De Egboetswater Wandeltocht

 

 

 

  De FLAL. Daar had ik al een heleboel verhalen over gehoord en de enige reden dat ik daar nog nooit gelopen had, is dat het zo'n vreselijk eind weg is, al die tochten in het noorden van het land! Maar één tocht uit de serie is altijd wat meer bereikbaar voor het zuiden des lands en dat was dit jaar de tocht in Noord-Holland, Midwoud bij Hoorn om precies te zijn. Nog wel een end rijden (ca. 145 km), maar goed, dat is nog wel te doen.

 

Er waren nog een paar Walkers die die kant op gingen en als koffietijd was half negen genoemd, ik ben dus rond 10 voor 7 de deur uit gegaan. De rit ging natuurlijk weer helemaal in het donker en dan is het altijd leuk om langs Schiphol te rijden. Ook nu hing er een snoer van lichtjes in de hemel, die wachtten tot ze mochten landen. Mooi.

De start was in café De Post in Midwoud en zeg nou eerlijk, wie denkt er bij Café De Post in Midwoud nou niet aan een klein, knus dorpscafeetje … Maar hoe dichter ik bij Midwoud kwam, hoe drukker het werd en even later reden we bumper aan bumper het dorp binnen, we leken die vliegtuigen bij Schiphol wel … We werden allemaal een grote parkeerplaats opgestuurd en ik was blij dat ik bijtijds was, ik stond nog lekker dichtbij.

Als eerste bekenden binnen zag ik Rob en Aartje, later waren daar ook Appie en Jannie, Voy en Annika. Eerst maar even inschrijven, kaartjes strooien en een lekker bakkie doen, dat had ik wel verdiend na zo'n wereldreis, vond ik. Precies om 9 uur werden de routes uitgedeeld en zoals gewoonlijk heb ik de ergste drukte even afgewacht en ben ik rond kwart over 9 gestart voor de 25 km.

 

Jaaaaaa, en dat is helemaal mijn ding, hè, zo'n route als vandaag! Urenlang door de weidse polders struinen en om je heen kijken zover als de horizon het toelaat. Er stonden ik weet niet hoeveel kerktorens in de verte en die hoorden bij leuke dorpjes met namen als Twisk, Opperdoes, Oostwoud, Abbekerk en Benningbroek.  

 

  De tocht van vandaag was naar het Egboetswater genoemd, maar ik kreeg een beetje de indruk dat de 25 km lopers hier maar een klein stukje van hebben gezien. Hier zat ook het enige stukje onverhard in het parcours, voor de rest liepen we heerlijk op asfalt of klinkersteentjes.

 

Het leukste dorpje vond ik wel Twisk, wat een ontzettend langgerekt dorp is dat zeg, en wat een schitterende oude huizen en boerderijen staan daar. Na Twisk gingen we over de A7 heen en liepen aan de andere kant naar Abbekerk, waar de rust op 14,4 km zou zijn. Dat eerste stuk was blijkbaar met elastiek gemeten, Klein Duimpje gaf 16,3 aan …  

 

De koffie smaakte uitstekend en gelaafd ging ik weer op pad, na eerst m'n sjaal weer eens kwijtgeraakt te zijn, die had ik op de bar laten liggen … Dat was ik vergeten dus heb ik het hele café rondgelopen op zoek naar m'n sjaal. Gelukkig lag hij er nog!

Het tweede deel was wel precies aan de maat, we moesten een stukje evenwijdig met de A7 lopen en daar stond een verkeerscontrole. Hahaha, sta ik eindelijk eens aan de goeie kant van zo'n camera. Leuk is dat een paar honderd meter verder een bordje stond met daarop wat je thuis krijgt als je geflitst bent door de camera …

 

   

 

Op dit stuk splitste de 35 km zich voor het laatst af, die hadden vandaag 3 lusjes. Wij liepen verder langs de rijksweg en daarna vrij direct naar Midwoud, waar we eerst nog helemaal omheen werden gestuurd. Prachtig over een smal fietspad met uitzicht op de grote kerktoren van Midwoud.  

 

Weer terug in Café De Post heb ik me afgemeld, m'n eerste medaille van de FLAL in ontvangst genomen, complimentjes gemaakt over de tocht en betreurd dat ik zover weg woon van de tochten die de FLAL organiseert, want ik heb het vandaag geweldig gevonden!

Ik kwam ook hier in het hoge Noorden nog een paar bekenden tegen, Anne Molenaar en Tineke Cazimier, leuk nog even een babbeltje gemaakt. Voor de lekkere trek heb ik een slaatje genomen en een kopje thee, toen maar weer aanstalten gemaakt om de lange reis naar huis aan te vangen.

Buiten kwam ik Rob en Aartje nog tegen, die kwamen net binnen van hun 35 kilometer. Ook zij hadden het erg naar hun zin gehad. De terugweg verliep zonder problemen en ik was zo'n beetje net voor donker thuis. Lange, maar een errug leuke dag geweest, ik zit nu al plannen te maken voor een weekendje wandelen in FR-GR-DR!

 

 

 

Tot volgende keer en groetjes van Wandelbeer!

 

Vergeet mijn gastenboek niet!