De Rhoonse Griendentocht

Zaterdag

 

 

  Voor de 2e keer stond de Rhoonse Griendentocht van m'n eigenste vereniging RWV op het wandelprogramma. Verleden jaar was een groot succes geweest en dit jaar zouden de routes nog wat beter op elkaar aangepast worden.

Het weer was de dagen voor het weekend erg nat geweest, dat deed het ergste vrezen voor de modderpaadjes in en rondom de grienden. Maar het weekend brak gelukkig aan met prachtig zonnig en fris weer. Lekker windje ook, net genoeg om lekker uit te waaien en niet zo hard dat je tegen de wind in loopt te tornen.

Ik was natuurlijk weer erg vroeg in het startbureau vanwege de plaatjes en al gauw begon de inschrijving van stapel te lopen. Veel bekende RWV'ers natuurlijk en ook een aantal bekende gezichten van Walkers4Walkers. Ook onze zuiderburen Patrick en Linda waren aanwezig en ik kon niet laten om Patrick even te plagen en te zeggen dat helaas de grienden uit de route waren geschrapt …

Nadat er voor een aanwezige jarige (Bert) was gezongen werd de ongeduldige meute losgelaten en was de 2e Rhoonse Griendentocht van start. Ikzelf heb de drukte weer een beetje afgewacht en ben een half uurtje later gestart voor de 30 km.

 

En die 30 was weer puur genieten. Eerst een stukje door het oude centrum van Rhoon en daarna via het kasteel de polders in. Onderweg kwam ik twee bekenden tegen die ik een tijd niet had gezien. Als eerste was daar Joepie (Marcel) van W4W en een tijdje later heb ik een stukje samen gelopen met Henk uit Rozenburg.  

 

De eerste rust zou bij de MacDonalds bij Hoogvliet zitten en in het park er vlak voor, was er even een spannende passage bij een zeer modderig stukje bij een hekje. Ik heb een leuke fotoserie gemaakt van hoe Sandra deze hindernis neemt …

 

   

 

Bij de Mac neem ik een kopje koffie met een (denk ik) lekker stukje appeltaart, maar helaas, die is nog helemaal bevroren. Ik mopper een beetje over die service en ruil hem in voor een donut. Die smaakt best!

 

  Verder gaat het weer richting het lange plankier langs de Oude Maas. Brrrrr, als ik daar op moet, staan er maar liefst twee grote Schotse Hoogbeesten met een jonkie vlak bij de ingang.
Maar ja, ik zal er toch langs moeten en ik doe net of ik het helemaal niet eng vind. Gelukkig stinken ze er in …

 

Vlak hierna is de verzorgingspost en daar komt de route van de 25 km erbij. Het volgende stukje parcours gaat over plastic en dat loopt prima. Aan het eind echter is het één grote bagger en klei-bende en ik heb soms het gevoel dat ik verder loop en dat m'n schoenen blijven staan!  

 

De volgende rust zit bij handbalvereniging ETC en hier doe ik even een bakkie en zoek ik het toilet even op. De vloer van de kantine ziet er niet uit door al die moddervoeten, maar gelukkig zijn het plavuizen en maken de beheerders daar geen punt van.

 

  De route blijft min of meer de Oude Maas volgen, soms lopen we over een fietspad op de dijk, soms over een grindpaadje erachter en van verleden jaar kan ik me een vreselijk modderig stukje grasveld herinneren. Maar dat is dit jaar afgesloten: parcourswijziging. Blijkbaar is dat stukje te gek geworden.

 

Na 4 à 5 kilometer zit er alweer een rust en dat is vlak voor de grienden. Ik besluit deze rust over te slaan en gelijk de grienden in te gaan. En daar rollen zowat de ogen uit m'n kassen! Het water staat zowat tot op het pad! Het hoofdpad is nog net begaanbaar, maar de zijpaden staan volledig onder water. Na een paar honderd meter wordt het zelfs op het hoofdpad spannend , het water komt nog net niet over de rand van m'n schoenen.  

 

 

   

 

Het is wel jammer, de ommetjes door de grienden komen zo te vervallen en ik blijf het hoofdpad volgen tot het eind. Daar staat Gijs te wachten, hij vraagt hoe de toestand is. Telefonisch horen we van Wilfried dat de achter me lopende Suze en Adrie niet meer over het pad konden, maar terug gegaan zijn naar het fietspad. Daarop wordt besloten om de route door de grienden helemaal af te sluiten. Gelukkig zijn wij één van de laatsten, zodat de meeste wandelaars toch van de grienden hebben kunnen genieten.

 

  Samen met Gijs spring ik over de laatste plassen en door de modder bereiken we het fietspad. het tweede rondje door de grienden ("de lus") staat helemaal onder water en kan niet belopen worden. Dat scheelt op de totale route toch gauw anderhalve kilometer, maar ach, de route is zoals gewoonlijk toch te lang, dus dat geeft niet.

 

Na de tweede verzorgingspost komt er nog een stukje door de weilanden en de polders en dan gaat het via een hertenkampje terug naar de sporthal.  

 

Het is een heerlijke dag geweest en ik vond het geweldig om die ondergelopen grienden te zien. Als je normaal door die grienden loopt kan je je niet voorstellen dat het water zo hoog kan komen!

 

Zondag

 

 

  De 2e dag zou ik eerst een uurtje op het startbureau helpen en daarna de 25 km gaan lopen met Carola en Berend van het W4W forum. Het is natuurlijk een hele tijd geleden dat ik dienst deed op het startbureau en het is er niet gemakkelijker op geworden met al die kortingen … pffffff, ingewikkeld hoor!

 

Carola en Berend arriveerden rond kwart over 10 en brachten nog een derde persoon mee, Arie, zodat we met z'n vieren van start gingen. Carola en Berend zijn lid van het team 4Walkers4Education die in juni de Oxfam Novib Trailwalk gaan lopen. Dat is een 100 km tocht, die ze als team moeten volbrengen. Het is de bedoeling dat ieder team gesponsord wordt, de gelden gaan naar onderwijsdoelen in Afrika. Om aan extra geld te komen, verkopen de 4 teamleden leuke anti-stress sleutelhangertjes. Ook meedoen met sponsoren? Klik hier voor alle informatie!

 

Het begin van de route van de 25 vond ik wat minder leuk dan de route van de 30 van gisteren. Na ca. 8 km arriveerden we bij de eerste verzorgingspost en vandaar af zou de route hetzelfde zijn als gisteren. Overigens kwam ik er bij deze verzorgingspost achter dat Arie één van de leden van het fotoforum is, waar ik lid van ben. Hoe klein is de wereld!  

 

  Bij de handbal hebben we vrij uitgebreid gerust, want ik had voorgesteld om de rust bij de Grienden weer over te slaan, om zo te voorkomen dat we met te hoog water in de Grienden terecht zouden komen. Dat zou ik zonde vinden voor de andere drie, komen ze van zo ver en dan de grienden moeten missen!

 

En dat is gelukt, de grienden waren vandaag best te doen, we hebben alle lusjes kunnen lopen en genoten van het toch wel heel aparte landschap hier. Het extra lusje door de grienden hebben we niet gedaan, Arie is niet zo'n doorgewinterde wandelaar en was eigenlijk wel erg aan een rust toe. Samen uit, samen thuis, dus zijn we alle vier doorgelopen naar de wagenrust.

 

Daar was het natuurlijk weer beregezellig en ik heb weer lekker staan schransen van het RWV-gebak. En dan het laatste stukje door de weilanden en de polders, door het hertenkamp, weer terug naar de sporthal.  

 

Een heerlijk wandelweekendje zat er weer op en ook voor de RWV was het een uitstekend weekend. Prachtig weer, geen wanklanken en een prima deelnemersaantal!

 


 

Meer foto's kijken? Zij waren er ook: Bertus en Truitje, Ineke, Carola, Berend, Arie en Opa Paul

 

Tot volgende keer en groetjes van Wandelbeer!

 

Vergeet mijn gastenboek niet!