De Barendrechtse Wintertocht

 

 

 

  Een maand na de twee dagen van de Rhoonse Griendentocht, leek het me leuk om de Grienden weer eens te gaan bekijken bij de Barendrechtse Wintertocht. Ook wilde ik graag 40 km lopen (moet voor de KM van de ZuidWestHoek toch een beetje kilometers in de benen hebben) en bij SDS krijg je ruimschoots de tijd voor de 40 km, omdat er ook een 50 is.

 

Lekker vroeg bij de start aanwezig en waar ik op gehoopt had bleek ook zo te zijn: de 40 mocht tegelijkertijd met de 50 al vertrekken om 07.30. Snel nog wat kaartje gestrooid en om kwart voor 8 stond ook ik klaar om te vertrekken. Buiten kon ik nog net de zon boven de horizon uit zien komen, helaas verdween hij boven de horizon al ras tussen de wolken.  

 

  Het eerste stuk liep eerst door de weilanden richting Vaanplein en daarna met een grote boog helemaal om Barendrecht heen, door de buitenwijken richting Carnisse. Na de leuke golvende brug arriveerde ik na ongeveer 9 kilometer bij de eerste verzorgingspost.

 

Hier waren erg veel bekenden, ik zag Roel, Aat, Dave, Chiel en Joop van de RWV en Ed, Eppy, Robert, Paul en Ardie van W4W. Gezellig hoor en de tijd vliegt als je gezellig zit te babbelen, maar al te lang kon ik niet blijven zitten natuur, ik moet vandaag wel die 40 volmaken!

 

Na even de welbekende zwarte poes geknuffeld te hebben ging ik er dan ook weer vandoor en vlak na de rust gingen we de Carnisse Grienden in. Had ik op het eerste stuk nog een mooi gemiddelde gelopen van 5,8, hier zakte dat drastisch: wat een glibberzooitje was dat vandaag!  

 

Op het lange plankier heb ik diverse mensen voor laten gaan, omdat ik erg voorzichtig wilde doen, die smak van verleden week zat nog in m'n geheugen en daar wilde ik geen herhaling van!

 

  Met weer vaste grond onder de voeten heb ik een tijdje samen gelopen met Theo, eerst door het gras langs de Oude Maas, later over (alweer) een blubberpaadje langs de golfbaan. Daarna kwamen we in de Rhoonse Grienden en doordat die beter beschelpt zijn, was het hier minder glibberig.

 

Direct na de Grienden was er weer een mogelijkheid tot rusten, maar ik zat hier pas op 15 km, dus ik besloot door te lopen naar de rust op 21 km. In dit stuk zat een omleidinkje vanwege een wegafsluiting, ik denk dat we hierdoor ca 800 meter meer liepen. De rust was bij een voetbalclub en daar kwamen we binnen in de riantste voetbalkantine die ik ooit gezien heb. Ik heb zelfs even stiekem gekeken of ik niet per ongeluk in een restaurant terecht was gekomen!

 

Hier heb ik in gezelschap van Quirinus en companen zitten rusten onder het genot van een lekker bekertje koffie. Na de rust kwamen we al gauw weer bij de Oude Maas terecht en via een enorm nat stuk grasveld (daar waar de RWV een routewijziging had moeten inlassen) arriveerden we voor de tweede keer bij de Grienden, de Rhoonse dit keer weer.  

 

Ik maak even een babbeltje met de mensen die druk bezig zijn met het knotten van de wilgen, het blijkt dat dit door beroepskrachten wordt gedaan, degenen die hier vandaag bezig zijn, zijn in ieder geval geen vrijwilligers.

 

  Een heel lang fietspad met uitzicht over de weilanden volgt, en we lopen nu de golfbaan aan de andere kant voorbij, weer een heel stuk fietspad en dan mogen we de Carnisse Grienden weer even in. Weer over zo'n gladde vlonder, maar bij deze zijn ze heel slim geweest: er is kippengaas overheen gespannen, niks geen gladdigheid meer. Ideaal!

 

En dan zijn we weer bij de eerste rustpost, ik zit hier nu op ca. 31 km. Nog maar weer eens een kopje koffie en een lekker stukje ontbijtkoek. Dat gaat er wel even in! Hier loop ik voor de zoveelste keer Bert, Jeannette en Cees tegen het lijf, die kopen bij een stalletje alvast de groenten voor vanavond.

 

Ik ga er zonder groenten weer vandoor en via de bovenkant van de Heinenoordtunnel vervolgen we zo'n beetje de graskant langs de Oude Maas. Op een gegeven moment kom ik zelfs een ministationnetje tegen van een spoorlijntje dat hier loopt. Leuk! Inmiddels is ook de zon tevoorschijn gekomen en dat zorgt direct weer voor mooie plaatjes.  

 

Op zo'n 37 km zit er nog een fruitpost in een kinderboerderij en hier ga ik nog ff lekker zitten. Ik voel toch wel dat ik een tijd geen veertigers heb gelopen, hoewel het best goed gaat. Ik maak een babbeltje met Babette en Wandelbeer kletst er gezellig op los met Beer Leitje.

Dan het allerlaatste stukje en netjes om 5 over 4 arriveer ik terug in het startbureau. Ik meld me af en complimenteer de mensen even met de leuke tocht en de goede bepijling. Als aardigheidje krijgt iedereen een speldje, leuk voor op het prikbord! Ik neem nog een drankje en daarna gaat de reis weer terug naar Rozenburg. Geweldige dag geweest!

 

 

 

 

Tot volgende keer en groetjes van Wandelbeer!

 

Vergeet mijn gastenboek niet!