gelukkig ging het wel snel en voor € 2,50 mocht ik aan m'n tocht van 30 km beginnen. Bij de start kregen we al een flesje sportdrank en een poncho.  

 

Het spetterde wel een heel klein beetje buiten, maar niet genoeg om al gelijk met poncho te gaan lopen, dus zowel het flesje als de poncho verdwenen in de rugzak. Het allereerste stukje ging door Naaldwijk en vanuit de verte zag ik het leuke Heilige Geesthofje. Helaas werden we daar niet doorheen gestuurd.

 

  Maar algauw gingen we de Glazen Stad in en konden we genieten van het uitzicht op weilanden en kassen. Op de routebeschrijving had ik gezien dat er maar liefst 5 rusten waren, de eerste al na 5,5 kilometer. En zelfs daarvoor al stond er een controlepost, waar appeltjes en banaantjes werden uitgedeeld. Samen met die poncho en die sportdrank had je dus hier je inschrijfgeld er al zo'n beetje uit!

 

Tussen deze controlepost en de eerste rust begon het een beetje harder te regenen en heb ik een tijdje met m'n paraplu gelopen. Van de organisatie stond er hier en daar een fotograaf en ik bleef tegen hem zeggen dat het om 10 uur droog zou worden volgens buienradar.

 

De eerste rust was bij Santinikwekerij Richard van Schie en toen ik daar binnen kwam besloegen door de vochtigheid zowel m'n bril als de lens van m'n camera. Ik heb toch maar even gewacht tot m'n lens weer helder was, want een foto van de tafel met lekkers wat je hier allemaal gratis mocht pakken moest toch even gemaakt worden!  

 

En zie, toen ik buiten kwam na deze rust was het 10 uur en … was het droog en begon de lucht blauw te kleuren! En het is de hele verdere tocht droog gebleven. Af en toe wel wat wolken en een dreigende donkere lucht, maar het bleef bij dreigen. Ik had dus toch goed gegokt om hier naar toe te gaan!

 

  De tweede rust zat in Monster in een snackbar, die kende ik nog van een tocht vanuit Den Haag die ik samen met Elly ooit heb gelopen. Hier was een wandelaarsaanbieding van koffie voor een euro. Ook de fotograaf van de organisatie stond hier een bakkie te doen en zo heb ik ff de kieker gekiekt.

 

Het parcours bleef erg afwisselend, paadjes tussen de kassen door, maar ook een lang fietspad door de duinen, eerst richting Hoek van Holland en later richting Kijkduin. Hierbij kwamen we door het kleine dorpje Ter Heijde, een plaatsje met leuke knusse huisjes met rode pannendaken!  

 

  Er volgde weer een rust in een soort museumpje: De Westlandse Druif. Daar is een heel oud stukje Westland met druivenkassen. Ook hier een wandelaarsaanbieding: koffie met appel/druivencake voor € 3,50. Toch wel erg leuke acties bij deze tocht en ik heb heerlijk van deze aanbieding zitten genieten!

 

En verder ging het weer, weer een aantal laantjes langs de kassen en in een slootje kwam een mooie zwaan aandrijven. Toen ik hem op de foto wilde zetten, kwam hij pardoes de kant opzetten en na n fotootje ben ik toch maar gauw verder gegaan, wat een joekel van dichtbij zeg!  

 

En ja hoor, alweer een rust, in Poelek (Poeldijk) dit keer, daar ben ik toch wel regelmatig geweest, heb hier zelfs nog familie gehad, maar dat hier een hotel zat … nog nit van gehoord! Ook hier (hotel Saint Vincent) nog maar even een kopje koffie gedaan.

 

  De allerlaatste rust zat in een sporthal bij voetbalvelden in Honselersdijk, maar inmiddels zat ik zo vol met koffie en wandelaanbiedingen dat ik die maar overgeslagen heb! Daarna liepen we via het Westlandse veilingterrein terug naar Naaldwijk, waar we het parcours van de hardloopwedstrijd kruisten. Die waren nog steeds aan het hollen en een bandje stond een hoop herrie te maken bij de finish.

 

Bij het afmelden kregen we een paars viooltje en een paprika, echt Westlandse beloning dus en weer eens wat anders dan een medaille! Ook m'n wandelboekje kon gestempeld worden, maar helaas, plaatjes hadden ze niet. Jammer! Maar goed. dan print ik wel een fotootje voor in m'n boekje.

 

 

 

Tot volgende keer en groetjes van Wandelbeer!

 

Vergeet mijn gastenboek niet!